Njemačka kriza u Hrvatskoj: Manje i posla i radnika

Glavni ekonomista Hrvatske zajednice poslodavaca Hrvoje Stojić izjavio je da je u njemačkoj građevinskoj industriji trenutno jedna od najozbiljnijih kriza u zadnjih 50 godina.

Svijet 10.12.2023 | 12:48
Njemačka kriza u Hrvatskoj: Manje i posla i radnika

Trećina hrvatskih drvoprerađivačkih kompanija već je počela s otpuštanjima, a sve zbog pada narudžbi iz Njemačke.

U hrvatskoj drvnoj industriji radi oko 18.000 radnika, a već bi na proljeće taj broj mogao biti znatno manji ako ne dođe do naglog preokreta na tržištu.

Vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća Filip Galeković kaže da njegov biznis osjeti nadolazeću recesiju prije svih jer narudžbe padaju.

"Prvenstveno je od početka godine krenulo to s Njemačkom, prelilo se na ostatak Еvrope, a sad se već osjeća, usudio bih se reći, u ostatku svijeta", rekao je Galeković za Dnevnik Nove TV. Dodao je da je njegova kompanija osjetila pad od preko 50 odsto.

U Njemačkoj, gdje su hrvatski parketi i namještaj popularan izbor pri gradnji, gradnja je stala.

Glavni ekonomista HUP-a Hrvoje Stojić kaže da se radi o možda najozbiljnijoj krizi u njemačkoj građevinskoj industriji u zadnjih 50 godina.

"Zapošljavamo na Baniji, 120 ljudi, i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina kompanije, pogotovo što na Baniji u krugu od 50 do 60 kilometara jedini zapošljavamo. Jako je neizvjesna situacija", kaže Galeković.

(Agencije) Foto: Shutterstock

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tito

10.12.2023 21:23

Baš mi je žao,jadni Hrvati 😁

ODGOVORITE