Optužnica protiv Vildana Ključa zbog terorizma

Vildan Ključo optužen je da je u periodu 2012 godine boravio na području Sirije i Iraka gdje se borio u strukturama vojne jedinice Ahmed Asafa, području koje je kontrolisao ISIL, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 05.01.2024 | 10:43
Optužnica protiv Vildana Ključa zbog terorizma

Kako se navodi da je redovnim letom Sarajevo Instambul otputovao u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su i dokazi koji potvrđuju ove navode priključenja terorističkoj organizaciji čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke radnje u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se ističe da je Ključo učestvovao u ratnim djelovanjima sve do 2023 godine, odnosno sve do ponovnog  povratka u BiH. Tereti se da je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe, a u vezi sa krivičnim djelom terorizma.

(BN) Foto:N1/Arhiv

Komentari / 0

Ostavite komentar