Optužnica protiv Lubure i sina biznismena iz BL

Nedeljko Lubura (47), bivši inspektor u MUP-u Srpske i Bojan Roguljić (42), sin banjalučkog biznismena Slavka Roguljića, optuženi su za zloupotrebu položaja odnosno krijumčarenje lica, saopšteno je iz Tuzilaštva BiH.

Republika Srpska 08.01.2024 | 14:55
Optužnica protiv Lubure i sina biznismena iz BL

Optuženi se terete da su se krajem 2020. godine dogovorili da preko državne granice u BiH, neyakonito prevedu M.I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica, na zahtjev agencija u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za pokušaj ubistva.  

“Optuženi su znali i da on ima krivotvorene lične dokumente BiH, na drugi identitet, ali su korištenjem policijskih kapaciteta i provjerama u IDDEA sistemu utvrdili da je ta putna isprava proglašena nevažećom”, navode u Tužilaštvu BiH.  

Nakon što je, kako se dodaje, optuženi Roguljić korištenjem SKY ECC aplikacije za zaštićenu komunikaciju, obavijestio M.I. o tome, kao i vršio dalju komunikaciju o mjestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Lubura je zloupotrijebio svoj položaj u MUP-u Republike Srpske, te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom.

“Vozilom su optuženi otišli na područje Slovenije, preuzeli potraživano lice, te ga na taj način nezakonito i bez graničnih kontrola prevezli na područje Bosne i Hercegovine”, navode u Tužilaštvu BiH.  

Optuženi Lubura tereti se da za krijumčarenje lica i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja a optuženi Roguljić za krijumčarenje lica.  

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(BN) Foto: F.Z./N1

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Србо

08.01.2024 15:28

То се открило а шта није, криминала у БИХ нема само тамо гдје није откривен.

ODGOVORITE
Name

Ima li te

08.01.2024 17:20

I ovakvi su dobili činove u policiji i napredovanja fuj

ODGOVORITE
Name

Petar

08.01.2024 18:46

MUP Republike Srpske je samo sebe degradiralo i ponizio primajući u svoje redove " balvan" kao što je Lubura.

ODGOVORITE
Name

Kao i do sada

08.01.2024 19:04

Kao i do sada u svim kriminalnim radnjama, izvrsioci ce biti oslobodjeni zbog nedoststka dokaza. Vec vidjeni scenario stotinu i hiljadu puta.

ODGOVORITE
Name

MW

09.01.2024 15:51

Nepostoji tuzilastvo BiH nego tuzilastvo Federacije BiH.

ODGOVORITE