Nema spora da je u NDH nad Srbima izvršen genocid

U naučnoj zajednici u svetu niko ne osporava genocid nad Srbima u NDH, mada ne postoji presuda za to, kao što ne postoji ni presuda za Holokaust, istakao je Ristić.

Vijesti 27.01.2024 | 13:46
Nema spora da je u NDH nad Srbima izvršen genocid

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je da je važno da u naučnoj zajednici nema spora o tome da je nad Srbima izvršen genocid na cjelokupnoj teritoriji Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, ali da sve treba da zabrinu brojni pokušaji falsifikovanja prošlosti.

Ristić je, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, rekao Srni da u naučnoj zajednici u svijetu niko ne osporava genocid nad Srbima.

"Ne postoji presuda za genocid nad Srbima, kao što ne postoji presuda za Holokaust. Nikada nije doneta nijedna. Ali genocid nad Srbima nije sporan. U naučnoj zajednici u svetu niko ne osporava genocid nad Srbima", istakao je Ristić.

On je dodao da to osporavaju pseudoistoričari u raznim zemljama, prije svega u regionu, pri čemu misli na Hrvatsku i dio BiH, kao i različiti publicisti, politikanti, ljudi sumnjivih motiva.

"To nije opravdano, ali je očekivano. Živimo u takvom vremenu. Ali, važno je da u naučnoj zajednici nema spora da je nad Srbima izvršen genocid na celokupnoj teritoriji NDH", rekao je Ristić.

On je dodao da je genocid nad Srbima u NDH smislila i sprovela država.

"To nije učinila društvena grupa, niti politički entitet, nego država koja se zvala Nezavisna Država Hrvatska i koja je funkcionisala skoro u punom državnom kapacitetu", ukazao je Ristić.

Кao načine za borbu protiv revizije istorije, Ristić vidi u onome što već radi Muzej žrtava genocida, a to je prikupljanje građen, jer je ona dokaz o zločinu, zatim prevođenje literature na strane jezike da bi strani stručnjaci i donosioci odluka mogli na svom jeziku ili makar na svjetskim jezicima da se upoznaju sa građom i istorijskim događajima.

Sa druge strane, on ističe i važnost prisustva u medijima, na društvenim mrežama, aktivne saradnje sa umjetnicima u različitim umjetničkim disciplinama, što Muzej žrtava genocida i radi.

"I ono što mi pokušavamo je da se umrežimo dodatno sa relevantnim institucijama u svetu, kako bi istina o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu i istina o genocidu počinjenom nad Srbima u Drugom svetskom ratu zaista bila doživljena kao jedan globalni fenomen", naglasio je Ristić.

On je ocijenio da srpski narod kao društvo treba da po tom pitanju radi isto što i jevrejski narod, država Izrael i Memorijalni centar Jad Vašem, kao centralna institucija, i svi pripadnici jevrejskog naroda.

"Isto važi i za nas – država Srbija, Muzej žrtava genocida kao centralna institucija, i svaki pripadnik srpskog naroda bio direktni potomak žrtava genocida ili ne. Zato što smo svi u identitetskom smislu potomci naših stradalnika u Drugom svetskom ratu, bez obzira na to da li smo i u biološkom smislu potomci", istakao je Ristić.

U NDH SU SE DESILA TRI GENOCIDA – NAD JEVREJIMA, SRBIMA I ROMIMA

Кada je riječ Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta, Ristić ukazuje na brojne pokušaje falsifikovanja i krivotvorenja pojedinih segmenata prošlosti iz različitih motiva, političkih, ideoloških, vjerskih, identitetskih i drugih, što sve treba da zabrine.

"Način da se tome odupremo jeste znanje, upravo ovo što rade nacionalne ustanove kulture, odnosno širenje znanja kako bismo se naoružali znanjem i na taj način peredupredili takve tvrdnje, iskaze, zaključke koji su antinaučni i antičinjenični", istakao je Ristić.

On je napomenuo da je Holokaust najbrutalniji oblik genocida ikada počinjen u ljudskoj vrsti, mada to ne znači da su drugi genocidi manje dramatični i manje strašni, ali je ovaj najorganizovaniji i najrasprostranjeniji, odnosno obuhvatio je čitav jedan kontinent.

"U tom kontekstu, kada govorimo o Holokaustu koji se odigrao tokom Drugog svetskog rata, ne možemo a da ne govorio i o još dva genocida, a to su genocid počinjen nad pripadnicima srpskog naroda na teritoriji NDH i genocid nad Romima počinjen u to vrijeme širom Evrope", dodao je Ristić.

Dakle, kaže Ristić, na cijeloj teritoriji Evrope, desila su se dva genocida - nad Jevrejima i nad Romima, a na teritoriji NDH desila su se tri genocida – nad Srbima, Jevrejima i Romima.

On je ukazao da je zato važno da se tim temama prilazi odgovorno, bez strasti, emocija, sa znanjem i odgovornošću prema žrtvama, istorijskoj istini, ali i prema budućim generacijama.

"Treba da im usadimo dovoljno znanja, dovoljno kritičke svesti da bi prepoznale izazove svog vremena i na te izazove odgovorile na pravi način kako priliči obrazovanom i odgovornom pojedincu", rekao je Ristić.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jorga

27.01.2024 15:18

I da bude presuda mi i onako ne priznajemo presude internacionalni sudova .

ODGOVORITE
Name

Bogdan.

27.01.2024 15:31

Vazno je da mi znamo sta su ustase radile to je to.

ODGOVORITE
Name

Baja

27.01.2024 15:35

Sudska odluka ima za BIH ali vi negirate hahahaha

ODGOVORITE
Name

Ja

27.01.2024 18:53

Samo postoji velika razlikavizmeđu 7000 i 700000

Name

re Ja

27.01.2024 20:25

U školi smo nekad učili da je u WWII ubijeno 3 miliona Jevreja, sad kažu 6. Ko zna šta će istorija za koju godinu reći za NDH.

Name

500 000 Srba!?!

27.01.2024 20:23

Do prije 26 godina 700 000, a niko nije spominjao Jevreje, Rome i ostale žrtve da su u tih 700 000... Strašno!

ODGOVORITE
Name

re 500.000

28.01.2024 07:23

Nije tačno da nisu spominjani Jevreji i Romi među ubijenim prije 25 godina

Name

Tito

27.01.2024 22:55

Može li malo o budućnosti da neko priča a ne samo ko je kakav genocid napravio.

ODGOVORITE
Name

Mile

28.01.2024 09:12

Narod i drzava koja je ovo pocinila nije kaenjena,to tek sledi,a zrtva treba da je superiornija i da sama usvoji potrebne odluke i podigne spomenike o genocidu NDH nad Srbima.Muslimani i Hrvati u drugom radu su u velikoj vecini bili i ucestvovali u NDH zlidelima i genocidu. A ta uloga Muslilana se prikriva i minimizira .Tome su krivi Srbi jer to nefovoljno isticu.

ODGOVORITE