Budućnost škole u individualnom pristupu učeniku

Sa sela u grad, iz grada u inostranstvo – postao je put velikog broja stanovnika Republike Srpske. Najbolji pokazatelj odumiranja seoskih domaćinstava je gašenje škola, odnosno pad broja đaka u područnim odjeljenjima.

Republika Srpska 28.01.2024 | 20:01
Budućnost škole u individualnom pristupu učeniku

Na području Republike Srpske aktivna su 444 područna odjeljenja , od čega čak 215 razreda broje oko desetak učenika u prosjeku. Uprkos tome u Ministarstvu prosvjete navode da nije dolazilo do zatvaranja škola.

Da područna odjeljenja imaju prednosti ocjenjuje profesor srpskog jezika Stojanka Đokić.

Ističe da u odjeljenjima sa malim brojem đaka učitelji i nastavnici imaju više vremena da se posvete svakom učeniku ponaosob.

“Ne mogu iste sadržaje rješavati učenici različitih sposobnosti, a kada su veće grupe imamo najčešće problem sa vremenom. Dok profesori i nastavnici koji rade sa manjom grupom učenika u područnim odjeljenjima ne rade manje, naprotiv oni imaju jednu drugu vrstu izazova da svoje vrijeme od 45 min. ili više, posvećuju manjoj grupi, ali kvalitetnije.”, kaže u izjavi za BN  profesor srpskog jezika i književnosti, Stojanka Đokić.

Da je ključ obrazovanja u podizanju kvaliteta nastave smatra i bivši rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, čija statistika pokazuje da je ne tako davno, Srpska imala mnogo veći broj osnovaca.

U Republici Srpskoj trenutno je 84.500 đaka u osnovnim školama, a prije dvije decenije bilo je 124.000 učenika u tada osmogodišnjim osnovnim školama, podaci su demografa Steva Pašalića.

Pašalić smatra da je u situaciji smanjenja broja učenika i studenata rješenje u podizanju kvaliteta nastave. “Da li se to vidi? Čini? Sumnjam. Ja koji sam 50 godina u obrazovanju nisam to osjetio.”

Prosvjetni radnici okupljeni su oko mišljenja da je budućnost škole u individualnom pristupu učeniku.

“Vjerujemo da će to možda biti škola budućnosti gdje će roditelji iz grada iz velike buke odvoziti svju djecu u nove škole na selima u kojima vlada jedna prijatna atmosfera.”, dodaje Đokićeva.

U prilog područnim školama ide i činjenica da u seoskim sredinama, djeca rano stiču realne radne navike. Stoga, ako nadležni žele da se bore za opastanak područnih odjeljenja moraju ponuditi sigurnost i učenicima i roditeljima koji žive na selima. Dosadašnja praksa je pokazala da se to ne čini, jer u više od 500 bh. sela ne živi niko.

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nikada

28.01.2024 21:34

ali nikada roditelji neće voziti djecu iz grada u seoske škole. Ovo je najveća glupost koju ste izmislili. U seoskim školama gdje "vlada prijatna atmosfera" se djeca griju šporetima na drva, često nema tekuće vode ili je ista neispravna za upotrebu, putevi do tih škola su loše održavani, često neasfaltirani pa liče na one iz "Avanture Indijana Džonsa". Ko bi vodio dijete tamo??

ODGOVORITE
Name

Joksim

29.01.2024 07:21

Za par godina slavićemo Svetog Milorada, kako je krenulo.

Name

Hook

28.01.2024 21:42

Od prosvjete nam je jedino gore zdravstvo

ODGOVORITE
Name

hm

29.01.2024 18:55

A sudstvo?

Name

Драган

29.01.2024 00:11

Нажалост нетачно. Ученици који заврше прих пет разреда у подручним школама имају далеко мање знања од вршњака из централних школа. Шта је узрок томе тешко је рећи. Што се тиче бројности ученика у одјељењу она је оптимална од 24 ученика. Све преко тог броја онемогућава наставнике да реализју наставни програм. Свједоци смо одјељењима у Србији која броје чак 34 или више ученика што је катастрофа, а ради се тако у циљу уштеде на радним мјестима.

ODGOVORITE
Name

Semberija

29.01.2024 08:29

Obrazovanje u područnim školama je katastrofa, pogotovo gdje ima više odjeljenja u istom, tu se znanje ne moze steći, da se posvetis djetetu 10-15 min, ma dajte molim vas. I kad odu u 6 razred vidi se njihovo znanje i rad učitelja. A i imamo problem obrazovanih učitelja, njih ne zanima djak, samo otaljigaju i ajde kuci, čak skrate sat prije pa pošalju djecu kući. Treba kontrolu uvesti a sve zbog djece.

ODGOVORITE
Name

Jadno i bjedno

29.01.2024 10:20

Koliko smo jadni i bjedni, samo pogledajte ovu profesoricu koje gluposti valja da bi samo očuvala svoje radno mjesto. Ona je jadna i bjedna ako tako misli stepen inteligencije joj je ravan ne nuli već ispod nule. Ja mislim da je i nje same sramota kakvu je izjavu dala.Pa profesorice gdje si ti fakultet završila kad valjaš takve gluposti. Jadna djeca koju ti učiš.

ODGOVORITE
Name

Uč'telj

30.01.2024 23:28

Uhljebi me, direktore! Daj mi neku seosku školu sa 10 đaka, od 5 časova danas, na 2 ću im baciti loptu, pa neka trče za njom, a na preostala 2 neznam šta će mo! Jedva čekam likovno, srpski i matematika su mi naj gori, neznam čemu uopšte i služe

ODGOVORITE