Šta nije u redu sa Dejtonskim ustavom?

Dejtonski ustav je svojim tekstom jedan od najboljih ustava na svijetu.

Republika Srpska 07.12.2023 | 16:19
Šta nije u redu sa Dejtonskim ustavom?

Autor: Aleksandar Savanović, profesor Fakulteta političkih nauka

Otkad je stvoren tzv. „Dejtonski“ Ustav, predmet je konstantnog osporavanja, negiranja, poziva na reviziju ili čak odbacivanja u potpunosti. Stalno smo slušali priče o „Dejtonu 2“, tranziciji „Dejtonske“ BiH ka „Briselskoj“ BiH i sl. Najnoviji primjer te anti-Dejton kampanje prezentovao nam je Miro Lazović: gostujući u Pressingu N1 29.11. “Dejton” je ocijenio kao “neuspješan eksperiment” koji treba poništiti, a slijedio ga je i Predsjednik Republike Srpske, proglasivši „Dejton“ već mrtvim.

Istina je upravo suprotna - Dejtonski ustav je svojim tekstom jedan od najboljih ustava na svijetu. On, doduše, ima nekoliko tehničkih manjkavosti, koje su, međutim, lako otklonive. Problem je što taj Ustav niko ne poštuje i svi ga selektivno tumače – naši političari naprosto varaju i nekada nesvjesno, a mnogo češće svjesno, krivotvore ono što u Ustavu piše. Pogledajmo nekoliko popularnih antidejtonskih narativa.

BOŠNJAČKE PREVARE

Jedna od dominantnih antidejtonskih strategija u bošnjačkom političkom korpusu jeste tvrdnja da je naš Ustav etnički diskriminatoran. U tom kontekstu najčešće se navodi „Sejdić-Finci“. I to je i tačno – zaista je neprihvatljivo da se neki naši sugrađani ne mogu kandidovati za neku političku funkciju. Da li je nama normalno da se neki Bošnjak ili Crnogorac iz Republike Srpske ne može kandidovati za člana Predsjedništva BH iz RS, ili za Dom naroda PSBiH?

Međutim, to nije nikakav antidejtonski argument, jer je u pitanju lako otkloniva anomalija. Političari iz RS su predložili korektno rješenje: umjesto da za izbor predstavnika na ove funkcije stoji „pet Srba“ iz RS, kako je to slučaj sa Domom naroda – treba da stoji „pet iz Republike Srpske“.

I time je ovaj „nerješivi“ problem riješen na suštinski način. Ko zna? – možda se za par godina pojavi Bošnjak kandidat za Predsjedništvo za koga će glasati i većina Srba. Koliko god to iz današnje perspektive djelovalo kao naučna fantastika, zapravo je vrlo moguće. Ko je, recimo, mogao prije 50 godina očekivati da će crnac musliman biti predsjednik SAD-a? Pa je Barack Hussein Obama ipak to postao. Prema tome, ovaj problem je lako rješiv – njegovo nerješavanje je očit dokaz da nekim bošnjačkim političkim akterima odgovara održavanje narativa kako je Ustav diskriminatoran.

Druga karakteristična mantra je tvrdnja o „nefunkcionalnosti“ BH. Stalno slušamo kako je „Dejton donio mir, ali ne i funkcionalan politički sistem“.

Kao i u svim konsocijacijskim demokratijama, i u BH postoji mnoštvo veto-mehanizama koji omogućavaju ustavne blokade i parališu donošenje političkih odluka. Tvrditi na osnovu toga da je država „nefunkcionalna“ je laž koja pokazuje elementarno nerazumijevanje konsenzualnog „duha“ našeg Ustava. Naime, u pitanju su tzv. „negativni“ veto osigurači koji onemogućavaju preglasavanje. To su osigurači protiv „tiranije većine“.

To nisu veta koja omogućavaju manjini da nametne svoju volju većini, kako to lažno tvrde u Sarajevu. Jer niko po našem Ustavu nema mogućnost da nametne svoju volju drugome – ni manjina, ali ni većina. I to tako i treba da bude i jedino je i moguće u podijeljenim društvima kakvo je BH. Da nema tih veto osigurača, većina bi mogla da nametne manjini svoju volju.

Što je nenormalno i ponukalo bi manjinu da pribjegne onome što Robert Dal naziva „abnormalna politička ponašanja“. Tj. ugrozilo bi sistem u cjelini.

Zašto su Amerikanci u Dejtonu dali tako malo nadležnosti državnom nivou BH?

Zato što su vrlo pametno razumjeli da se mi možemo dogovoriti samo oko tih par stvari - tipa spoljne politike. Sada vidimo da je i to bilo preoptimistično i da mi ne možemo postići konsenzus čak ni oko EU integracija.

Treća karakteristična mantra je fora o „građanskoj“ BH. Pri čemu se to shvata kao formula „jedan-čovjek-jedan-glas“. Međutim, to nije stvarno značenje termina „građanski“, već je formula za „većinski“ („vestminsterski“) model demokratije. Svaki student prve godine zna da termin „građanski“ znači opozitnost „podaniku“: to su državljani jedne države koji imaju garantovana sva „građanska“ prava – za razliku od podanika, čija su prava predmet volje i hira vladara. BiH uistinu nije „građanska“, ali ne zato što u njoj nije (i ne treba ni biti) instaliran većinski model demokratije, već zato što vlasti – i one u Sarajevu i ove naše u Banjaluci, svoje građane tretiraju kao podanike i bez pardona gaze njihova prava kako im se prohtije.

Četvrta popularna sarajevska antidejtonska strategija je tvrdnja o oktroisanosti Ustava: naš Ustav nije usvojen u standardnoj ustavotvornoj proceduri, već je „nametnut od strane SAD-a“. Često se kaže kako Ustav nije čak ni naknadno verifikovan u Parlamentarnoj skupštini, te kao takav ne može biti prihvaćen sa stanovišta kardinalnog uslova legitimnosti ustava: da je on akt volje građana.

I to je lažna tvrdnja: prema mjerodavnoj teoriji ustava, „pristanak“ na ustav uopšte ne mora biti eksplicitan – iskazan glasanjem ovlaštenih predstavnika na ustavotvornoj skupštini ili referendumom. Svako od nas „pristaje“ na Ustav kada u momentu punoljetstva uzima dokumente države – ličnu kartu, pasoš i sl.

Dakle, iako većina građana nikada nije ni pročitala Ustav BH, a kamoli dala saglasnost na njega, oni u momentu kada uzimaju dokumente države daju tzv. „prećutni“ pristanak (tacit consent) na Ustav. To znači da smo svi mi prihvatili taj Ustav - računajući čak i najveće osporavatelje istog.

SRPSKE PREVARE

Ništa manje varalice po pitanju Ustava BH nisu ni politički predstavnici nas Srba. Tako npr. mi stalno slušamo o tome kako BH ima samo onih deset nadležnosti iz člana III 1. Ustava BH, dok „sve ostalo pripada entitetima“ (član III 3 a). Naši političari namjerno staju kod ovog i ne čitaju dalje, (npr. član III 5 a) koji kaže da će BH preuzeti i one nadležnosti oko kojih se entiteti usaglase da idu na nivo države, i, što je još važnije: „koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta ... BH„.

Osim toga, BH ima i druge dodatne nadležnosti koje su razasute po Ustavu – poput onih koje se odnose na zaštitu ljudskih prava.

 

Kompatibilna sa ovom je i famozna tvrdnja o „prenosu nadležnosti“. Naime, sasvim je jasno da su dodatne nadležnosti (poput vojske, VSTV i sl.) nastale u korektnoj ustavnoj proceduri: postojala je eksplicitno izražena „saglasnost entiteta“ (kako to propisuje Ustav članom III 5a) da se te nadležnosti „prenesu“ na nivo države. Što je verifikovano glasanjem predstavnika iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH „Za“ taj prenos.

Stoga naši političari pribjegavaju tzv. argumentu „prinudnog pristanka“: mi smo to morali učiniti, jer bi inače bili izloženi represiji međunarodne zajednice.

Da je taj argument fejk znaju i početnici u ustavnoj teoriji: svaki ugovor, pa i ustav kao politički ugovor, događa se pod određenim omjerom snaga. Koliko god bili slabiji, vi de facto ne morate pristati da podlegnete pritisku. Kao što su to uostalom i uradili mnogi naši političari – prihvatili su smjenu i progon, umjesto da urade takvu stvar.

Neki drugi su bili od manje čvrstog materijala, a sada se licemjerno pozivaju na to da su bili prinuđeni. No, važnija stvar je da je argument „prinudnog pristanka“ zapravo apsurdan: ako bismo ga prihvatili, onda, zapravo, nijedan ugovor ne bi bio validan – jer je svaki postignut pod nekom vrstom manjeg ili većeg pritiska.

Mi, na primjer, nećemo proglasiti brak nevažećim, pozivajući se na „argument“ „frajer je uhvaćen na bebu“. Ako bismo prihvatili tezu da je (zbog postojanja pritisaka) prenos nevažeći, morali bismo prihvatiti i tvrdnju Bošnjaka da su oni pristali na sam Dejton pod pritiskom SAD i proglasiti i Dejtonski ugovor nevažećim.

Dakle, kompletna ova fama oko „prinudnog“ prenosa nadležnosti je smiješna i ne stoji – bar prema savremenom shvatanju konstitucionalizma.

U zadnje vrijeme, u Republici Srpskoj je naročito popularan antidejtonski narativ o Ustavnom sudu. Govori se kako Ustav zahtijeva da „strane sudije“ napuste sud. To je notorna laž, jer to ne piše u Ustavu. Naročito je lažna mantra o „duhu“ i „slovu“ Ustava: tvrdi se da je funkcija Ustavnog suda striktno lektorska - on mora samo „čitati“ da li nešto piše ili ne u Ustavu, a da bilo koje tumačenje znači uzurpaciju i preuzimanje uloge ustavotvorca.

 

Ovo je očito apsurdna tvrdnja. Iz prostog razloga što sve što nije normirano Ustavom mora da se istumači. Na primjer: pojam „državne imovine“ se nigdje u Ustavu BH ne spominje. To znači da Ustavni sud mora istumačiti iz teksta ustava šta on svojim “duhom“ o tome govori. Prema tome, tvrdnja da Ustavni sud, kada tumači „duh“ Ustava, prekoračuje svoje dejtonske ovlasti ne stoji – upravo suprotno: logikom našeg ustava, sud mora imati interpretativne ovlasti. (Međutim, naši predstavnici su često sasvim u pravu kada tvrde da Ustavni sud ne tumači kako treba pojedine slučajeve – ali to je potpuno različita stvar od pitanja interpretativne ovlasti suda).

U ČEMU JE PROBLEM?

Ovo su samo nasumično navedeni primjeri - ilustracije zlonamjernog političkog ponašanja i pukog varanja. Takvih je primjera bezbroj. Nažalost, oni su postali opšteprihvaćene „istine“, koje nekritički ponavljaju svi, čak i eksperti i pripadnici akademske zajednice.

Prava tragedija „dejtonske BH“ nije u tome da ona ne funkcioniše, već da ona zapravo nikada nije pokušana - mi nikada nismo dali šansu našem Ustavu da se pokaže. Otkad je napisan, svi ga tretiramo kao kupusište sa koga uzima kako ko šta hoće.

Apsurdno je govoriti o prelazu sa „Dejtonske“ na „Briselsku“ BH, kada „Dejtonska“ nikada nije ni isprobana i zaživjela. To nam dalje kaže da uzrok neuspješnosti BH na svim poljima nije njen Ustavni sistem, već neodgovorni političari varalice. Nije do instrumenta, već do svirača.

Možete imati najsavršeniji Ustav, on neće raditi ako ga niko ne poštuje. Umjesto da tragamo za novim ustavom, mi bismo pametnije uradili da prinudimo naše političare da se počnu odgovorno ponašati i poštovati ovaj postojeći Ustav.

(Buka

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Re

07.12.2023 16:55

Bravo za tekst. Ovo je suština. Kako može Švicarska sa 3 naroda, 3 jezika i kantonima funkcionisati. Sve je do nas. Do vlasti.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

07.12.2023 17:36

Naravno da funkcionišu kada nemaju proklete političare, njihovi političari se zadovolje sa 2-3 miliona , tako da dosta ostane i narodu, a kod nas bi narodu uzeli crno ispod nokata, koliko god imaju, uvjek im malo, da bar troše, nego onako, bez veze kamaraju !

Name

Da da

07.12.2023 18:21

Sa ti dejtonskim uređenjem je onoj trojici pala sjekira u med, imaju za narod pravu kosku za bezkonačno glodanje dok oni rasturaju sve društvene resurse

Name

Re

07.12.2023 18:34

Četiri jezika. Četvrti je romanš. :-)

Name

Bobi

07.12.2023 19:10

U svicarskoj svi se smatraju svicarcima. Nisu tri naroda vec jedan. Ali su nacika iz njihove volje a ne zbog jezika vjere ili rase. 26 kantona, dom kantona sa 52 clana i cetri jezika ima i Romanski ... mogu zato sto su neutralni prema vani ali opet imaju jaku vojsku. I Kantoni imaju djelimicni suverenitet... zeneva ima naziv Kanton i Republika Zeneva, i kad se prica o drzavnim nivou misle ne kantone.. a ovo sto je za nas drzavni nivo za njih je savezni.

Name

Ja

07.12.2023 20:55

Kaze Izetbegovic da je Dejton ludacka kosulja ..Izetbegovic obukao ludacku kosulju i vise je ne skida.

Name

bosanac

07.12.2023 17:14

Svaka čast gospodine. Učenje škole i sticanje znanja i pameti nikad nije skupo i uzaludno. Ako se tome pridoda pravilan kućni odgoj i stvaranje kulturnog i poštenog, objektivnog čovjeka onda dobijamo osobu koja zaslužuje svaki respekt i poštovanje.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M

07.12.2023 17:49

Jedina osoba koja je do danas objasnila Dejtonski Ustav,vidi se da je čovjek profesionalac i da nije kupio diplomu,kapa do poda.

Name

PticaSojka

07.12.2023 18:00

Švajcarska nema tri naroda, to je pogrešna konstrukcija. Svi oni su Švajcarci različitih veroispovesti (katolici, protestanti, itd.) koji govore četiri (a ne tri) jezika i žive u 23 kantona i tri polukantona. Kantoni su istovremeno i republike. Na državnom nivou imaju samo sedam ministarstava (ministara). Svaki kanton ima svoju skupštinu i vladu. Svake godine iz redova ministara skupština bira drugog predsjednika.

Name

Koroslav

07.12.2023 18:28

Pametan ko i ti.Naj lakše je srat iz fotelje živiti i lešinariti non stop na kredit ,parazitirati,krasti ,pljačkati,uništavati i prodavati opljačkano gde se prodati može i to je tebi pametno ,ali ono aliiiii kada toga više nebude a tako rade samo ludjaci. 😶🐻.

Name

Pijacar

07.12.2023 17:27

BiH je jedina drzava u svijetu gdje je mirovni sporazum Ustav.

ODGOVORITE
Name

Potpisan

07.12.2023 17:28

U dnevnom gradu.

ODGOVORITE
Name

Yu

07.12.2023 17:31

Bravo za Lanu Pudar jer ona pliva u cistoj vodi a politicari nemogu bez mutne vode to plivaju i valjaju se.

ODGOVORITE
Name

Pops

07.12.2023 17:32

Hvala ,profesore ovo isto tvrdim godinama,problem je u izvodjacima.

ODGOVORITE
Name

Marko

07.12.2023 17:48

Sve pohvale za profesora Savanovica!Ovakvi trebaju nama u BiH Ziv i zdrav da si nam 100 godina i blago majci sto te ima.Gospodinu Savanovicu treba dati medijskog prostora da bi edukovao ove nase politicare!

ODGOVORITE
Name

Re

07.12.2023 17:50

Ljudino, Sud BiH, Tužilaštvo, VSTV, itd. je osnovao Visoki predstavnik za BiH svojim zakonima, i ne treba i ti sad da obmanjuješ javnost da je to neko drugi uradio. A što se tiče imovine, Ustav jasno laže da entiteti obezbijeđuju materijalne uslove za rad institucija BiH, što znači i pare i imovinu, i tu je imovina entitetsko vlasništvo, prema tome ne treba ni tu obmanjivati javnost.

ODGOVORITE
Name

Nik

07.12.2023 17:58

E jest i profesor

ODGOVORITE
Name

PticaSojka

07.12.2023 18:03

Kada bi se naši političari pridržavali ustava, a mogli bi, ne bi imali paravan za pljačku budžetskog novca i kriminal. Ovako, svađe oko primjene ustava služe kao prašina koja se ljudima baca u oči da ne bi vidjeli šta oni (političari) rade ispod žita. Jasno k'o dan

ODGOVORITE
Name

Advokat

07.12.2023 18:10

Veoma korektan tekst i sa stručnog stanovišta i sa stanovišta mogućnosti "običnog" čovjeka da ga razumije. Ovakvo stanje konstantnog nereda u državi odgovara samo vladajućoj oligarhiji u svim narodima koja se enormno bogati sarađujući savršeno među sobom.

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2023 07:22

Pa nisu domaći političari doveli do ovog haosa, u vezi Dana Republike 9.januara, sa državnom imovinom, sa uvođenjem verbalnog delikta za srbe! To su sve nametnuli stranci držeći stranu jednim a protiv drugih u BiH!

Name

Gdido

07.12.2023 18:20

Sa svime se slazem, i jos bih dodao da nema suštinske razlike u kvalitetu politicara u BiH. Jedino u cemu se FBiH i RS razlikuju je sto je RS dobila tretman bozanske i svete srpske drzave, kojoj eto jos jedino politicko Sarajevo ne da da joj poteku med s mlijekom.

ODGOVORITE
Name

Popaj!

07.12.2023 18:42

Pozdravljam rezon i činjenicu da je neko hladne glave analizirao i pročitao ovaj dokument, ako je svojeglavost i nacionalna nastranost dovela do rata , a to je u većini slučajeva tako, onda se konačno i definitivno mora "stvoriti"-"roditi " neko ko hladne i neopterećene glave može i zna čitati i razmišljati...sve drugo vodi u krivom i pogrešnom pravcu. Život i tolerantan odnos su preduslov opstanka ovog sporazuma i života na ovim prostorima. Pozdravljam jedno razumno i ljudsko gledanje na stvari, čestitam i samo ovakvi mogu sačuvati nas sve....

ODGOVORITE
Name

Prika bn

07.12.2023 19:08

Treba zabraniti svima koji imaju dvojna državljanstva da se bave politikom, jer on misli da nemora da se bori za ovu kad ima gdje pobjeć.

ODGOVORITE
Name

Rade

07.12.2023 19:25

Prava dijagnoza naših političara. Svako tjera vodu na svoj mlin umjesto da se drže onoga što je napisano u Ustavu.

ODGOVORITE
Name

čegrtuša

07.12.2023 19:39

Prof. Savanović je sve objasnio.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

07.12.2023 19:49

Evo sta nije uredu.Deyton je uspostavit silom i silom su postavili Dodika.

ODGOVORITE
Name

strah od drugih naroda

07.12.2023 22:46

Izgleda da svi oni korišćenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma u punim kapacitetima smatraju opasnim kao držanje eksplozivnih naprava iz kojih su izvađeni osigurači.

ODGOVORITE
Name

BOBA

08.12.2023 07:26

Tekst je odlican ali zavisi kako za koga.Veoma je zanimljivo u politici ono sto tumace i analiziraju isti.Svako prica svoje vidjenje o situaciji koja se namece.Jako je zanimljivo sto mnogi od njih su i profesori na raznim fakultetima.Postavlja se pitanje sta oni uopste predaju zato sto svi razlicito pricaju.Pravo moze tumaciti kako ko hoce a ne kako jeste.Tako i politolozi.Svi pametuju a gdje je prava istina.Studenti se gube u mjesu i u prostoru .Oni pogotovo nisu nacisto sta da slusaju i koga .Opsta zbrka je u tumacenjima zato sto je danas dostupno sve pa svako donosi zakljucke i konstatacije.Jos na politickoj sceni nismo vidjeli istomisljenike bez obzira o cemu se radi.Pozdrav za profesora.

ODGOVORITE
Name

bas tako boba

09.12.2023 13:39

Ako neki dogadjaj vidi deset ljudi i prepricaju to razlicito.Postavlja se pitanje da li oni svi lazu iz nekog razloga ili su stvarno razlicito videli.Bilo kako bilo za slusaoca je to bezvredno.

Name

To

08.12.2023 08:24

bi sve bilo tako da susjedne drzave sa lijeve i desne strane ne muzu i dijele BiH svakodnevno naravno uz pomoc domacih izdajnika a u tome im pomaze Dejtonski ustav koji oni tumace prema dnevnoj potrebi

ODGOVORITE
Name

cuj ustav!

08.12.2023 15:11

Sporazum je jedno a ustav je uvek nesto drugo bio.

ODGOVORITE
Name

Politika je to brale

10.12.2023 09:36

Kazu neki politicki naucnici dejtonski sporazum koji je potpisan je idealan. Zasto se onda godinama prenose nadleznosti sa jednog etiteta na drugi? Na radost samo jedne strane.

ODGOVORITE