Pravni zastupnici upozoravaju: Ne narušavajte lični ugled i čast Staše Košarca

Poslanici kluba SDS - PDP - Lista za pravdu i red u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pokrenuli su prije nekoliko dana inicijativu za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staše Кošarca, zbog kako oni navode, nasilja nad ženama.

Republika Srpska 24.11.2023 | 12:02
Pravni zastupnici upozoravaju: Ne narušavajte lični ugled i čast Staše Košarca

Potpisnici ove inicijative smatraju da Staša Košarac zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i da vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

No, sada je uslijedila i reakcija pravnih zastupnika Staše Košarca.

“Kao punomoćnici gospodina Staše Košarca, aktuelnog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a tragom informacija u vezi sa navodnim nasiljem u porodici, koje je u javnost plasirala njegova bivša supruga gospođa Sanja Košarac rođ. Stanković, ovom prilikom želimo obavijestiti javnost da se protiv našeg mandanta ne vodi krivični postupak pred nadležnim Okružnim javnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu, kao ni pred bilo kojom drugom pravosudnom institucijom”, naveli su u zvaničnom saopštenju.

Potom su dodali:

“Prije svega ističemo da su apsolutno netačne informacije koje je gđa. Sanja Košarac rođ. Stanković plasirala u javnom prostoru, a prema kojima je gdin. Staša Košarac navodno učinilac krivičnog djela Nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, počinjenog prema njoj. Nesporna činjenica je da je gđa. Sanja Košarac rođ. Stanković, dana 29.12.2020. godine protiv gdina. Staše Košarca podnijela krivičnu prijavu nadležnom Tužilaštvu u kojoj ga je sumnjičila za izvršenje krivičnog djela Nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

Nakon sprovedene procedure u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i u skladu sa temeljnim principima vladavine prava Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, nadležno Tužilaštvo je 07.07.2022. godine donijelo Naredbu o neprovođenju istrage protiv gdina. Staše Košarca, iz razloga što je iz prijave i pratećih spisa bilo očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo. Navedene činjenice i okolnosti gđa. Sanja Košarac rođ. Stanković ne saopštava u javnosti, te svjesno, a sa ciljem uzrokovanja štete našem mandantu, stvara privid da je ona žrtva, te javnost, građane i nosioce političkih funkcija dovodi u zabludu da se radi o žrtvi porodičnog nasilja”.

Između ostalog, dodali su kako je predmetna tužilačka odluka Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu konačna.

“Navedeno se svakako može provjeriti i kod nadležnog Tužilaštva. Dodatno, želimo ukazati na činjenicu da je za gdin. Stašu Košarca, prije imenovanja na poziciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u mandatu 2022 – 2026. godine, utvrđeno da ispunjava sve potrebne uslove za izbor propisane odredbama Zakona o Savjetu ministara BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Navedeni uslovi se, između ostalog, odnose na to da protiv gdina. Staše Košarca nije izrečena kazna za krivično djelo, te da protiv njega nije potvrđena optužnica. Pomenute provjere su, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, izvršile Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralna izborna komisija BiH.

U konačnici ističemo da s obzirom na specifičnu porodičnu situaciju, te ne želeći da dodatno viktimizuje svoju maloljetnu djecu u okolnostima činjenice razvoda braka, gdin. Staša Košarac svjesno nije htio reagirati na plasirane dezinformacije u javnosti. Napominjemo da na strani gdina. Staše Košarca apsolutno ne postoji bojazan od pokretanja postupaka koji se na tragu plasiranih dezinformacija pokušavaju pokrenuti protiv njega, kako iz razloga punog povjerenja u principe vladavine prava, te povjerenja u nadležne institucije.

S tim u vezi posebno napominjemo da će gdin. Staša Košarac protiv svih onih koji tragom plasiranih dezinformacija pokušavaju istog difamirati u javnosti, te stvaraju utisak da se radi o istinitim informacijama i činjenicama, te koji te neistinite informacije, stvarajući atmosferu javnog linča, pokušavaju iskoristiti kao sredstvo političkog i svakovrsnog drugog obračuna sa njim i njegovim političkim radom, a kojim radnjama se u konačnici narušava njegov nesporni lični ugled i njegova čast, pokrenuti postupke radi zaštite i ostvarivanja prava koja mu po pozitivnopravnim propisima u Bosni i Hercegovini pripadaju”, zaključeno je u saopštenju.

Pravni zastupnici ministra Košarca su Alen Nakić i Džemo Hadžiomeragić iz Sarajeva.

(N1) Foto: N1

Komentari / 71

Ostavite komentar
Name

Miki

24.11.2023 12:05

Tako je!Staša je pošten i vrijedan čovjek.Kome smeta njegov uspjeh?!

ODGOVORITE
Name

Re

24.11.2023 15:22

Miki, jesi li pri sebi ili trebaš stručnu pomoć? Korona žurku nismo zaboravili čiji je akter bio Klošarac. Cijela sarajevska regija zna da je tukao ženu. Ovako izgleda država u kojoj bahati i pokvareni vladaju, a budale ih podržavaju. Najveća opasnost za svako društvo su privilegirane budale.

Name

Za Re

24.11.2023 19:48

Ok nije trebao biti na korona žurki, ali ko si ti da se predstavljaš kao neka moralna vertilala pa onda njemu nešto spočitavaš!? Znaš ko si ti?! Ti si jedno golo govno!

Name

Rope

24.11.2023 22:41

Njegovoj zeni smeta! Smetaju joj i feluge po glavi, a bogami i modrice po ledjima. A taj pederiko patuljakis je kompleks koji hoda! Treba ga u bugarski zatvor da mu gase glavice po glavi, sto ce mu se sigurno dopasti.

Name

banja luka

24.11.2023 12:05

"Lični Ugled" mu narušavaju, kako se može narušiti nešto što ne postoji, molim podučite me

ODGOVORITE
Name

Re banja luka

24.11.2023 15:32

Koliko moraš biti jadan da kao tužilac braniš nasilnika i lopova umjesto da ga uhapsiš istog momenta. Da li su ih roditelji slali u školu i odricali se svega zbog školovanja da bi im djeca danas bili sluge klošara i kriminalaca?

Name

Brano Tomić-Glogovac

24.11.2023 12:07

Zar Kosarac ima licni ugled?Da ima ugleda i obraza i on i sef mu koji je rekao da ce ga smeniti nakon korona zulke kada su narod sterali u kuce i kazne naplacivali onome ko izadje na ulicu a one provodio na zurkama.

ODGOVORITE
Name

Molim

24.11.2023 12:10

Kakvu cast ima neko ko je nasilnik i lopov?

ODGOVORITE
Name

Seka

24.11.2023 12:11

Haha, pravni zastupnici iz politickog Sarajeva

ODGOVORITE
Name

Dušan

24.11.2023 12:11

Jel se neko ovdje za......ePa da sutra Košarac udari autom neko dijete i dijete a umre rakli bi da nema krivične odgovornosti jer se dijee samo bacilo pod autoTakav nam je sud sve sudije ćlanovi SNSD.a

ODGOVORITE
Name

PRIRODNI GOSPODIN

24.11.2023 12:11

"Lični ugled i čast Staše Košarca...", koji je inače jedan fini i prirodni gospodin...hahhaha

ODGOVORITE
Name

SONJA

24.11.2023 12:14

CIM JE ON DIGAO RUKU NA ZENU ON NEMA CAST NI UGLED..SRAM GA BILO.1

ODGOVORITE
Name

Bruka

24.11.2023 12:18

E moji Alene i Dzemo... Ista ste vi grupa kao korona hronicni alkos... Al ste rjeciti u pokusaju da zastitite svog mandanta od onih koji pokusavaju difamirati njegov neupitni ugled I cast... Jooooj

ODGOVORITE
Name

POLAKO

24.11.2023 12:18

DOCI CE DAN KAD OVA KRIMINALNA ORGANIZACIJA ,KOJOJ KOSARAC PRIPADA ,NECE BIT NA VLASTI. PA CE I KOSARAC I OSTALI PLATITI ZA SVE STO SU RADILI POD ZASTITOM DRZAVE. A VI LESINARI ZNATE KAO I SVI ,DA JE TACNO SVE STO JE GOSPODJA REKLA.

ODGOVORITE
Name

Re POLAKO

24.11.2023 19:59

Tačno tako .Ali sa njima i sudije u zatvor.Evo primjera iz Italije -ne znam tačno ,ali oko 2200 godina zatvora ,za mafiju koja nije dala disati narodu .3 godine bio sudski proces.Časne sudije dobile (normalno ) zaštitu.Nekako to budi nadu ,ali ostaje sumnja na izbore koji se kradu,jer ni turista(kako ga baja zove),ni ostali što nas satiru ,ne nude pomoć! Dok tenk ne odnese ...nema nade.Narod treba biti odlučniji.

Name

Sta

24.11.2023 12:20

Jel treba nasilnika stiti ili reci ono sto on jeste, a jest nasilnik ,lopov i bitanga.

ODGOVORITE
Name

Jing jang

24.11.2023 12:23

Obe stvari su smješne! Opozicija se kao sikira za njegovu bivšu ženu..... A oni spominju blaćenje njegovog "ugleda i časti!

ODGOVORITE
Name

Koji

24.11.2023 12:23

fićfirić, njegova je stvar što je osravio ženu, ali ponašanje njegovo, sjećate se bančenja za vrijeme zabrane zbog corone, je za svaku osudu. Treba sačekati opet će on nešto uraditi, takav je.

ODGOVORITE
Name

Kalimero

24.11.2023 12:27

Svi stanovnici Istočnog Sarajeva znaju da je Sanja sve istinito iznijela u javnost a SNSD štiti svoje članove jer ih je većina slična Staši.

ODGOVORITE
Name

Lukač

24.11.2023 12:32

Zašto ga onda ne brani advokat iz RS...???? Ali samo da znate i brat mu je ostavio ženu koja je teško bolesna i otišao da živi s drugom kada se razbolila...tako da su ista govna i ovaj nakaradni pravno bezbjednosni "ugođaj u RS " se neće zadugo okončati i prestati....

ODGOVORITE
Name

Alex

24.11.2023 12:33

Dajte molim vas carsija je mala

ODGOVORITE
Name

i

24.11.2023 12:38

pored toga što je nazivao R.Srpsku,šumskom?Jeboli vas on u dupe.

ODGOVORITE
Name

aćim

24.11.2023 12:39

Jebo državu sa ovakvim ljudima koji imaju ovakav ugled.

ODGOVORITE
Name

Svašta 🤣

24.11.2023 12:45

Kako je moguće nekome narušiti ugled,on je to sam sebi davno narušio svojim opijanjem i mlačenjem prazne slame... aTerorisanje i ne poštivanje žene i porodice.A kako onda može nekog stranca poštovati.Klošar bez mozga...Tjerajte to nek djeca i žena prodišu malo.

ODGOVORITE
Name

Monti pajton

24.11.2023 12:47

Hahaha..naslov...buhaha ..skec nad skecevima ..kosarac i cast ..

ODGOVORITE
Name

BOY

24.11.2023 12:49

Sumnjam da njegova supruga laže kada je u potanju maltretiranje dotičnog, kada je mogao da ostavi porodicu ne isključujem mogućnost da ih je i maltretirao. Ko je kod nas video časnog političara a da je vladajućem režimu.

ODGOVORITE
Name

Uhh

24.11.2023 12:50

Koja sprdacina. Sud odbio optuznicu za nasilje u porodici,samo zato sto je na funkciji.

ODGOVORITE
Name

Zaključak

24.11.2023 12:52

Ne igrajte se sa "Vladavinom prava u RS " , drugo " Čast i ugled " , nazdravlje , advokat ima Bismilaj 😀

ODGOVORITE
Name

Ipe

24.11.2023 12:52

Ugled,hhaha dobar vic,marisao ženu,krao cigle crkve,derneči dok su građani zatvoreni po kućama.E čuj Košarac i ugled u istoj rečenici.PARADOKS

ODGOVORITE
Name

Potpuno

24.11.2023 12:53

Se slazem

ODGOVORITE
Name

Pale

24.11.2023 12:54

Klosarac

ODGOVORITE
Name

Stranix

24.11.2023 12:59

Cuj narusava se licni ugled jednog obicnog fićfirića ciji imovinski karton da se provjeri navedeni bi u normalnoj drzavi dobio najmanje 20 godina u Sing Singu.

ODGOVORITE
Name

Sarajlija

24.11.2023 13:03

Kosarsc je seljacina i papak a supruga nista bolja od njega

ODGOVORITE
Name

Gdje

24.11.2023 13:05

nadje advokate Alena i Dzemu haha

ODGOVORITE
Name

Ripliiiii

24.11.2023 13:05

Ha ha moral ,o čemu ovi pričaju,čovek.bahat iz očiju,govora,ponašanja. mu.se.to vidi.

ODGOVORITE
Name

Focak

24.11.2023 13:08

Košarcu ne mogu ništa.Pa je li istukao Sanju za slavu Stankivića kod njezinih kući,a njezin brat Arči bio u prizemlju i ćutao.I povrh svega toga izvrno Košarac slavski sto i svi ćutali.Od Milića koji je odbornik u skupštini opštine ispred SNSD_a do brata Sanjinoh,i svih gostiju.Umjesto da su umlatili dotičnog joŝ mu se izvinjavali Sanja zvana Coki nije loša osoba,ali znala je za koga se udaje.Na kraju napredovala je i njezina porodica i ona na račun Košarca.

ODGOVORITE
Name

Идеално

24.11.2023 17:46

Covjece sta ti pises? Srbenda mlati po slavama i izvrce stolove... Pa je li to moguce...? I ta srbenda brani i stiti interese nas Srba? E jadni smo ga mi...

Name

Xxx

24.11.2023 13:11

Gdje mu je ugled ja ga ne vidim.

ODGOVORITE
Name

Glas G.

24.11.2023 13:20

Izvinjavamo se gospon Klosarcu!

ODGOVORITE
Name

Mi

24.11.2023 13:25

Niko ne može štetiti drugom, koliko sebi čobjek sam, i ugled i last, mislim da sa moralom svi vodići su skrenuli, i nenormalno uzeli za normalno, pitaj boga i vidi jesi li tu ravan, jer to je normalno

ODGOVORITE
Name

Tito

24.11.2023 13:27

Sad će Rumenko i ekipa dobiti po guzici (džepu)

ODGOVORITE
Name

Goran

24.11.2023 13:29

Od kud njemu lični ugled i čast?

ODGOVORITE
Name

Gustav

24.11.2023 13:31

Klošarac ugled čast.... Kakva prdačina.

ODGOVORITE
Name

Ох

24.11.2023 13:34

Ма силног ми господина?!

ODGOVORITE
Name

Ilija

24.11.2023 13:39

Ja silan mu je ugked.

ODGOVORITE
Name

+

24.11.2023 13:43

Kao običan građanin, čitao sam do teksta, gdje je žena lagala. Neko od njih mora biti kažnjen. Jer mi gubimo vrijeme zbog laži žene i KLOŠARCA. MOŽDA SE ŽENA SADA BOJI. PRAVOSUDNI SISTEM JE NULA.

ODGOVORITE
Name

075

24.11.2023 13:51

"Pravni zastupnici ministra Košarca su Alen Nakić i Džemo Hadžiomeragić iz Sarajeva." Kako se "političari" tj. kriminalci na lijep način brane jer UVIJEK za odvjetnike ili branitelje uzimaju nekoga (t)ko nije iz njihovog naroda! Sjetim se "ilegalan COVID-19 party" u Sarajevu, bratstvo-jedinstvo "političara", "tajkuna", znanstvenika, profesora, starleta, "pjevačica", multietnički party, a običan narod(e) u BiH stalno zavađaju, sjetim se Košarac i Halid Bešlić između ostalih!

ODGOVORITE
Name

DrMr

24.11.2023 13:53

Uslov da bideš ministar u BiH je minimalno optužnica, ali najbolje da je osudjen... Košarac mlatio suprugu i dijete, sav narod zna, samo pravosudje "ne zna"

ODGOVORITE
Name

Milicionar

24.11.2023 13:58

U normalnoj državi ta fukara ne bi bio ministar...

ODGOVORITE
Name

MACHO

25.11.2023 16:16

Ne da ne bi bio ministar, svako normalan bi mu zatvorio vrata i mršnuo ga. Ima li neko normalan ko bi sjedio s njim za istim stolom?

Name

Lola

24.11.2023 13:59

Pa kad ga brane advokati iz mrskog im Sarajeva sta reci .

ODGOVORITE
Name

Xi

24.11.2023 14:00

Zanimljivo. Ovoga brane Bošnjaci, Dodik bi da angažuje Nobila....

ODGOVORITE
Name

dott

24.11.2023 14:01

Kakav ugled ima ovo malo govno ?

ODGOVORITE
Name

BORAC BANJA LUKA

24.11.2023 14:08

Dokle smo došli, mačku ispod koljena, kad prestupnika zovu gospodin. I ovo opozicioni političari isto tako, lopove, kriminalce, prevarant, hohštapler itd, sve oslovljava sa gospodom u javnim istupima i zvaničnim sjednicama. Pitam se kakav je to kodeks. Može li ko objasniti?

ODGOVORITE
Name

Bilja

24.11.2023 14:14

Tako velika Srbenda kao što je Klošar ac nije mogao naći srpske advokate da ga brane. Našao ove sa kojima je bančio tokom korona pandemije. I ovaj iz Gradačca nije bio nasilan, po tvrdnjama institucija, žena ga lažno prijavljivala. Klošar cu se vidi po pogledu i faci da nije čist.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

24.11.2023 14:15

Pa kako bi moglo da bude drugaćije? Nedodirljivi moraju ostati nedodirljivi!!

ODGOVORITE
Name

Sramni zastupnik

24.11.2023 14:16

Uh sunce ti žarko ljubim! Časnog i uglednog li gospodina! Izgleda da su takvi i pravni zastupnici. Kad nesmiješ nekog drugog onda namlati bar vlastitu suprugu. Bolje I to nego da se dangubi. Pod zastavom Srpske!

ODGOVORITE
Name

Mali ministar

24.11.2023 14:22

E jest jako to tužilaštvo. U njemu je žestoki propuh,jer su tužioci tanani.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

24.11.2023 14:48

Koji "ugled i čast"???to fukara obična..dok ga pogledaš

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

24.11.2023 15:32

Kakav ugled,bljuje mu alkohol iz očiju i odakle je ŝupalj,ŝta je vama,joŝ nosite đukine naočale...

Name

Direkt

24.11.2023 15:50

Kradljivac cigli i njegova čast. :)))

Name

Sl

24.11.2023 15:26

Licni ugled?dajte molim vas nemojte zajebavati.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.11.2023 15:35

Pravni zatupnici.

ODGOVORITE
Name

Xyzzz

24.11.2023 17:17

Čuj čovjek ima ugled,Pa kad ga pogledate vidi se kakav je netreba dalje komentara

ODGOVORITE
Name

Pa da

24.11.2023 17:51

Treba njega vratit koze da čuva

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

24.11.2023 17:53

Niti ugleda a kamo li časti.Častan muškarac ne vara i ne tuče ženu.

ODGOVORITE
Name

Pravnik ,

24.11.2023 18:16

Cuvajte svoje pravno lice ako ga imate a trebali bi ga imati kao prilog svoje diplome.Ne skrnavite sve one koji zavrsise pravo.Ne sramotite struku.Prosli ste kroz skolu ali izgleda ona nije kroz vas prosla.

ODGOVORITE
Name

Lune

24.11.2023 20:09

Ko moze narusiti ugled kriminalcu Nazvatiga kriminalcem Ti pravnici su izgubili kompas Ili im je star previse

ODGOVORITE
Name

NN

24.11.2023 22:10

Ma sta mlate za Kosarca a jel neko se pitao i ako je doslo do toga zasto je doslo mozda je htjela da mu glavu smakne ili ko zna sta morao se zastititi ako je do toga doslo ne krivite Kosarca on je ugledan politicar bez i jedne mrlje

ODGOVORITE
Name

MACHO

25.11.2023 16:18

Šta god da je htjela, mlaćenje žene nije način. To kultturan čovjek ne radi.

Name

Vidi podatak

25.11.2023 17:26

Prijava podnijeti Tužilaštvu u 12.2020 a odgovor Tuzikastva nakon 19 mjeseci tj. 07.2022. Onda ide odgovor kad on postaje mali Baja. Ljigavo prodano tuzilastvo i ništa drugo.

ODGOVORITE