CEFTA nudi velike mogućnosti zemljama da napreduju

Slobodna trgovina, protok robe i dobara su načelo CEFTA-a sporazuma kojim će Srbija predsjedavati tokom 2024., a koji bi trebalo da pomogne državama koje žele da postanu članice EU da se prilagode tim pravilima. Istraživali smo da li je CEFTA prevaziđena ili je taj proces nezaustavljiv i neprevaziđen.

Bosna i Hercegovina 14.01.2024 | 17:29
CEFTA nudi velike mogućnosti zemljama da napreduju

Kolika je važnost CEFTA sporazuma pokazuje to što je Srbija 2023. ostvarila robnu razmjenu sa državama članicama od 6 milijardi evra, od čega je suficit oko 2,5 milijardi evra. Srpska privreda jeste najkonkurentnija u regionu ali su korist od CEFTA-e imale sve zemlje, kaže za BN Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

“Srbija treba da motiviše druge privrede regiona, druge vlade da imaju u vidu prije svega interes svojih privrednika, a to je da posmatramo tržište Zapadnog Balkana kao jedinstveno, da treba da ga razvijamo u tom pravcu i iskoristimo prostor za uvođenje drugih funkcionalnosti CEFTA sporazuma”, smatra Stanić.

Dodaje da, kada se govori o odnosima Beograda i Prištine, vlasti u Prištini treba da imaju u vidu interes ne samo privrede nego i sopstvenog stanovništva.

Bez obzira na blokade tzv. Kosova i regionalne probleme, činjenica je da se 70 do 80 odsto trgovinske razmjene vrši u regionu. Međusobna saradnja donosi dobrobit svima, a onaj ko bojkotuje nanosi sam sebi štetu, kaže ekonomista i direktor IFIMES-a Zijad Bećirović.

“Proces CEFTE je nezaustavljiv jer nudi velike mogućnosti državama da napreduju u međusobnoj saradnji, a pogotovo u robnoj razmjeni. To treba iskoristiti jer je u interesu svih. Kad postoji ekonomska saradnja, ljudi se upoznaju, približavaju i stvara se potpuno drugačiji ambijent normalnosti koji bi, poslije toliko vremena, trebalo da bude trajna kategorija”, mišljenja je Bećirović.

CEFTA je prelazno rješenje na putu ka EU i priprema za članstvo, ističe Bećirović. Dodaje da Srbija ima zadatak da unapredi njen rad, prije svega na području digitalizacije i elektronske tgovine.

“Time bi se pojednostavile procedure i ubrzali svi procesi, pa ne bi bilo gubitka vremena, a vrijeme je novac. Tu je, u okviru CEFTE, i borba protiv kriminala i različitih nezakonitih aktivnosti, objašnjava Bećirović.

“Republika Srpska i BIH treba da prate Srbiju u regionalnim inicijativama jer je Srbija lokomotiva tih procesa”, dodaje ekonomista Draško Aćimović.

Aćimović, ipak smatra da je CEFTA nekad bila regionalni inicijator i ujedinitelj ali da danas nema taj značaj. Ipak je, dodaje jako dobro što Srbija preuzima predsjedavanje jer će svojim kapacitetima moći da ubrza tehničke stvari.

“CEFTA nije projekat, ona je tehnička podrška. CEFTA kao takva nema to značanje. Ona nije ta koja može donijeti preokret. Značenje je u Berlinskom procesu i Otvorenom Balkanu. Berlinski proces treba da integriše unutar sistema ovih šest država, da dobijemo novac i krenemo naprijed”, objavšnjava Aćimović.

CEFTA je u potpunosti opravdala svoju ulogu, ističu u Privrednoj komori Srbije.

“CEFTA sprazum je nešto što ne može biti prevaziđeno, nešto što je neophodno u jednom momentu našeg približavanja zajedničkom tržištu, u okviru EU, nešto što treba da podigne značaj naše zajedničke privrede kako bi bila prepoznatljivija, prije svega za investitore, a imala i jači glas u daljim pregovorima sa EU”, naglašava Stanić.

“Najznačajniji partneri u okviru CEFTA sporazuma za Srbiju su BiH i Srpska kao njen dio, kao i Crna Gora, a privrede svih članica posmatramo kao partnere koji treba da imaju održivo poslovanje”, zaključuje Stanić.

(BN) Foto: Ilustracija 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

???

14.01.2024 19:23

Ta takozvana CEFTA je neprihvatljiva za BiH, i daleko joj naša kuća bila, da smo mogli biti zajedno nebi nam se država raspala kao kula od karata.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

14.01.2024 19:48

Zna to i dodik..zato je kupio 20.000 kvadrata prostora u Ljubljani..dok koči BiH da pristupi EU,sa Borenovićem i pajtašima iz SDSa..sve je to bagra..dok baljezgaju o srpstvu ispod žita pokradeno ulažu po EU..cefta,predpristupni fondovi..a šta ono srbi imaju od ljubavi prema srbiji ili russiji?U Fatime više Jajca?

ODGOVORITE
Name

mislim

15.01.2024 06:36

Ma nema organizacije koja nama moze pomoci.

ODGOVORITE