"Šta su Dodik i Šmit dogovorili na ranču u Laktašima?"

"Prema našim saznanjima, Dodik je nedavno bio sa Šmitom na ranču u Laktašima gdje su se dogovorili da Dodik prestane sa svojim radikalnim najavama, da odustane od donošenja Zakona o imovini RS, a sa druge strane oni neće donijeti tehničke izmjene izbornog zakona, odnosno uvesti skenere i neće ga osuditi na zatvorsku kaznu. Vidimo da se taj sporazum primjenjuje i to je opasno i pogubno", kaže Vukanović.

Republika Srpska 02.12.2023 | 19:56
"Šta su Dodik i Šmit dogovorili na ranču u Laktašima?"

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović komentarisao je za Raport najnovija dešavanja u Srpskoj, najave donošenja novih zakona, usvajanje budžeta kao i Dodikove prijetnje i promjene "ploče".

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić najavio je izmjene zakona o referendumu. Na dnevnom redu predstojeće sjednice NSRS, koja će početi 12. decembra, naći će se Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi. Pitali smo Vukanovića zašto režim sada donosi takve izmjene i da li se to sprema novi referendum.

"Zakon o referendumu se donosi vjerovatno da se napravi prohodnost odluka, on ide u paketu sa Zakonom imunitetu, dok je ovakvo pravosuđe oni imaju apsolutni imunitet, ali hoće vjerovatno da ga podebljaju", smatra Nebojša Vukanović.

Ističe da treba obratiti pažnju na "nagodbu koju je Dodik napravio sa strancima koji otvoreno staju na stranu neprijatelja ove zemlje i naroda".

"Prema našim saznanjima, Dodik je nedavno bio sa Šmitom na ranču u Laktašima gdje su se dogovorili da Dodik prestane sa svojim radikalnim najavama, da odustane od donošenja Zakona o imovini RS, a sa druge strane oni neće donijeti tehničke izmjene izbornog zakona, odnosno uvesti skenere i neće ga osuditi na zatvorsku kaznu. Vidimo da se taj sporazum primjenjuje i to je opasno i pogubno", kaže Vukanović za Raport.

On smatra kako nema naznaka novog referenduma s obzirom da "je u toku nagodba koju je Dodik postigao sa strancima".

"Vidjećemo kakve su stvarne namjere tog zakona kad dođe prijedlog u Skupštinu. Još nismo dobili taj materijal pa ne mogu pričati napamet", kazao je Vukanović.

Podsjetili smo ga na Dodikovu izjavu iz jula ove godine kada je rekao da bi do nove godine Republika Srpska morala organizovati "referendum o svom statusu i kako dalje". Kazao je da "ne želi sukob", ali da će RS razmisliti o jačanju entitetske linije.

Vukanović kaže da je to jedan "najobičniji Dodikov populizam".

"Ne znam više ko u to vjeruje. O tome priča 15 godina, to je njegova mantra kojom se služi da bi manipulisao ljudima. Jasno je da je on ovdje poštujući okvire koje mu daju stranci, on igra tu igru za naivne, glumi nekog ratobornog srbendu koji se tobože bori za samostalnost RS, a kad se ugase svjetla i kamere i sjedne sa njima (strancima) onda radi sve što mu kažu. On time jednostavno dobija političke poene, diže tenzije i skreće pažnju sa trenutne ekonomske propasti. Takve njegove izjave o entitetskoj liniji nisu vrijedne komentara zaista", stava je Vukanović.

Na sjednici NSRS 12. decembra takođe će se u formi nacrta naći će i Zakon o imunitetu. Protiv ovih nacrta zakona su poslanici opozicije, a podržavaju ih vladajući poslanički klubovi.

Vukanović kaže kaže da se on donosi radi ličnih interesa Milorada Dodika.

Amnestiranje od odgovornosti

"Jasno je da Milorad želi da ni on ni njegovi poslušnici ne mogu za bilo šta da odgovaraju. Želi biti amnestiran od kriminala, zloupotreba, donošenja spornih odluka… On je napravio pravni zločin i u Republici Srpskoj, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini i na ovaj način želi da sebe amnestira bilo kakve odgovornosti.

Radi se o ličnom interesu. On nikada ništa nije ni uradio iz javnog interesa. Iza svih mafijaških poslova stoje on i njegovi sljedbenici, gdje god vidite malo više para, on je tu stavio svoju šapu. Da mu je imalo stalo do naroda ne bi nas ovako opustošio", kaže Vukanović.

Vlada RS utvrdila je 1. decembra, Prijedlog budžeta za 2024. godinu koji će iznositi 5,735 milijardi KM, a koji je u odnosu na ovogodišnji budžet veći za 352 miliona KM. Vukanović kaže da je to "novi predizborni budžet".

"Predizborni budžet"

"Jasno je da on pokušava povećati minimalno izdvajanje za penzionere i borce. Dodik time izdvaja više za sebe nego za borce i penzionere što pokazuje koliko mu je stalo do ove populacije. To je predizborni budžet koji ima za cilj da u izbornoj kampanji zadovlji što više struktura stanovništva kako bi uz pomoć manipulacija i zloupotreba pobijedili na lokalnim izborima."

Iduća godina bi trebala biti zahtjevna jer dolaze na naplatu mnogi krediti, pitali smo ga šta on misli hoće li budžet to pokriti?

"Dok mu je (Dodiku) stranaca (Mađara, Srbije, Hrvata...) dok ima neograničene mogućnosti zaduživanja Republike Srpske ne vodeći računa o tome kakav je kamatni rok otplate, naravno da će taj nakaradni sistem funkcionisati jer to mu omogućuju njegovi pokrovitelji na koje se oslanja.

Uvijek on nađe te svoje pokrovitelje koji mu po visokim kamatama od 5-6% daju kredit, što njega ne boli briga, on kad izgubi vlast bježi u Rusiju s tim parama, a mi ćemo ostati da vraćamo sve te krahove njegove pogrešne politike", zaključio je Nebojša Vukanović u razgovoru za Raport.

(Raport)  Foto:Kurir/Arhiv

Komentari / 55

Ostavite komentar
Name

Poznavalac

02.12.2023 20:18

Dogovarati se sa nekim, a ko je pod američkim sankcijama, je krivično djelo u SAD-u. Mislim, da ovo važi i za članice NATO-a, bar neformaln. Obratite pažnju, ni najniži političar se nije pozdravio, niti je dočekao, recimo Lavrova i druge, pod sankcijama SAD-a. Sa Dodikom se grle i ljube, znači njihov čovjek, lik CIA-e. Za našu novu vlast, ovi likovi, kao Šmit i svi drugi, su saučesnici da s e uništi naš narod, tako ih treba tirati, uz prikupljene dokaze isporučiti njihovim organima gonjena. Kako će oni popisivati imovinu, to je stvar upravnika zatvora, a ne kojekakvi Šmitova i drugih opskurnih likova. Skupljajte dokaze, trebaće, da ove likove procesuiramo, i strpamo na doživotne robije. Stikovi već kruže, moraće Vas isporučiti, ma gdje pobjegli, mićemo njima njihove likove.

ODGOVORITE
Name

Re

02.12.2023 20:36

Tesko je mafiji stati u kraj .narod je najvise kriv za sve

Name

PticaSojka

02.12.2023 21:33

Zapadnjaci su stalno u predizbornim kampanjama u svojim zemljama i zbog toga im ne odgovaraju bile kakve tenzije u BiH, da ne kažemo psihoza rata ili, ne daj Bože, ratni sukob. Zbog toga oni stalno spuštaju tenzije i idu na ruku bukadžijama i ratobornim političarima, u čemu prednjači naš BikKojiBuče. Da li je on nešto više od toga (strani špijun i slično) teško je reći. Kome je on bitan, i zašto, kao špijun. Imaju oni svoje špijune. Najbolji primjer za ovu tezu je svjesno, ekspresno, prihvatanje izborne krađe za predsednika RS. Imali su obavještajne podatke da će BikKojiMuče izvesti policiju na ulicu ukoliko se Trivička (stvarni pobjednik izbora) proglasi legitimnom pobjednicom. U prevodu, došlo bi do sukoba (pa i krvoprolića) između policije i naroda i to bi voljno odjeknulo u evropskim prestonicama, koje su takođe čekali izbori u njihovim zemljama.

Name

Радојица

02.12.2023 21:52

Свака част за одлично познавање ситуације у махали Познаваоче. Доле НАТО!

Name

Poznavalac

02.12.2023 22:08

Re:"RE", u pravu ste, Srpski narod dugo drži vođu, zbog vođe se i izgubismo, ali kada padne Srbi mu u rade najgore, nažalost. Takva je istorija, našeg naroda i vođa, posjetite se.

Name

Nakon dode....dodik

03.12.2023 07:58

Lik ce sve učiniti da ostane na vlasti i amnestijom pravosuđa zato stalno prijeti i kao u suprotnom odcjepljuje se. Vukan je dobro pročito te strance, i slijep to vidi

Name

Rile

03.12.2023 09:50

Ti meni pare ja tebi jare

Name

Željko

03.12.2023 11:08

"Poznavalac", da li znaš da je Amerika spasila Republiku Srpsku. Vojska Republike Srpske je takoreći ostala bez municije i samo je Dejtonski sporazum zaustavio poraz. Prema tome kamo sreće da je Dodik njihov a nije. On je samo svoj a gde će nas to odvesti, videćemo?

Name

Vlasenica

02.12.2023 21:08

Kako americki a pobjece uRusiju

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

02.12.2023 23:03

DA SAKRIJE TRAG A IMA PARE MOŽE GDJE HOĆE ON JE LOVU VEĆ RAZVRSTAO NA RAZNE DESTINACIJE.

Name

Ma, neće pobjeći

03.12.2023 01:02

Ostaće u bakincima da uživa u penziji.

Name

He He

03.12.2023 10:00

Znaš kako, u Ameriku se ne može sa kešom, u Rusiju još uvjek može !

Name

Lako

03.12.2023 10:07

Ne misliš valjda da ga neko sluša šta on lupa. Druga je stvar što ovo sranje od portala pušta samo njegovih 20-ak botova.

Name

Србо

02.12.2023 21:40

Како ви све знате, просто за не повјеровати.

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2023 06:52

Eto SRBO, znaju! Nisu GLUPI kao ti!!!

Name

Savaaa

03.12.2023 07:44

Samo lažu izmišljaju tije sve od opozicije hoće Dodika srušiti ali nikakve samse nemaju .

Name

Nenad-Nostradamus

03.12.2023 08:36

Pa nije problem znati gledas,slusas,pratis,mislis i ucis.Zar je tebi to Problem.

Name

Srb za Srbu!

03.12.2023 08:39

Budale dokone moj Srbo i još misle da su pametni a Vukan lupa li lupa kao Varburg na niskim temperaturama, hahahaha samo sa osmjehom čitati ove idiote koji pišu a i komentarišu hahahaha. Živio Srbo i ti i svaki Srbin ma gdje da živi!

Name

Re;Srbo

03.12.2023 08:53

Gospodine kad počnete razmišljati svojom glavom (a ne Dodikovom ) vjerovatno ćete i vi znati ! Do tad sretno u "Mraku"!

Name

Уб

03.12.2023 09:14

НАРОД СЕ ПИТА! ВИ ВЛАДАЈУЋА ВОЛУМЕНТА,ПОКОРИТИ СЕ НАРОДУ ИЛИ СЕ СЕЛИТЕ,У ЗАТВОРЕ. СВИ МОРАМО БИТИ РАВРОПРАВНИ ПРЕД ЗАКОНОМ. НЕМА НЕДОДИРЉИВИХ

Name

niko kao on.

03.12.2023 09:14

To što oni znaju,je minorno,da provociraju to im je zadatak!

Name

Re Srbo

03.12.2023 09:31

Nisu Mile i ovi oko njega problem nego pavijani poput tebe što su dobili nekakav poslić konto stranke i sad bi u vatru skočili za Milu samo da vas niko ne dira. Vi za bolje ne znate nit ste sposobni već da budete razni portirčići po državnim firmama. E to je vama vrh u životu nedaj Bože da se vlast promjeni pa da ostanete bez posla. Samo ti Srbo brani majmune bar ovakvim komentarima šta ćeš drugo dostigao si maksimum u životu i ne znaš da može boljeg

Name

Vuk

03.12.2023 09:41

Vukanovicu idi se lijeci od paranoje,ako ti i takvi dodju na vlast ja cu se iseliti iz RS jer nisam ratovao 4 godine za tebe itebi slicne.

Name

As

03.12.2023 10:40

Za Re Ma ti si najgluplji sa svojim komentarima. Izadji malo iz te buhare medju ljude da cujes neku pametnu.

Name

Posmatrač

02.12.2023 21:58

Šmit se ništa ne pita već Ameri. Mile preko Šmita hoće da se izvuče ali Ameri su još na početku godine odlučili da on odlazi a to i govori jučerašnje Marfijevo obraćanje. Lemi se posljednjih dana umirio misleći daće ga zaboraviti. Vidjećemo šta će se desiti šestog, kad Ameri odluče sud će da se pokrene.

ODGOVORITE
Name

NEMAŠ POJMA

02.12.2023 22:12

@Poznavalac Ja mislim da ni ti sam ne znaš šta si htio reći. Kažeš da onaj koji je na crnoj listi SAD počinio krivično djelo, čak i prema NATO. Onaj ko je na crnoj listi SAD nije državljanin te države i kako može krivično odgovarati u toj državi? NATO je ratna organizacija i opet pošto nismo članica NATO kako može neko krivično odgovarati njima. Po tvojoj logici svi koji nisu poslušnici SAD, a većina planete Zemlje ih ne slušaju treba krivično da odgovaraju. I na kraju dva pitanja za tebe. Da li su SAD zbog počinjenih zločina nad civilima počinjenih napadom na Srbiju i Republiku Srpsku bez Rezolucije UN i uništavanja infrastrukture krive i da li treba krivično da odgovaraju zbog KRŠENJA MEĐUNARODNOG PRAVA? Da li SAD treba krivično da odgovara zato što pomaže logistički zločine prema civilima i djeci u Gazi od strane Cionista opet kršeći MEĐUNARODNO PRAVO I SVE MORALNE I LJUDSKE NORME.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

03.12.2023 11:26

Mislim da nece odgovarati ni SAD za zlocine koje su pocinili,ali nece ni Dodik koga su oni postavili.

Name

Jaaaa

02.12.2023 22:35

Digovorili da mu Šmit dođe na slavu za Đurđevdan,da nastavi Inckovu tradiciju🤣

ODGOVORITE
Name

Mo

02.12.2023 22:40

Zašto niko ne pita direktno Šmita hoće li biti uvedeni skeneri na izborima po volji naroda?

ODGOVORITE
Name

Papakland

02.12.2023 23:22

Konacno da i Smit postane papak.

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

02.12.2023 23:23

Без филозофирања, прецизно поравнати задњи и предњи нишан спашавају још ово крхотина Републике Српске од тоталног нестанка.

ODGOVORITE
Name

+

03.12.2023 00:11

Vukane. Sve si u pravu. To je vidno, da se on ponaša , kao luđak. Ili , što bi rekao naš Narod. " Kao muva bez glave". Međutim on balansira između svojih grešaka i onoga, šta mu je zadatak. Majmuna i Strance, ali maksimalno Narod. Njenu treba luđačka košulja i zabrana, da vrši bilo koju funkciju. On je u svojoj glavi na relaciji. " On na vlasti tj. On je RS ILI Rat". Mi to sebi, pa normalan smo Narod, više ne smijemo dozvoliti". Kakav Referendum. Samo može mirno uz dogovor sa Federacijom. Uvuče Srbe u rat, a on ode bez osude u bijeli Svijet. Šmit je znači takvo đubre. Seljak

ODGOVORITE
Name

//

03.12.2023 00:17

Da je prijetio da će izvesti Narod , ako se Trivićki priznaju izbori, to je poznato. Ali ko su ovi drugi. MUP i dr, kada popuštaju protivzakonito. To je bolest društva, gora od Dodika. On je za zatvorsko odijelo. Ali ova većina SNSD su rak društva. Običan čovjek .

ODGOVORITE
Name

pitam se

03.12.2023 01:19

Da li im je Vukan držao svijeću pa zna za taj susret? Bogme, dobro je obavješten

ODGOVORITE
Name

Vuk

03.12.2023 01:21

Dosik je zadnji predsjednik Srpske. Kad drugi dodje i vidi kakvi su dugovi ostali odma će dići ruke.

ODGOVORITE
Name

Dejan

03.12.2023 01:39

Jeste ovo je tacno isto kao sto je potpisao da idemo u NATO pa nesto se sporo krećemo ili kao Prica o ukradenih ikoni pa kad Ukrajina izadje sa saopštenjem da ikona nije njihova sada tisina o ikoni.Ima puno primjera Jos kao recimo sto slusamo ima dvadeset godina da se prodaje elektroprivreda Srpske.

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2023 20:03

Des lopove?

Name

Vukanoviću,

03.12.2023 07:27

Ti si već prevršio sve mjere normalnog ponašanja, to nije više zdravo, pobrinite se za svoju psihu. Evo i da su bili na tom, što ti kažeš ranču, otkud ti znaš šta si pričali i dogovorili, jadan ne bio prestani izmišljati ili si i i ti bio sa Šmitom i pa ti on prenio sve što su dogovorili. Kako ti ne dosadi izmišljati gluposti ili su to nečije instrukcije.

ODGOVORITE
Name

Borac

03.12.2023 07:34

20god prodje u zivotu i stalno neki dodik dodik njegova djeca sestrici kumovi i ostali pa ima li kraju nem veceg zla od njih fuj fuj fuj e moji SRBI nismo bolje ni zasluzili bitno je da vam.je zaposlio cerku za 1000km.a to sto je kurava nema veze bitno je da je sin dobio posao a to sto je narkoman nema veze ovdje nema spasa

ODGOVORITE
Name

Pera_pekar

03.12.2023 07:45

Banda lopovana ludog KRadovana iz srpske demonske stranke i stranka pijandure botanike i crnog razrokog su najveći kolaboracionisti i sarajevski podanici.

ODGOVORITE
Name

Bibi

03.12.2023 07:46

Zar ovo nije nelegitimni turista?Tako rekoše pa čak da će biti uhapšen ako kroči u Srpsku i Banja Luku.??? Nije lijepo lagati svoj narod.

ODGOVORITE
Name

RVI

03.12.2023 08:07

DJE SI LOOOPOVE???DJE SI ODNIO BISAGE SA TRI IPO MILIJARDE,al eura???

ODGOVORITE
Name

Jupi

03.12.2023 08:09

Stigao nam Vukan do "Raporta", a njegov omiljeni lik do Rusije.

ODGOVORITE
Name

Rambo

03.12.2023 08:10

Lobira Nijemce preko Prointera koji radi sa SAP, toliko o sankcijama! SAP treba tužiti u Njemačkoj. Ili obavijestiti njihovu Stampu !

ODGOVORITE
Name

Realan

03.12.2023 08:57

Pa zar nije očigledno poslije onakve halabuke sve se stišalo. Jasno je da je Dodik napravio potez popuštanja ali jasno je da Dodik nikad ne bih pobijedio na izborima da mu nije stranaca. Već dugi niz godina pomažu mu u tome jar on ne bih imao ni trećinu glasača. Na sledećim izborima će imati naj manje glasača ali će uz pomoć Šmita na silu ponovo da pobijedi, to je taj dogovor.

ODGOVORITE
Name

Младен

03.12.2023 09:31

Интересантно како су људи упознати са дешавањима!

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

03.12.2023 09:46

Bili mi Srbi ali neko drugi ovo se radi u celoj evropi i svetu samo sto ove neznalice sto pisu ovakve komentare neznaju jer nikad nisu videli svijeta

ODGOVORITE
Name

Bjelo

03.12.2023 10:10

Da, i ti to uzmeš sve i prodas

ODGOVORITE
Name

BOBA

03.12.2023 10:46

Izlaganja,boja glasa ,mimika govore sve o jednom covjeku.Lako se moze primjetiti izreka otisao sam iz sela ali selo iz mene nikada.Kad progovoris vidi se koliko vrijedis .Zanimljivo da malo koji politicar ima facu ,rijecnik stil i da je intelektualc u pravom smislu te rijeci. odnosno da daje utisak obrazovanog covjeka.Njima je slava i novac pomutila mozak a znanje i ponasanje se izgubilo u svemu tome.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.12.2023 11:28

Koja je ovo prica? Mastovita info., ko jos moze poverovati u ovu pricu?

ODGOVORITE
Name

Istina

03.12.2023 13:03

Proso nas je da sačuva svoju imovinu.Šta njega drugo zanima osim vlasti i para!?

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

03.12.2023 13:26

Vukane, da nisi malo pretjerao ovaj put? Ti kao ozbiljan opozicioni lider i politićar moraš svakako da imaš mjeru, i da napraviš ozbiljnu razliku između istine, i teorije zavjere, možeš li ove tvrdnje potkrijepiti ijednim konkretnim i realnim dokazom!?? ako nemožeš, sve ovo što tvrdiš ostaje u domenu insinuacija, išpekulacija i teorije zavjere

ODGOVORITE
Name

Ajde

03.12.2023 14:51

Ma ti si baba vanga, ocu reci pametnjakovic, idi covijece ne blamiraj sam sebe, nisi zanimljiv ogromnoj vecini naroda, ti mozes biti zanimljiv samo nekom ko nikad nije gledao dnevnik.

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2023 15:04

Vukanović = šizofreničar

ODGOVORITE
Name

Dario Djapa

04.12.2023 10:56

Nisu nista dogovorili

ODGOVORITE