Prijava protiv bivšeg zamjenika pravobranioca

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Zorana Basraka, bivšeg zamjenika pravobranioca Republike Srpske u sjedištu Prijedor, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja. Optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS.

Republika Srpska 17.11.2023 | 18:23
Prijava protiv bivšeg zamjenika pravobranioca

Prema navodima optužnice, Basrak se tereti da je u periodu od 30. jula 2014. godine do 5. novembra 2016. godine, na području Novog Grada i Prijedora, u svojstvu službenog lica, kao zamjenik pravobranioca, postupao u upravnom postupku u predmetu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Banjaluka, pokrenutom po zahtjevu njegovog oca B.B.

Postupak se odnosio na priznavanje prava vlasništva zemljišta uzurpacijom.

Radilo se o šumi nad kojom je promijenjena svojina sa dotadašnjeg titulara Nezavisne Države Hrvatske u korist Republike Srpske.

"Iako je bio svjestan da postoje suprotni interesi Republike Srpske čiji je zakonski zastupnik sa jedne strane i njegovog oca sa druge strane, u namjeri da svom ocu pribavi imovinsku korist u vidu predmetne nekretnine, nije zatražio svoje izuzeće u tom postupku. Iskoristio je svoj položaj i ovlašćenje i svjesno propustio izjaviti žalbu na rješenje RUGIPP-a, a potom i pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe", stoji u optužnici.

U konačnici se navodi da je nizom nezakonitih postupaka Basraka, u javnim evidencijama izvršena uknjižba prava svojine na nekretninama u korist njegovog oca, a Republici Srpskoj učinjena šteta.

(Mondo) Foto: Mondo 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

borac

17.11.2023 18:38

Znaci li to da ga nema na funkciji a da nije lopov.

ODGOVORITE
Name

Da

17.11.2023 19:02

Da im je ovaj bio važan što se tiče prikupljanja glasova i krađe na izborima računaj da bi i on bio oslobođen.Međutim pošto crvena sekta već nekoliko godina vlada Prijedorom onda će sud suditi po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Pero

17.11.2023 19:08

Pa cisto ne mogu vjerovati da su oni digli optuznicu protiv nekoga. Citam i sebi govorim ovo je neka sala. Pa kome se taj zamjerio u sekti, ili nije dobro sluso sta poglavnik govori. Mora se zapisati ovaj datum, iako ce i tu biti da nema dovoljno dokaza ili ce izmjeniti optuznicu. Ajde sa ovom optuznicom mogu opravdati da prime platu. Tesko nama sa ovim poslusnicima i poltronima korumpiranim

ODGOVORITE
Name

Ime

17.11.2023 19:46

Ako je propustio uložiti žalbu, kako je mogao pokrenuti upravni spor??? Ima li još krivaca?🤣

ODGOVORITE
Name

Anonimni

18.11.2023 12:39

Ako ne ulozite zalbu na prvostepeno resenje u UP resenje postaje pravosnazno

Name

pravnik za upravu

17.11.2023 19:57

dobro prvostepeno rjesenje zalbu da je ulozio, odbijena tuzbu da je ulozio, odbijena a Republika Srpska plati troskove E, tad je steta, a ne sad Optuznica ce pasti, pa opet drzava plati troskove

ODGOVORITE
Name

Bas

17.11.2023 21:20

Bas je glup, sudija a glup, kao sistem i narod. Narod je glup

ODGOVORITE
Name

Gogi

17.11.2023 22:28

Terete ga krivicno za nesto od prije 9 godina. Ima li bekog svjezijeg kriminala ili ce ovaj danasnji kriminal doci na red 2032. godine.

ODGOVORITE