Ističe vrijeme za status malog poljoprivrednika

Poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj ostalo je još svega nekoliko dana da podnesu zahtjev za dobijanje statusa malog poljoprivrednika, a od čijeg godišnjeg prihoda zavisi da li će i koliki iznos poreza platiti.

Republika Srpska 24.02.2024 | 09:15
Ističe vrijeme za status malog poljoprivrednika

Iz Poreske uprave Republike Srpske podsjećaju da je izmjenama Zakona o porezu na dohodak u poreski sistem uveden poseban obveznik poreza na dohodak od poljoprivrede - mali poljoprivrednik.

-  Prema novim odredbama zakona, mali poljoprivrednik je fizičko lice koje je registrovano u Registru poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac komercijalnog ili nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva, te lice čiji godišnji prihod, po osnovu obavljanja poljoprivredne djelatnosti, ne prelazi iznos od 50.000 KM - istakao je direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić.

S tim u vezi mali poljoprivrednici, koji su u toku prethodne godine ostvarili prihod, plaćaju porez na dohodak u odnosu na taj prihod.

"Oni koji ostvare prihode manje od 12.000 KM godišnje nisu obavezni da plaćaju porez. Oni koji ostvare prihod od 12.000 KM do 25.000 KM plaćaju porez u iznosu od 200 KM na godišnjem nivou, a oni čiji je prihod od 25.000 do 50.000 KM godišnje plaćaju 400 maraka", naglasio je Maričić.

Naglasio je da je poreski obveznik, koji namjerava da bude oporezovan kao mali poljoprivrednik, dužan da najkasnije do 28. februara tekuće godine Poreskoj upravi dostavi izjavu o ispunjenosti propisanih uslova i iznosu ostvarenog prihoda u prethodnoj godini.

"Izjava i zahtjev za sticanje statusa malog poljoprivrednika dostavlja se na obrascu 1012 - Zahtjev za status malog poljoprivrednika. Na osnovu podnesenog zahtjeva i izjave o prihodu, Poreska uprava donosi rješenje o poreskoj obavezi malog poljoprivrednika. Porez se plaća do 30. juna tekuće za prethodnu godinu i ova obaveza malih poljoprivrednika će na propisani način biti utvrđena i za 2023. godinu", istakao je Maričić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kazao je za “Glas Srpske” da namet od 200 do 400 maraka na godišnjem nivou nije veliko opterećenje, ali je problem što gazdinstva ne mogu da evidentiraju sve troškove koje imaju tokom godine, poput plaćanja sezonskih radnika, koji rade na nadnicu.

"Kada je riječ o plaćanju poreza pretpostavljam da će biti otpora kod određenih poljoprivrednika, ali generalno gledajući mnogi proizvođači će izmiriti svoju obavezu", rekao je  Marinković.

Druga šansa

Iz Poreske uprave Republike Srpske naveli su da je izmjenama Zakona o porezu na dohodak propisano i da lice koje ispunjava zakonom propisane uslove za plaćanje poreza na dohodak kao mali poljoprivrednik, a koji Poreskoj upravi ne podnese obrazac 1012 do 28. februara tekuće za prethodnu godinu, porez na dohodak od poljoprivrede utvrđuje podnošenjem obrasca 1004 - Godišnja poreska prijave za porez na dohodak, koji se Poreskoj upravi podnosi do 31. marta tekuće za prethodnu godinu.

Na isti način, svoju obavezu utvrđuju i prijavljuju i poljoprivrednici čiji je godišnji prihod veći od 50.000 KM, te poljoprivrednici koji ne ispunjavaju uslove za sticanje statusa malog poljoprivrednika.

(Glas Srpske) Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

321

24.02.2024 09:25

kadaje mali koliko mora imat godina nekaje samo cesti koji zesti

ODGOVORITE
Name

Zoran

24.02.2024 10:04

Jbg htjela bi se država a mnogo 200 km poreza na 25000 zarađenih.

ODGOVORITE
Name

ћело

24.02.2024 10:08

Сад ће мали да плате за велике. А то што поједини имају капацитет од 500 товлјеника по турнусу а пријавлјују по 2000. То ти је појео вук магарца

ODGOVORITE
Name

petrovic

24.02.2024 10:25

Ovo su bufalastine od poreske uprave.Pa Bilmezi jednu ko cita vase propise.Ljudi sedamdeset i vise godina da vam popunjavaju obrasce.Jeli vi glupani vidite ko zivi na selu i koja je starosna dob.

Name

miki

24.02.2024 12:20

Seljaci najbolje zive u RS,rade u drzavnim firmam a rade i poljoprivredu.Moj kolega ima platu 2100 km i zaradi jos 10000 e godisnje od poljoprivrede. Sram ih bilo,samo kukaju ...

ODGOVORITE
Name

Xy

24.02.2024 12:57

Re miki.pridaj nekretninu u gradu,za taj novac mozes kupiti dobro imanje u selu sa dva tri hektara zemlje i cijelom infrastrukturom,pa zaradi ti te milione.umro je tito,kad su tzv grafjani bili privilegovani i dobijai posao i stanove u gradu,seljaci crncili na selu i hranili gospodu za dzabe,plus placali crmo izanoktiju za porez.sad budite gispoda u gradu i jedite belosvetsko smece po skupim cijenama.