Veći cenzus realan, obavezno glasanje bez šanse

- Najviše šansi za usvajanje svega što je stavljeno na dokument u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH ima prijedlog za povećanje cenzusa, što bi, prema riječima stručnjaka, smanjilo haos na političkoj sceni.

Republika Srpska 22.01.2024 | 08:30
Veći cenzus realan, obavezno glasanje bez šanse

Naime, povećanje cenzusa za četiri odsto za lokalne, a na pet odsto za opšte te da mandat pripada stranci, ali i da izborne liste budu zatvorene i ukinute preferencije, samo su neki od prijedloga o kojima će se voditi polemika idućih dana kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona.

- Već duže se razmišlja o povećanju cenzusa na pet odsto, ali bi to trebalo uraditi i za lokalne i opšte izbore. Time bi uozbiljili političku scenu, jer veliki broj stranaka učestvuju na izborima. Mnogima nije cilj mandat nego su neki drugi interesi u pitanju. Politika je postala biznis. Trebalo bi moralno da pročistimo mnoge stvari pa onda ići ka onom što je primjenjivo  u državama normalne demokratije - rekao je “Glasu” bivši član Centralne izborne komisije (CIK) Vehid Šehić.

Sa druge strane, navodi da je oduvijek bio protivnik zatvorene liste.

- Treba razmišljati o smanjenju preferencija na maksimalno pet. Takođe, mandat ne može pripadati stranci jer, prema evropskim standardima, on pripada izabranom zvaničniku - naveo je Šehić.

Smatra da oduzimanje mandata i zatvorene liste neće proći. 

- I druge države i političke stranke bore se da budu otvorene liste. To već imamo u Hrvatskoj, dok u Srbiji postoji inicijativa kao i u Crnoj Gori. Treba glasati i za stranku, ali i za one u koje birači imaju povjerenja pa ko dobije najviše preferencija on bi i trebalo da bude poslanik - poručio je Šehić i dodao da su i 2005. i 2006. godine postojali pokušaji zatvaranja liste.

Najviše pažnje izazvao je prijedlog da izlazak na birališta bude obavezan, a Šehić navodi da se o tome i ranije razmišljalo.

- To je teško jer kod nas 50 odsto građana izađe na izbore. Kako uopšte naplatiti novčane kazne od druge polovine. Ako se ne plati novčana kazne ona se pretvara u zatvorsku. Kuda sa milion i po ljudi? Gdje ih smjestiti  - upitao je Šehić. 

Navodi da pojedine države u svijetu imaju obavezno glasanje, ali to su, naglašava, uglavnom uređene zemlje.

- Prvo bi trebalo urediti sistem pa onda razmišljati o tome - poručio je Šehić.

Teme za razgovor u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH biće i obezbjeđenje softvera za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića, ali i izbor članova Predsjedništva BiH.

- Treba uvesti nove tehnologije u izborni proces i elektronsku identifikaciju birača, kao i skener. Tada ćemo imati veći broj građana na biralištima. Na taj način vratili bi i povjerenje građana. Mnogi ne izlaze na izbore zbog sumnje u falsifikovanje rezultata - kazao je Šehić.

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva, smatra da je potrebno implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu te posebno pri tome voditi računa o odluci u slučaju “Zornić”.

- To je obaveza. Mora se ispoštovati ono što piše u odlukama Evropskog suda za ljudska prava - kazao je Šehić.

On poručuje da je potrebno voditi računa o građanima biračima, a nikako zakon prilagođavati političkim strankama.

- Izborni zakon kao jedan od najbitnijih u svakoj državi trebalo bi da prođe i javnu raspravu, da se uključe ne samo akteri vlasti, nego i druge stranke i stručna javnost. Treba raspravljati koji su to modaliteti najbolji koji će zaštititi interes birača na izborima - zaključio je Šehić.

Sa druge strane, izborni analitičar u koaliciji “Pod lupom” Srđan Ostojić smatra da bi trebalo uvesti nove tehnologije u izborni proces, kako identifikacije birača tako i glasačkih listića. 

- Već godinama nove tehnologije pokušavamo da stavimo u fokus priče kada je izborni sistem u pitanju. Građani su za to. Kada su druge stvari u pitanju one predstavljaju olakšanje za određene političke partije, tu prije svega mislim na mandat i povećanje cenzusa. Međutim, mišljenja međunarodnih institucija su da je to demokratski korak unazad - rekao je Ostojić.

Kada je riječ o preferencijama i zatvorenim listama smatra da u tim slučajevima pojedini ne bi imali mogućnost da napreduju i budu izabrani, nego bi politička partija određivala ko bi bio predstavnik naroda.

- Kada su u pitanju izmjene krupnih stvari, koje se dotiču i Ustava, teško je postići sveopšti konsenzus - zaključio je Ostojić,.

Podsjetimo da su se lideri većine na nivou BiH obavezali da će tokom februara usvojiti izmjene izbornog zakona BiH, koji između ostalog predviđa povećanje, cenzusa, da mandati pripadaju strankama i da glasanje bude obavezno...

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

stara izreka

22.01.2024 09:04

Trla baba lan da joj prođe dan..

ODGOVORITE
Name

Elem

22.01.2024 10:26

U Eu nije obavezno glasanhe

Name

Prijedorčanin M.

22.01.2024 10:38

Lična je stvar da li ću da izađem na izbore i glasam,moje je to građansko pravo.

Name

Nezadovoljan

22.01.2024 15:00

Ako uvedete obavezno glasanje, biračko PRAVO pretvarate u OBAVEZU. Gde je tu demokratija? Ja ne želim da glasam, zato što ne verujem nijednom kandidatu, dakle ako mi nametnete OBAVEZU, poništiće glasački listić. Šta dobijate?

Name

borac

22.01.2024 09:49

Digitalizacija divljaka je nemoguca.

ODGOVORITE
Name

Po

22.01.2024 10:12

Ustavu imam PRAVO glass, PRAVO a ne obavezu alooo Buuuurleeeee, Vučiću ti mu kaži za Boga miloga.

ODGOVORITE
Name

re

22.01.2024 12:55

Promeniće ustavi i nametnuće ustavom obavezu glasnja.

Name

Ha Ha

22.01.2024 10:16

"Politika je postala biznis" ! Za ovakve izjave ne treba biti "stručnjak" ,ovo znaju obični ljudi, koji preživljavaju na buvljim pijacama, zbog tih "političara" nemaju pristojno radno mjesto !

ODGOVORITE
Name

OO7

22.01.2024 10:27

Vreme je da male partije napuste scenu politike.

ODGOVORITE
Name

075

22.01.2024 10:39

Glasao 1996. i 2016. i nikada više!!

ODGOVORITE
Name

+

22.01.2024 10:55

Nikada i nije trebalo biti tako. Mnogo stranaka a malo kvalifikovanih. Samo da ih više svoje interese ostvare..

ODGOVORITE
Name

Teslican

22.01.2024 10:59

Ako ne mozemo kaznit mozda da damo 100 eurica ko izadje.

ODGOVORITE
Name

Idealno

22.01.2024 13:06

Ma moze se kazniti ko kaze da ne moze... Kàd registrujes auto,prvo ti provjeravaju imas !i keznu neplacenu, Ako vadis licnu kartu takodje se moze uvesti provjera neplacenih kazni... Eto na ova dva primjera bi bilo obavezno liacanje za jedno 60% , a jos tu ima i pasos i dr...

Name

?????????????????

22.01.2024 11:34

E Sehicu nisi u pravu koje drzavae Eevropske su kaznile svoje gradjane koji nisu isli na glasanje. Istina to je gradjanska duznost Ali kazna????? Gdje????

ODGOVORITE
Name

Milan

22.01.2024 11:45

Ne pada mi na pamet da izlazim na izbore dok se ne uvedu skeneri otiska prsta makar me strpali u zatvor.Svaki novi izbori postaju sve veća šprdnja.Do sada sam bio budala i glasao od sada više ne!

ODGOVORITE
Name

revis

22.01.2024 12:26

A sta je sa dijasporom hocel i oni morat glasat?

Name

Tito

22.01.2024 19:19

Ovi takozvani politicari prvo trebaju da znaju sta je razlika izmedju "obavezno glasanje i obavezno prisustvo"!! Obavezno glasanje je jedino u Sjevernoj Koreji obaveza i tamo se gleda kada glasas(nije tajna), dok sa druge strane postoje neke zemlje koje imaju zakon za "obavezno prisustvo"da li ces ti glasati ili ne i za koga je tvoja privatna stvar i niko nema pravo da te kontrolise ( to se zove demokratija) . A ovi BiH "LOPOVI"vide da sve vise ljudi odlazi iz BiH pa vidjeli sansu da povecaju sebi platu!! ✈

ODGOVORITE