Poljoprivrednici došli traktorima u Atinu na protest

Grčki poljoprivrednici su dovezli danas traktore u Atinu kako bi protestovali ispred parlamenta zbog sve većih cena energenata, konkurencije iz inostranstva i nerešenih problema zbog nedavnih poplava.

Region 20.02.2024 | 15:43
Poljoprivrednici došli traktorima u Atinu na protest

Njihov protest prati proteste poljoprivrednika u drugim delovima Evrope, uključujući Francusku, Belgiju, Holandiju, Poljsku i Italiju, gde su farmeri započeli slične demonstracije.

Grčki sindikad poljoprivrednika je bio u pregovorima sa premijerom Kirjakosom Micotakisom nekoliko nedelja, ali oni kažu da mere koje su najavljene nisu dovoljne da se ispune njihovi zahtevi, preneo je "Katimerini".

U ponedeljak uveče, poljoprivrednici su poređali traktore i pikap vozila duž autoputa, dok su se okupljali u centralnoj Grčkoj kako bi zajedno otišli u Atinu.

"Postoje mnogi problemi, većina od njih je gorivo i cena energenata. Prošla nedelja je bila katastrofalna za farmere, nismo proizvodili grožđe, maslinovo ulje, pravili smo malo pamuka koji je otkupljen vrlo jeftino", rekao je jedan od poljoprivrednika.

U utorak ujutro, desetine poljoprivrednika došlo je brodom u luku Pirej sa južnog ostrva Krita, a deo poljoprivrednika došlo je autobusima iz kopnenog dela.

Glavni skup zakazan je za 16:30.

(Tanjug) Foto: EPA-EFE/PANAGIOTIS PRAGIANNIS

Komentari / 0

Ostavite komentar