Nelegalno odvoženje zagađene zemlje iz "Incela" u BL

Centar za životnu sredinu podnio je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu u vezi sa potencijalno ilegalnim razvoženjem zemlje zagađene piralenom iz "Incela" u okolna naselja u Banjaluci.

Republika Srpska 13.12.2023 | 20:12
Nelegalno odvoženje zagađene zemlje iz "Incela" u BL

Smatraju da postoji mogućnost da se radi o krivičnom djelu zagađivanje životne sredine otpadnim materijama.

"Četiri godine nakon požara u krugu 'Incela', koji je izazvao kontaminaciju jednom od najtoksičnijih supstanci na svijetu, te nakon niza afera i spore reakcije nadležnih, građani su ponovo zabrinuti zbog navodnog razvoženja kontaminirane zemlje, te kršenja naredbi nadležnog inspektorata", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se Centru za životnu sredinu javilo više zabrinutih građana iz naselja Bistrica, Čokorska polja, Zeleni vir i Lauš. Oni su izrazili zabrinutost zbog deponovanja zemlje u njihovim naseljima, za koju su iz nezvaničnih izvora dobili navode da se radi o zemlji iz kruga "Incela", sa lokaliteta pogođenog požarom u kojem je došlo do zagađenja piralenom.

"Zbog svih navedenih činjenica, a ponajprije zbog enormne toksičnosti piralena, te zbog veoma sporog, višegodišnjeg, procesa njegovog zbrinjavanja, u Centru za životnu sredinu su se odlučili da podnesu krivičnu prijavu protiv NN lica", navodi se u saopštenju.

Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu kazao je da su upoznati s tim, da je cijeli ovaj dio "Incela" bio zapečaćen od strane inspekcije, a odvoz zemlje i njen tretman bi morao biti obavljen tek nakon završenog tendera za odabir izvođača.

"Pored toga, zasigurno bi bio predviđen drugačiji način prevoza, vozilom opremljenim za odvoz zemlje zagađene toksičnom materijom. U slučaju koji smo vidjeli zemlju odvozi obični kamion, a tovar nije pokriven ni najobičnijom ceradom, dok se jasno vide tragovi točkova po zonama koje su okarakterisane kao veoma kontaminirane u Dekontinom dokumentu koji propisuje mjere remedijacije", dodao je Kalaba.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne novine" pisale godinama unazad, afera oko piralena u Poslovnoj zoni "Incel" počela je 2019. godine, kada je izbio požar zbog koga je planulo i otrovno ulje piralen.

Tada su nadležni započeli niz aktivnosti na uzimanju uzoraka radi utvrđivanja stepena kontaminacije zemljišta, a sve to u okviru projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom sektoru upravljanja otpadom - projekat remedijacije i rekultivacije na lokaciji 'Incel'", uz finansijsku podršku UNDP-a.

(BN) Foto:Ustupljena fotografija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ovako

13.12.2023 20:22

Iz ove perspektive izgleda kao da se neka katastrofa ekoloska desila tamo..

ODGOVORITE
Name

Branci

13.12.2023 20:28

Vjerovatno počinju graditi zgrade u m. Z. Piralen. Elitno banjalučko naselje.

ODGOVORITE
Name

Mirko

13.12.2023 20:34

Trujte seljake kad glasaju za snsd a to je njihov čovjek;( sa Manjače) gdje se taj piraren prosuo i sad ga razbacuju po selima oko BL!

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

13.12.2023 21:52

Gdje je sada Stanivuković,dok nije postao grad.načelnik bio veliki bukač zbog piralena,danas ga to ne interesuje,dijete tajkuna,ŝtaćeŝ.

Name

Iskreno

13.12.2023 21:05

Zar je ovo stvarno moguće???? Zar ljudi, sko se mogu tako nazvati, nemaju bar malo empatije prema ljudskom zdravlju???? Gdje je bajni gradonačelnik???

ODGOVORITE
Name

Murija

13.12.2023 21:41

Milion tuzbi u RS a nikad niko osudjen!

ODGOVORITE