Političari odrođeni od naroda, misle samo na sebe

Nacrtom zakona o imunitetu, predlagači su dali legitimitet Kristijanu Šmitu, kojeg Republika Srpska ne priznaje, a pozadina je podizanje uloga u političkoj trgovini, koja će se desiti u budućem periodu, poručeno je u emisiji Izazovi BN TV.

Republika Srpska 22.12.2023 | 22:23
Političari odrođeni od naroda, misle samo na sebe

Potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša je u analizi ovog zakona istakao, da su predlagači priznali Kristijana Šmita kao visokog predstavnika, te da se sve ovo radi zarad neke trgovine koja treba u budućnosti da se postigne.

“Zamislite pravni nonsens da uopšte pokušavate da tražite imunitet radi zaštite od radnji lica koje nije ništa. Od čega se brane. Dakle, oni su i sa alternativnom verzijom ovog člana, a pogotovo sa ovom glavnom, dali legitimitet ili pravo gospodinu Šmitu da radi šta god hoće ovdje”, ističe Grmuša.

Suđenje predsjedniku Republike Srpske je velika predstava za javnost, kaže Grmuša. Velika igranka je u toku, a ishod bi mogao biti sledeći.

“To će biti neki novi referendum ili zveckanje oružjem na malo većem nivou. To znači da će biti stavljene u pripravnost neke oružane snage, to znači da će poruke iz NATO pakta biti da će trebati pojačati prisustvo nekih snaga u Hrvatskoj ili tako nešto.

Dakle, uopšte ne bih iskllučio mogućnost da ide do nečega takvoga, jer znam da će i sa ove strane da bude snažnih poruka, a onda u jednom momentu će se sve zatvoriti. Imaćete dogovor oko imovine, imaćete dogovor oko ovog postupka, imaćete mnoge druge dogovore i vrlo važno imaćete regionalne dogovore vezano za arhitekturu oovg prostora kako treba da izgleda u narednih deset, petnaest godina”, kaže Grmuša.

Sve države imaju ovakve zakone, to je uobičajeno kroz praksu svih demokratskih država, kaže advokat Bojan Stojanović. Objašnjava da zakon ne štiti od protivpravnih radnji, poput na primjer zloupotrebe tendera, ali pruža mogućnost opstrukcije.

“Ovaj zakon uvodi jednu novu priliku za one koji će biti eventualno procesuirani, da opstruišu postupak. To znači da pokrenu to pitanje
imuniteta, da se ta odluka čeka, da eventualno Ustavni sud vrati na ponovno odlučivanje i na taj način zakomplikuju postupak”, kaže
Stojanović.

Zakon je veoma široko postavljen, neprecizan, neodređen. Bitan je politički kontekst donošenja ovog zakona i osnovno pitanje je da li je moguće da u RS nema drugih prioriteta, kaže Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

I na ovom zakonu se potvrđuje činjenica da su se političari odrodili od naroda, da misle samo na sebe, a da kao i uvijek ispaštaju građani, zaključeno je u emisiji Izazovi BN TV.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ekonomija

22.12.2023 22:56

Narod voli šuplje priče i prazna obećanja ....jbg

ODGOVORITE
Name

Paralele

23.12.2023 00:57

Jedna od rijaliti zabava za narod u Srpskoj je kad seoski primitivci bahati ljigavci iz sekte pokušavaju da što živopisnije nazovu, ismijavaju, opovrgnu ulogu i značaj VP. A suština je da je on stvarni upravnik BiH, zakonodavna, izvršna, sudska vlast, u ovom nesretnom za narod, protektoratu. Na žalost. Na sličan način vlast i opozicija u Srbiji zabavljaju tamošnje građane, takmiče se u "nedanju Kosova" koje je dato prije 20 i kusur godina.

ODGOVORITE
Name

Pa i narod je takav

23.12.2023 05:43

Glasaju za onog ko će asfaltirati ispred njihove kuće, pa makar i na selu gdje ne žive, a glavne saobraćajnice propadaju... To je razlika između seljaka i građanina, a kod nas građana skoro da nema!

ODGOVORITE
Name

Strasno

23.12.2023 08:16

Na jednom predavanju uvazeni prof stao ispred nas 50 studenata, predmet političku marketnig, izborna kampanja. Zamislite da ste vi na izbornoj kampanji kako kod nas se kaze "skup pristalca" pokaza nas rukom i kaze " vi ste jedan tor stoke, neko konj,neko ovca,neko mazga" naravno obraložio je to. Tad mi je bilo krivo sto sam se našao u tom primjeru i ako je samo bilo predavanje, svakim danom mi je jasnije i da je bio upravu na žalost.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

23.12.2023 08:23

Kakav narod,takva i vlast.Ološ .

ODGOVORITE
Name

Nada

23.12.2023 08:43

Republikom Srpskom vladaju tajkuni i politička mafija. Dok je narod sve siromašniji, vlast pljačka narodni novac i izmišlja neprijatelje. Ova vlast je otjerala iz Republike Srpske 500.000 Srba, mladih i obrazovanih, mnogo više nego Alija tokom rata. Neki su zahvaljujući korupciji i kriminalu postali milijarderi, a narod jedva preživljava. Niko ne odgovara zbog pljačke naroda.

ODGOVORITE
Name

Walter

23.12.2023 09:44

Teško zemlji u koju su došli ti mladi i obrazovani Srbi. Čim se hljeba najedu počet će srbovanje ,inaćenje,bahaćenje..

Name

Dodik

23.12.2023 09:48

Svojim izjavama i prijetnjama nas vodi u rat, to i malo dijete vidi

Name

Rocket

23.12.2023 10:02

To je na zalost agenda nasih polupismenih korisnih idiota.

Name

Nado!

23.12.2023 14:38

Vladaju ipak Srbi! Kakvi god da su, Srbi su! Zato, ne seri! I svi vi drugi, izdajnici! Sram vas bilo!

Name

re Nado!

23.12.2023 14:55

Jesi li siguran u to sto si naoisao?

Name

BOB ROCK

24.12.2023 10:23

A nisu oni tako sebični, misle oni i na decu, unučad, bratiće, sestrić, ženinu familiju, komšije, kumove, prijatelje

ODGOVORITE