Lajčak o susretima u vezi dijaloga Beograda i Prištine

- Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je hronologiju sastanaka koje je održao proteklih dana, od kojih je jedan bio sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom sa kojim je razgovarao o statusu dijaloga. 

Svijet 03.12.2023 | 21:50
Lajčak o susretima u vezi dijaloga Beograda i Prištine

Lajčak je na Fejsbuku napisao da je nedelju završio u Slovačkoj, gde je na GLOBSEC Šato Bela forumu govorio o trenutnoj dinamici odnosa EU i Zapadnog Balkana i novom zamahu za proširenje.

"Ranije ove nedelje, otputovao sam u Rumuniju, u Bukurešt, gde sam učestvovao na događaju Evropskog saveta za spoljne odnose koji je bio fokusiran na budućnost proširenja EU", naveo je Lajčak. 

Kako je kazao, u razgovorima je bilo reči i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je ključno za evropski put obe strane. 

"Na marginama događaja, imao sam korisnu razmenu o stanju u dijalogu, kao i o regionalnoj dinamici sa ministarkom inostranih poslova Rumunije Luminicom Odobesku. Veoma sam zahvalan na podršci Rumunije mom radu i njihovom aktivnom angažmanu na Zapadnom Balkanu", istakao je Lajčak.

On se, kako je napisao, sastao i sa finskom ministarkom spoljnih poslova Elinom Valtonen, sa kojom je razgovarao o dijalogu i obnovljenom nastojanju da se perspektiva Zapadnog Balkana pretvori u stvarnost. 

Lajčak je napisao da je pozdravio specijalnog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Zaracina u Briselu, sa kojim je uporedio beleške o najnovijim dešavanjima u regionu i koga je obavestio o najnovijim informacijama o stanju dijaloga.

 On se zajedno sa šefom Euleksa, generalom Đovanijem Pjetrom Barbanom, obratio Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta o najnovijim dešavanjima na severu KiM i napretku postignutom u dijalogu uz podršku EU.

"Sredinom nedelje sam krenuo na kratko putovanje u Berlin, gde sam se sastao sa Jensom Pletnerom, savetnikom za spoljne poslove nemačkog kancelara (Olafa) Šolca, kao i sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Nemačke", naveo je Lajčak.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

MeNAGER

03.12.2023 23:30

A jes se i naradioo Opravdo si platu za prosli mjesec

ODGOVORITE
Name

Re

04.12.2023 10:45

Manje je putovao već Igor Crnadak kada je bio ministar inostranih poslova BiH.

Name

Re

04.12.2023 16:19

Smjenite ovog baksuza.

Name

Kosova

04.12.2023 01:41

A kad ces nas ostavit vise na miru!!!

ODGOVORITE
Name

Haj

04.12.2023 10:31

20 g vrtite istu pricu, nikakvi rezultata bitno je uzeti dobru platu

ODGOVORITE
Name

Ovaj korumpiran

04.12.2023 12:14

I ptice na grani vude njegov rad tj nerad surovsnje sa domacim korumpiranim politicarimaa harajuu zlo 21 vijeka!

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.12.2023 12:19

Iste ili slične vijesti se mogu naći i prije 10 godina.

ODGOVORITE