Da li se evropski motor razvoja gasi ili će prebrodit krizu?

Vozovi otkazani, letovi prizemljeni, autoputevi blokirani od strane bijesnih farmera - to su naslovi koji su u posljednje vrijeme dolazili iz Njemačke. Četvrta po veličini svjetska ekonomija ove je godine krenula loše.

Svijet 10.02.2024 | 11:23
Da li se evropski motor razvoja gasi ili će prebrodit krizu?

Štrajk Lufthansinog osoblja u srijedu bio je samo posljednja industrijska akcija koja je izazvala haos u putovanju posljednjih sedmica, nakon što su mašinovođe napustili posao u januaru zbog spora oko plata, a poljoprivrednici blokirali puteve u znak protesta protiv planiranog smanjenja subvencija.

Široko rasprostranjeni protesti u zemlji poznatoj po snažnoj pravnoj zaštiti interesa radnika ukazuju na dubinu nevolje koja zahvata Njemačku.

Najveća evropska ekonomija zabilježila je pad prošle godine prvi put od početka pandemije covid-19. A izgledi nisu mnogo bolji: Međunarodni monetarni fond predviđa da će Njemačka biti najsporije rastuća velika ekonomija 2024., ostvarivši povećanje od samo 0,5 posto.

Pesimističniji prognozeri vide izravan pad proizvodnje drugu godinu zaredom, dok se ekonomija bori s produženim razdobljem visokih cijena energije, visokim troškovima zaduživanja i slabom potražnjom za njemačkom robom u zemlji i inostranstvu.

Dugotrajni uticaj energetske krize izazvane ruskim ratom u Ukrajini naglašen je u srijedu, sa službenim podacima koji pokazuju da je njemačka industrijska proizvodnja pala sedmi mjesec zaredom u decembru, što je njen najduži pad ikada.

Ali problemi Njemačke takođe su strukturni, u rasponu od nedostatka radne snage i birokratije do zastarjele fizičke i digitalne infrastrukture koja opterećuje produktivnost.

Da upotrijebimo samo jedan primjer niske digitalizacije: samo 19 posto domaćinstava spojeno je na brzi internet putem optičkih kablova, u poređenju s prosjekom od 56 posto širom Evropske unije, prema nedavnom izvještaju Evropske komisije.

Ono što je potrebno, kažu ekonomisti, nije ništa drugo do reforma privrede.

“Njemačkoj je potrebna temeljna privredna transformacija. Najveći izazov za Njemačku nisu sljedeće dvije godine, već sljedećih 10 godina... mora preoblikovati svoju industriju", rekao je za CNN Marcel Fratzcher, predsjednik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja u Berlinu.

Vlada je preduzela probne korake u tom smjeru. Krenuo je kako bi potstakao ulaganja, povećao finansiranje novoosnovanih preduzeća, ubrzao odobrenja za infrastrukturne projekte i olakšao imigracijska pravila za kvalifikovane radnike kako bi se riješio nedostatak radne snage.

Ali potrebno je mnogo više da bi se ekonomija postavila na novi kurs. Međutim, političari imaju ograničenu moć, ne samo zbog strogih ograničenja državnog zaduživanja, sadržanih u njemačkom ustavu, koja bi mogla poremetiti velike programe potrošnje.

Ta su ograničenja ponovno uspostavljena u ovogodišnjem budžetu, nakon privremene suspenzije zbog dvostrukog šoka pandemije i rata u Ukrajini.

"Svaka revizija privrede biće gotovo nemoguća sve dok fiskalna štednja ostaje dominantna melodija. To znači da će strukturne promjene prije morati doći iz korporativnog svijeta", rekao je Carsten Brzeski, globalni šef makroekonomije nizozemske banke ING.

Njemačka je u prošlosti prevladala mnogo veće izazove. Nakon razornog poraza u Drugom svjetskom ratu, zemlja se suočila s racionalizacijom hrane, kontrolom cijena, kolapsom industrijske proizvodnje i smanjenjem radne snage nakon smrti miliona radno sposobnih muškaraca.

Ipak, oporavak Zapadne Njemačke tokom 1950-ih i 1960-ih bio je toliko spektakularan da je postao poznat kao "Wirtschaftswunder", ili ekonomsko čudo.

Dobra vremena trajala su uglavnom bez prekida do 1990-ih kada je Njemačka postala poznata kao "bolesnik Evrope", jer je njena privreda posrnula, a nezaposlenost skočila uglavnom zbog troškova ponovnog ujedinjenja nakon pada Berlinskog zida.

Njemačka je odbacila taj nadimak, dijelom uvođenjem reformi tržišta rada, a njezin su izvoz i ekonomija procvjetali u godinama nakon globalne finansijske krize 2008. - podržani jeftinim ruskim plinom i užarenim rastom u Kini.

Zemlja je dugo bila jedna od vodećih svjetskih proizvodnih nacija, proizvodeći sve od automobila, mašina za pranje veša i električnih alata do medicinskih uređaja i lijekova.

Uprkos svim svojim borbama, Njemačka ostaje svjetski lider u mnogim industrijama. I dalje privlači tokove direktnih stranih ulaganja, uključujući proizvođače poluprovodnika, poput Intela i TSMC-a, koji proizvode čipove koji se koriste u električnim automobilima.

Njemačka se takođe može pohvaliti hiljadama domaćih proizvođača, poznatih po svojoj stručnosti i inovativnosti.

Među njima i hamburški Jungheinrich, koji proizvodi viličare i druga vozila i opremu za skladišta. Prošle godine, 70-godišnja kompanija postala je jedan od prvih proizvođača viličara u svijetu koji je ukinuo motore s unutrašnjim sagorjevanjem, zahvaljujući svojoj pionirskoj upotrebi tehnologije litijum-ionskih baterija.

Na drugom kraju zemlje, u Augsburgu, zapadno od Münchena, MAN Energy Solutions prenamjenjuje kompresore, koji se obično koriste za transport nafte i plina, za velike projekte skupljanja ugljika i izgradnju najvećeg sistemaa toplotne pumpe na svijetu u gradu u Esbjergu u Danskoj. Kompanija već decenijama proizvodi dizelske generatore, ali sada je u središte svojih planova rasta postavila tehnologije koje ne štite klimu.

Preduzeća poput ovih, koja mogu pronaći nova tržišta i primjene za svoje znanje i iskustvo, mogu imati ključ za oživljavanje njemačke privrede koja je na izdisaju. Postoji još mnogo manjih kompanija koje se takođe transformišu, uključujući one koje su prije opsluživale vrlo važne tradicionalne lance za proizvodnju automobila.

"Prije sedam ili osam godina niko nije ni razmišljao o proizvodnji baterijskih ćelija", rekao je Karl Haeusgen, predsjednik Njemačkog udruženja proizvođača pogona i opreme (VDMA), koja predstavlja uglavnom mala i srednja poduzeća koja čine njemački "Mittelstand".

"Danas imamo više od 100 kompanija članica u našem udruženju koje se fokusiraju na različite korake (tog) lanca vrijednosti.  Njemačka mora "raditi na puno stvari", ali počinje s "pozicije snage, što je stvarno duboko", rekao je za CNN.

"Industrijska baza u Njemačkoj... prednosti koje imamo u mnogim inženjerskim i proizvodnim tehnologijama i dalje su vodeće i jedinstvene, a ja snažno vjerujem u sposobnost firmi da se prilagode promjenjivom globalnom okruženju."​

(Klix.ba) Foto: Shutterstock

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Da,Da,Da

10.02.2024 11:47

Bilo kako bilo ali sto puta je bolje nego kod nas,kod bas je sve u rukama mafijoza i prevaranata.

ODGOVORITE
Name

Re

10.02.2024 12:29

I kod njih ce uskoro biti.

Name

Re Re

10.02.2024 12:47

I kad kod njih to "uskoro bude", opet cemo mi na Balkanu kasniti 100 godina za njima

Name

Ursula, Ursula

10.02.2024 13:59

I čitava EU je u rukama mafije na čelu sa gore pomenutim! Oni i čuvaju ove naše.

Name

mislim

10.02.2024 12:19

Sad cemo mi i srbija da krenemo bice navale sa zapada .

ODGOVORITE
Name

Daaaaa

10.02.2024 13:16

🤣🤣🤣

Name

Ok

10.02.2024 12:39

Ok tekst, ali malo predug za prosjecnog citaoca BN portala. :) Osvrnuo bih se samo na jedno iz teksta: "Da upotrijebimo samo jedan primjer niske digitalizacije: samo 19 posto domaćinstava spojeno je na brzi internet putem optičkih kablova, u poređenju s prosjekom od 56 posto širom Evropske unije, prema nedavnom izvještaju Evropske komisije.". To je tacno, ali to nije zato sto infrastruktura to ne dozvoljava, u smislu da opticki internet nije doveden do svakoga, nego cijena. Evo u mojoj zgradi, koja je nova i useljiva od maja 2023., doveden je opticki internet naravno, ali otprilike takav procenat, oko 20% ga koristi. Ja nisam jedan od njih, priznajem. Prvo, ne treba mi ta brzina interneta ni blizu, a kosta 3x vise, plus placa se preskupa oprema (ruter), jednostavno, sto da toliko skupo placam nesto sto mi ne treba. Ovaj sto imam je vise nego dovoljan. Zasto je prosjek u ostalim drzavama oko 56%, pa vjerovatno zbog cijene, pretpostavljam da je puno jeftiniji i da u poredjenju sa obicnim internetom ima smisla. Eto, cisto da se ne mijenjaju teze.

ODGOVORITE
Name

Rambo

10.02.2024 12:45

Njemci hoce samo da se rješe Zelene Sekte koja im uništava Inustriju! Rast Desnice će Iskoristi da se rjese Muslimsna onda ide Rast Privrede! Netreba zaboraviti da su 1945 izašli ko Milioneri iz Rata koji su izgubili !

ODGOVORITE
Name

Re Rambo

10.02.2024 14:44

Koliko si pismen,toliko si i pametan.

Name

Prolaznik

10.02.2024 19:30

Ranbo nisu izašli milione Ri iz rata, nego su dobili kredit od Amerike. Ako si čuo sa Maršalev plan. Kredit od 5 milijardi dolara.

Name

BOB ROCK

10.02.2024 13:01

GASI SE, IMA SVAKI DAN NA HEPIJU, I PINKU I INFORMERU, I ATVU, I SRNI

ODGOVORITE
Name

Ko hoće da zna

10.02.2024 14:40

Ako nekoga stvarno interesuje šta se dešava, pogledajte YouTube kanal Kosmololitika, autora gospodina Aleksandra Sjekloće. Kada i ako se narod Crne Gore dozove pameti i požele da imaju ozbiljnu državu, obratite se njemu. O ovim stvarima čovjek javno govori decenijama.

ODGOVORITE
Name

Klixe

10.02.2024 15:42

mislite vi na sebe kako cete prezivjet.Svabo kad bude u krizi vas nece biti ni pod razno.Kao i uvijek imate problema preko glave .Ali ajmo gledati u tudje dvoriste.Pojest ce vas zloba.

ODGOVORITE
Name

🤔

10.02.2024 23:58

Gdje ce zavrsiti Evropa na traktorima?!

ODGOVORITE