Primirje u Gazi nije dugog vijeka, haos će da potraje

Primirje u Gazi nije dugog vijeka, Hamas ni izbliza nije uništen, ali je ispunio svoju misiju – ugled Izraela srozao je na najniže grane, poručeno je u emisiji “Globalno” BN TV.

Svijet 22.11.2023 | 22:21
Primirje u Gazi nije dugog vijeka, haos će da potraje

Hiljade poginule djece, žena, te desetine hiljada zarobljenih ispod ruševina, kazuje samo jednu stvar, jasan je advokat Branko Pavlović.

“Te brojke i taj način na koji Netanijahuova vlast vlada i vrši operacije govori samo o jednoj namjeri etničkog čišćenja Palestinaca iz Gaze”, rekao je advojat Branko Pavlović.

Urednik lista “Politika” kaže da ima utisak da Hamas ni izbliza nije uništen i da se može očekivati nastavak ovog haosa koji može da nas prati mjesecima, a možda i duže.

“Hamas je ovdje politički pobijedio. Vratio je palestinsku državu u centar, navukao je Izrael u unutrašnje probleme, a na kraju međunarodni ugled Izraela je na najnižim ljestvicama”, naveo je Pavlović.

 

Konstanta je da Zapad podržava Izrael i to se ne mijenja, saglasni su sagovornici. Jedini pritisak mogla bi da sprovede Amerika, ali to se ne dešava, dodaju oni ističući da je na strani Palestinaca za sada samo tiha, povremena retorika.

“Sada idu izbori. I u Evropi, i u Americi. Oni su dosta pragmatični. Oni računaju do kada moraju da podržavaju Izrael, a kada moraju ipak malo da povuku ručnu”, navodi Biblija.

“Izrael postaje neko ko više nikada ne može da se poziva na ljudska prava ni u jednom slučaju za vječita vremena”, rekao je Pavlović.

Rusija je s druge strane, u prošlosti učinila napore da stabilizuje nemire na Bliskom istoku, pa joj ne odgovaraju novi sukobi. Pogotovo ukoliko ima rat u svom dvorištu.

“Kome odgovara da taman kada je stavljena neka kapa stabilnosti poslije dugog niza godina, dolazi do haosa. Da li zaista Moskvi odgovara da u sred svog haosa sada proizvodi haose na Bliskom istoku”, pita Bilbija.

Tvrdnje pojedinih zapadnih zvaničnika da je BiH, Kosmet i Moldavija potencijalno žarište pokazuje refleksiju mišljenja ljudi najagresivnijeg krila agresivne američke politike, tvrdi Pavlović.

“Njima gdje god se neki narod borio za slobodu i ostvario neki otpor je strašno. Tu onda mora opet da se ratuuje. Tu konkretno misle na Republiku Srpsku, na Kosovo i Metohiju”, poručio je advokat Pavlović.

Dobro je da agresivne politike nemaju snagu i operativu da svoje zamisli provedu u djelo.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Era Kosmajac

22.11.2023 22:52

Izrael ima nepredvidjene gubitke i slabo mu ide borba lice u lice.Ovo iz aviona je zlocin i razaranja ali na terenu kapitulacija.Ni jedan cilj nisu ostvarili.Dq im ide ne bi pristali na primirje.

ODGOVORITE
Name

Znate li

23.11.2023 10:15

U persijskom rijecniku ima 10 000 srpskih rijeci ili obrnuto. Palestinci sebe ne smatraju arapima a nekada su govorili jezikom Isusa Hrista, ptihvatili su islam a imaju svoje posebne specificnosti i u prihvacenom jeziku....

ODGOVORITE
Name

Palestinci

23.11.2023 13:37

Kako se danas zovu su bili pravoslavci.