Načinjena šteta, a Ćeranić bježi od odgovornosti

“Hitno sam tokom jučerašnjeg dana sazvao sjednicu Odbora za bezbjednost NSRS. Na sjednicu Odbora za bezbjednost pozvao sam i Ministarstvo unutrašnjih poslova i predstavnike Ministarstva za naučno – tehnološki razvoj i visoko obrazovanje, i niko nije došao na sjednicu", izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik Odbora za bezbjednost NSRS.

Republika Srpska 29.12.2023 | 16:45
Načinjena šteta, a Ćeranić bježi od odgovornosti

Nikada, kaže on, se nije desilo da pozvani predstavnici Ministarstava nisu došli. Kao što znate, situacija na Fakultetu bezbjednonih nauka u Banjaluci je vrlo dramatična i napravljena je velika šteta samoj instituciji Univerziteta i Fakulteta.

"Dva prodekana, profesor Velibor Lalić i profesor Žana Vrućinić, kao i šefica katedre Dragana Vasiljević podnijeli su ostavke, a dekan Ćeranić je pokušao profesora Mićina da izabere za jednog od prodekana. To mu nije uspjelo, jer nije imao većinu na sjednici Naučno – nastavnog vijeća.

Profesori i saradnici Naučno – nastavnog vijeća su tražili hitnu sjednicu, ali Predrag Ćeranić neće da je zakaže, jer je svjesan da nema podršku Vijeća i da će vjerovatno biti smijenjen na toj sjednici.

Devet od trinaest profesora je uputilo zahtjev rektoru Gajaninu da se održi sjednica Naučno – nastavnog Vijeća na kojoj bi i on bio prisutan i kako bi Fakultet izašao iz krize", istakao je Govedarica, dodajući da Ćeranić bježi od odgovornosti.

Milanko Mihajilica, član Odbora za bezbjednost NSRS naveo je da je ovo najbolji dokaz da Univerzitet u Banjaluci nema autonomiju i da postoji politički uticaj.

„Zaista ne mogu da vjerujem da ostali članovi Odbora i predstavnici Ministarstva nisu došli. Imamo mogućnost da uradimo parlamentarni nadzor nad kompletnim slučajem, ali izgleda da je stigao nalog iz Komiteta svima da ne dođu, kao što je stigao i rektoru da ne reaguje.

Ovo je najbolji dokaz da Univerzitet u Banjaluci nema autonomiju i da postoji politički uticaj. Rektor ne poštuje odluke pravosudnih institucija, kupuje vrijeme kao i Ćeranić, očigledno žele da ga sačuvaju na mjestu dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Mi ćemo se potruditi sve što je do nas i pratićemo ponašanje rektora Gajanina i dekana Ćeranića o ponašanju prema profesorima koji su potpisali zahtjev za održavanje sjednice Naučno – nastavnog vijeća Fakulteta bezbjednosnih nauka u BL", naveo je Mihajilica.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

agent

29.12.2023 17:00

Karan je najodaniji režimski tajkun i poslušnik, on je dao zakletvu Dodigu u Srpskom Kupresu da ruku daje, DODIGA NE IZDAJE.

ODGOVORITE
Name

!!!

29.12.2023 22:49

Ćeranić je osamdesetih godina, u studentskim danima, kao "Slavuj" službe DB pratio "sumnjiva lica".

Name

Kimi

29.12.2023 17:06

Šta vi imate s tim, nije to vaš posao!? A da je Ćeranić bitanga tu nema govora.

ODGOVORITE
Name

Re

29.12.2023 17:18

Sto lupetas,kada pojma nemas.

Name

Re kimi

29.12.2023 19:57

Ti li si Karane, mišu mekinjašu? Svi znamo da samo ti možeš napisati ovako glup komentar.

Name

Arsa

29.12.2023 18:05

Kako šta imaju, pa oni su članovi skupštinskog odbora za nadzor rada tih institucija i logično je da se oni javljaju po tom pitanju.Očigledno nisi upućen ali drugi članovi koji su pozvani nisu došli.

ODGOVORITE
Name

Kim

29.12.2023 19:16

Aman ljudi, to je Fakultet, naučna ustanova, nema veze sa bezbjednosti RS, kao i svaki drugi fakultet, važe pravila za imenovanje i razriješenje dekana kao i na ekonomskom, medicinskom itd...

ODGOVORITE
Name

Polt

29.12.2023 19:17

Ćeranić sa sobom vuče buljuk srajlija da kupe funkcije a sve za Dodika

ODGOVORITE
Name

I JA BORAC

29.12.2023 19:47

Ovo mi liči da i Republika Srpska ima svoju Sebiju. Aferim profesore Ćereniću.

ODGOVORITE
Name

Ekonomista

30.12.2023 06:15

Zašto se svake godine upisuje sve manje studenata na banjalučkom univerzitetu ??? Bezbjednost, pravo , političke nauke , pravo , medicina ...

ODGOVORITE