Srbija se čvrsto drži međunarodnog prava (VIDEO)

Dolazak 11 helikoptera koji je danas najavljen predstavlja nastavak jačanja Vojske Srbije.  To šalje poruku da će Vojska da štiti svoje građane, štiti granice Srbije, da kontroliše i nebo i zemlju, izjavio je u emisiji MAT BN TV, član Predsjedništva Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

Republika Srpska 23.11.2023 | 21:17
Srbija se čvrsto drži međunarodnog prava (VIDEO)

Srbija je opredjeljena za mir i stabilnost. Srbija je vojno neutralna zemlja, a to je postigla odgovornom politikom. Ta pozicija nije laka i borba za tu poziciju traje, istakao je Jovanov.

Što se tiče međunarodne pozicije, Srbija se čvrsto drži međunarodnog javnog prava, jasan je Jovanov.

Komentarišući navode generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da postoje separatističke tendencije u BiH, krhka bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji, zastoj u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Jovanov kaže:

“Ta pozicija da se u BiH dešava separatizam, a da na Kosovu i Metohiji nemate separatizam nego je ono valjda međunarodno priznata država iako to nije, to su ti dupli standardi. To je ono što Srbija ne radi i mi moćemo pred svakog da izađemo i kažemo gdje se primjenjuje, a gdje ne, slovo međunarodnog javnog prava”.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Jovanov kaže, da je Aljbin Kurti shvatio da ne može provesti “Oluju” na Kosmetu, ali s druge strane nastoji da blokira razgovore o normalizaciji i život Srbima učini nemogućim kako bi oni sami odlučili da odu.

Situacija na Kosovu i Metohiji je komplikovana kaže Jovanov i dodaje da je zahvaljujući politici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pitanje Kosmeta ponovo vraćeno za sto, spriječen je ulazak tzv. Kosova u neke međunarodne institucije, određen broj država je povukao priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova, ali to ne znači i da će velike sile to isti da učine.

Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo, poručio je Jovanov.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Poznavalac

23.11.2023 21:32

Srpski narod samo čudo neko može spasiti.

ODGOVORITE
Name

Da nije sve nakaradno

24.11.2023 10:07

Natrcrno, sve organizacije ne bi danas bio stravican rat u Gazi, ne bi u MMF, UN itd odlucivao Zapad koji cini 15% a svi drugi se pitali za manje od 10%. A tek koliko je SUD i sve medjunarodne organizacijr izvrnute ruglu....