Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, koji simbolizuje dolazak trogodišnje Marije u Jerusalimski hram i njeno zavještanje Bogu.

Republika Srpska 04.12.2023 | 07:40
Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

Marija je u skladu sa zavjetom roditelja Joakima i Ane - da će ako dobiju porod, dijete dati u hram - dovedena u Jerusalim i uvedena u hram.

Na vratima hrama dočekao ih je prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče, koji je Mariju uveo u hram i postavio je na prvi od dvanaest stepenika koji su vodili u najsvetiji dio, nazvan Svetinja nad svetinjama. Marija se na ostale stepenike popela sama, iako je to bilo teško i odraslim ljudima.

Marija je u hramu ostala devet godina. Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu djecu.

Tako su, prema predanju, zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da djevojka ostane djevica do kraja života, već je svaka morala da se uda. Marija je živjela u Josifovoj kući kao što je živjela u hramu, tako da je ona bila prva monahinja - ona koja je život zavještala Bogu.

Vavedenje je i slava manastira Hilandara. 

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Na spasenje

04.12.2023 19:15

Amin.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

04.12.2023 20:42

Lakrdija 🖕👇🎚️ 💩😂😭 😁.

Name

Spasenje?

04.12.2023 19:21

Pa ako neko treba da nas spasi onda su to dobar standard i dobar posao, redovna plata... Ostala "spasenja" su sranje!

ODGOVORITE