Dječija predstava u Čikagu u Srpskom dramskom pozorištu

- Prva dječija predstava u Srpskom dramskom pozorištu u Čikagu - "Ko se ‘zadnji’ (posljednji) smeje", a u kojoj učestvuju djeca porijeklom iz svih dijelova Srbije i Republike Srpske, premijerno će biti izvedena, povodom Sretenja Dana državnosti Srbije, u nedelju u Kulturnom centru Nikola Tesla pri crkvi Svetog Nikole. 

Svijet 09.02.2024 | 08:32
Dječija predstava u Čikagu u Srpskom dramskom pozorištu

Autor teksta "Ko se ‘zadnji’ (poslednji) smeje" je Silvija Otašević iz Majamija čije su dve knjige beogradski đaci proglasili za najbolje. Dobitnica je i prve nagrade Matice iseljenika za dečju književnost.

Ta predstava, specijano napisana za njamlađe pozorište u Čikagu, na koju su mjesecima radili Marija, Milutin, Marta, Katja, Uros, Sofija, Mihailo, Marko i Mia publiku će nasmijati i na trenutke emotivno dirnuti i pokazati im da prave vrijednosti uvijek pobjeđuju. 

"Ko se ‘zadnji’ smeje" - protkana srpskom tradicijom ali i najsjajnijim činjenicama srpsko-američke istorije biće izvedena uz moralnu podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Imaće i titl na engleskom kako bi svako dijete i tinejdzer u pozorište mogli da dovedu i svog američkog druga.

Cilj nam je da našom komedijom i iskrenošću dopremo do djece, da sama osjete i zaključe šta je dobro, a šta loše, odnosno da razumiju da ako je njihovom drugaru dobro, ako je srećan i njima može da bude samo jos bolje, kažu Obradović i Otašević.

Toga dana najmlađi će moći da uživaju i uz "Čudesnu šumu" koju je takođe režirao Igor Obradović, upravnik pozorišta i glavni glumac kratkog filma “Sladoled” prikazan na više od 30 međunarodnih festivala.

Najmlađi glumci velikog ansambla Srpskog dramskog pozorišta - Vasilija, Petar, dve Mile, Dunja, Neda, Vukan, Nikolina, Lana i Simona prikazaće šta su naučili - “Čudesna šuma” je spoj pjesmica i recitacija, kratkih priča uključujući i one koje govore o ljubavi između djece i životinja.

Biće to prilika da svima pokažu kako se njihovi snovi o glumu pretvaraju u stvarnost a zbog kojih nekima nije bilo teško da na probu putuju i više od dva sata samo u jednom pravcu!  

Predsave će biti izvedene uoči Sretenja - Dana državnosti Srbije.

Pozorište se nalazi pri Crkvi Svetog Nikole, u Lajonsu, koja je zahvaljujući viziji protojereja Nemanje Tešića i kupovini velikog crkvenog imanja, kulturnim i sportskim aktivnostima namijenjenim najmlađima postala jedna od najprepoznatljivijih u Čikagu. 

Kako navode iz pozorišta, očekuje se dolazak predstavnika generalnog konzulata Srbije i BiH u Čikagu. 

(BN) Foto: Ustupljena fotografija           

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aha

09.02.2024 12:53

A dje je ćirilica? Pojela maca, Srbende.

ODGOVORITE