Konstitusan novi saziv Skupštine Srbije

- U Skupšstini Srbije danas je potvrđen mandat svih 250 narodnih polsanika čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

Srbija 06.02.2024 | 11:37
Konstitusan novi saziv Skupštine Srbije
Posle potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu.
 
Tekst zakletve glasi:
 
"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"
 
Predsedavajući najtariji poslanik sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Stojan Radenović rekao je da se time današnji rad završava, a poslanici će o nastavku sednice biti obavešteni.
 
Radenović je pozvao poslanike i da formiraju posklaničke klubove, a za jedan klub potrebno je pet poslanika.
 
U nastavku konstitutivne sednice trba da se izaberu predsednik Narodne skupštine,  potpredsednici, da se imenuju generalni sekretar, izaberu  članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama. 
 
Predstavnici opozicije položili zakletvu u holu Skupštine 
 
- Poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA položili su danas poslaničku zakletvu u holu Skupštine Srbije, jer kako su rekli, ne žele da polažu zakletvu sa ljudima koji svakodnevno krše zakone i kojima reči te zakletve ništa ne znače.
 
 Predsednik Narodnog pokreta Miroslav Aleksić rekao je da će opozicija učiniti sve da se ponište izbori i da se, kako je rekao, normalizuje stanje u državi, jer smatraju da mandati ne odražavaju volju građana.
 
On je najavio da će nastaviti borbu u parlamentu.
 
Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta rekao je da je prva pobeda opozicije to što je uspela da zaustavi održavanje konstitutivne sednice i da  sada očekuje sednicu Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji.
 
Aleksić je predstavnike vladajuće koalicije optužio da su doveli kordon policije da ih čuva, a žalili su se i na tretman prema njima i u sali. 
 
Među poslanicima liste “Srbija protiv nasilja” nisu bili poslanici Demokratske stranke.
 
(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ziva

06.02.2024 11:56

Ciganija.

ODGOVORITE
Name

Re

06.02.2024 12:37

Mozda u tvojoj kući najprije.

Name

Bily

06.02.2024 12:40

Jašta

Name

+

06.02.2024 12:47

Bravo. Srećan rad i živi jela Srbija

ODGOVORITE
Name

Samo ti

06.02.2024 20:31

Opismeniti se prvo vi sto klicete Vucicu. Skola skola i brisati nos.

Name

HERCEGOVAC

06.02.2024 13:46

OPOZICIJA U SKUPSTINI SRBIJE saDILASOM i ALEKSICEM i ostalim koji nemogu da shvate da su izgubili izbore duvaju u pistaljke i ometaju sjednicu BOLJ BI IM BILO DA DUVAJU NARODU SRBIJE U DUPE toliko o Opozicija

ODGOVORITE
Name

Marko Kraljević

06.02.2024 15:20

Opozicija je uradila ono što jedino zna. Nered, galama, psovke, vrijeđanje. Nemaju nikakav vlastiti plan razvoja Srbije. Samo kritikuju i traže pomoć zapada da silom dođu na vlast.

ODGOVORITE
Name

A KiM?

06.02.2024 18:09

Nije spomenuto u Zakletvi? Zašto?

ODGOVORITE