Slabija Srpska hoće veći minimalac nego što ima Srbija

Sudeći po mišljenju vlasti u Republici Srpskoj, ekonomski i privredno smo višestruko jači i od susjedne Srbije, jer ukoliko Vlada RS odluči da posluša ideju Milorada Dodika, predsjednika Srpske, i da od 1. januara 2024. godine minimalac bude 1.050 KM, to će biti gotovo za 300 KM više nego što će biti najniža zagarantovana zarada u susjednoj Srbiji, gdje je odlučeno da iznosi oko 780 KM.

Republika Srpska 10.11.2023 | 09:45
Slabija Srpska hoće veći minimalac nego što ima Srbija

Podsjećamo, Vlada Srbije je sredinom septembra usvojila Odluku o visini minimalne zarade za 2024. godinu, i ona je 47.154 dinara, odnosno oko 780 KM, što je povećanje od oko 80 maraka, jer je trenutni minimalac 42.000 dinara (oko 700 KM).

I dok Srbija, koja je i po broju stanovnika i po ekonomskoj strukturi neuporedivo jača od Republike Srpske, diže minimalac za nekoliko desetina maraka, u Banjaluci se razmatra povećanje od 50 odsto, što je, kako kažu privrednici i struka, odokativna politička odluka, koja nema veze ni s privrednom ni s ekonomskom realnošću.

Minimalac bi, po nekom pravilu, trebalo da bude posljedica jačine ekonomije i države. Samim tim, koliko je ekonomija jaka, diktiraće i zaradu, a ekonomske mogućnosti privrede u Srpskoj, smatra struka, nemaju snagu da bi se realizovao minimalac od 1.050 KM.

O ovoj temi nedavno je govorio i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, naglasivši da će za četiri godine prosječna plata u Srbiji biti 1.400 evra, a po pitanju minimalne zarade, naglasio je da oni imaju problem s privrednicima, a ne sa strancima.

"Vodimo računa kako raste minimalna zarada. To neki mali mogu da se igraju s time, ali posle plate visoku cenu. Mi nećemo na političkoj ravni da povećavamo prihode. To je nemoguće, mora biti zasnovano na ekonomskim parametrima", rekao je Vučić.

A Srpska radi potpuno suprotno, poručuje ekonomista Milenko Stanić.

"Očigledno je da kod nas u tim izbornim godinama i vanrednim okolnostima kada političari nemaju mogućnosti da pokažu svoje rezultate pokušavaju nešto postići nerealnim procjenama. Ovdje je u pitanju potpuno nerealna procjena mogućnosti naše privrede da isfinansira minimalnu cijenu rada iznad 1.000 KM.

Dodikovom prijedlogu nije prethodila nijedna ozbiljna ekonomska analiza. Dakle, takvih analiza nije dolazilo ni od sindikata, nije ih bilo ni u Vladi, niti u angažovanju instituta i to je odokativan prijedlog koji ne slijedi nikako mogućnosti privrede", rekao je Stanić.

On za "Nezavisne novine" podsjeća da  minimalna cijena rada i svaki rast plate mora da se utemelji na rastu proizvodnje i prihoda za preduzeća.

"Druga varijanta je da država smanjenjem opterećenja privrede, prije svega smanjenjem opterećenja rada, i to smanjenjem poreza i doprinosa, stvori uslove za administrativno povećanje plate", naglašava Stanić.

Upoređujući dešavanja u Srbiji i Republici Srpskoj, on navodi kako je očigledno da se u Srbiji nadležni ponašaju odgovornije.

"Oni, za razliku od nas, imaju mnogo niže plate u javnom sektoru, a plate su višestruko veće u realnom sektoru i zato je njihova ekonomija utemeljena na mnogo boljim osnovama. Na primjer, učešće države u BDP-u u Srbiji je sedam-osam odsto zadnjih nekoliko godina, a kod nas u Republici Srpskoj je učešće plata javnog sektora, odnosno državne administracije između 20 i 22 odsto. To stvara mogućnosti da država pokupi prvo kreditna sredstva od banaka, da istisne privredu, da smanji investicije, a čim nema investicija, nema ni boljeg života", poručio je Stanić.

I privrednici se čvrsto drže mišljenja da je povećanje minimalca za 350 KM striktno politička i potpuno nerealna odluka.

"Ne može se donositi politička odluka samo zato što bi neko želio da bude tako, a ne ulazeći u analizu da li to ima posljedice po privredu i lutati od toga da se udovolji sindikatu, a da se ne gleda na privredu, ili obrnuto.

Treba raditi da se stvore uslovi da privreda može dobro da radi, a onda će same po sebi plate doći kao plod konkurencije i nedostatka radne snage i potrebe za radnom snagu", kazao je za "Nezavisne" Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije "Trivas" iz Prnjavora.

Ponavlja stav da će ovo dovesti do gašenja nekih manjih firmi koje muku muče sa konkurencijom firmi iz okruženja, jer se ne bi mogle nositi s njima u poslu.

"Ukoliko bi se popravila finansijska disciplina, a kao plod toga došlo do smanjenja doprinosa, onda bi i taj minimalac mogao da bude veći. Ja ne govorim to sa stanovišta moje firme. Ja u ovom momentu ispunjavam i ovaj neki novi uslov, ali ne mogu govoriti o nekom ekonomskom parametru samo sa stanovišta moje firme, već gledam ukupne probleme branši i firmi u cjelini i svakako to još uvijek nije cifra koju bi mnogi privrednici mogli podnijeti", istakao je Vasić.

(Nezavisne)  Foto:BN

Komentari / 53

Ostavite komentar
Name

BL

10.11.2023 09:55

Srpska hoce mnogo sto ne moze dobit, odrzat, ostvarit, iskoristit, ili unaprijedit. Sve samo za jeftine glasove.

ODGOVORITE
Name

RebL

10.11.2023 15:06

Baja dize sebi rejting kako je on kao borac za narod, a skoro svi privrednici snsd , snjima je digovor iza paravana kao nedajte, sve su u cijloj RS samo igre nema nista ozbiljno, isto koni sudjenje baji, sve scenarij tajno se sastaje sa smitom, 30 g ista prica ,kao naoadaju RS a on kao brani, nismo se s tacke pomakli 30 g, samo unazadili 80 posto nadlezniati preneli na BiH

Name

Sergije

10.11.2023 09:57

Da li ste ikad šta dobro napisali za Republiku Srpskuću ,za Vladu Republike Srpske za Milorada Dodika.Svi su oni naravno podložni kritici čak velikoj kritici ali da li ste ikada šta afirmativno napisali.Mažalost vjerujem d ai ovo nećete objaviti

ODGOVORITE
Name

Ре

10.11.2023 11:30

Истина жива Миле обогатио све своје послушнике.

Name

Dva crna gavrana

10.11.2023 12:06

Dodikmilorade se obogatio kao niko prije njega u čitavoj RS-oj, a možda i BH-a. Obogatio se kao Krez. Ispunio svoje snove valjda, i više od toga, ni u snu se nije tome nadao, krenulo ga, kaže. Uspio u onome što mnogi ili svi željeli i htjeli. Eto, je li to lijepa riječ za tu sve omraženiju personu..??

Name

Mile

10.11.2023 13:13

A šta dobro da objave Boga ti,vidiš da živimo od kredita.Samo oni pri vrhu žive normalno,sve ovo drugo je preživljavanje od danas do sutra..

Name

Maki

10.11.2023 09:57

Ma lupa gluposti, vidi da propada pa obecava, laze , jer je Federacija razmatrala da minimalac kod njih bude 1000km, pa im mucenik tjera kontru. Kada bi odlucili da minimalac bude, kako ovaj CIKpredsjednik lupeta, vjerujte mi, 30000 zaposlenih u RS-u ostaje bez posla. Miletove dimne bombe, da sakrije temu o uvlacenju Smitu.

ODGOVORITE
Name

Pitam onako

10.11.2023 09:58

gradonačelnika Bijeljine dozvoljavaš ovo, jer neki dan si rekao, NE RATU ....SNSD u Bijeljini organizuje 16.11 narodni miting zbog 'pritisaka Christiana Schmidta'

ODGOVORITE
Name

Dodik

10.11.2023 09:58

Nemoze nam niko nista jaci smo od Srbije ......

ODGOVORITE
Name

Србо

10.11.2023 09:59

Имали неко из Дрвара да јави како иде шнајдерај.

ODGOVORITE
Name

Gospodin

10.11.2023 10:05

Dzaba podizanje minimalca na 50 odsto Kad ce sve ostalo da poskupi na 60 odsto I logički isto dodje memaš para...

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.11.2023 10:08

Pa Dali ima iko normalan u R,S da povjeruje dodikovim obecanjima??

ODGOVORITE
Name

Gong

10.11.2023 10:10

A za plate u kovertama imate sredstava, bando tajkunska!

ODGOVORITE
Name

Bravo

10.11.2023 10:15

Burle, a vi majmuni samo glasajte😆😆😆

ODGOVORITE
Name

CICO

10.11.2023 10:18

SRBIJA do TOKIJA

ODGOVORITE
Name

Re

10.11.2023 11:23

A Drina i dalje granica.

Name

Laže LOPOV

10.11.2023 10:21

Kriminalac DODIG TZ(DODIK ) LAŽE NAROD POZNATO MU JE DA SA OVOM BIJEDOM MOŽE DA MLATI KAKO HOĆE DA IH POKRADE I OPET TA ISTA BIJEDA TRČI ZA NJIM

ODGOVORITE
Name

Walter

10.11.2023 10:26

Vječito ,čežnjivo ,uzaludno gledanje preko plota . Unutar naše države, ugledajte se na Federaciju koja bolje stoji čak i od Srbije.

ODGOVORITE
Name

d

10.11.2023 10:28

Sve na mišiće, nauka šta je, to to ne postaji na pijaci.

ODGOVORITE
Name

Tamburica

10.11.2023 10:35

Kad imaju milijuni za Prointer onda ima i sica za minimalac

ODGOVORITE
Name

Ekonomista Vučić😀

10.11.2023 10:41

Pre svega Dodik nije ništa rekao što već ne egzistira u RS , povećanje minimalca če doprinijeti drastičnom padu poreske evazije , realne plate zanatlijama , majstorima su samo fiktivne na 650,00 KM , 300-400 KM ide na ruke zaposlenih .Prvi put podržavam Dodika , inače zagovornici niskog minimalca su neodgovorni ljudi , za njih ne postoji tržište koje treba na bazi konkurencije da izbaci iz tržišne utakmice slabe , zar država treba da štiti npr firme koje imaju loš tehnološki portfolio ? Pa nije više socijalizam , loše firme treba likvidirati i omogućiti najboljim da zauzmu njihovo tržišno učešće.

ODGOVORITE
Name

U teoriji

10.11.2023 13:04

Pa sad.....u teoriji tako jest. U praksi to znaci da neciju porodicu ostavljas bez sredstava za zivot (kakav takav). Od vlasnika firme do radnika (pogotovo one koji su pred kraj radnog vijeka i nisu bas efikasni u usvajanju novih znanja). Federacija s druge strane to planira uraditi malo drugacije a ne "silom". Spustiti doprinose a iste dati radnicima sto ce zauzvrat donijeti vecu potrosnju i vise PDV-a, vise kredita podignutih koje tad mogu istrpiti a prije nisu mogli itd itd....

Name

Ipe

10.11.2023 13:26

Ne lupaj gluposti,cijela Bosna i Hercegovina ima samo JEDAN visokotehnološki proizvod,i to protiv proljeva Enteroforil (Bosnalijek).Proizvodimo samo niskotehnološke proizvode i zbog toga je i "jeftina radna snaga".Sad bi ti ugasio sva tekstilna,prehrambena preduzeća.Šta bi od radnih mjesta ostalo,malo informatički i finansiski radni mjesta,a ostali ključ u bravu.FBiH diže minimalac na 1000km,ali ne od poslodavaca da uzima novac dodatni,nego da ih rasterete za tu razliku od poreza.Ako RS uvede minmalnu platu od 1050km,a ne smanji poreze i doprinose,i ovo malo proizvodnje će da preseli u FBiH.

Name

Re

10.11.2023 10:51

Nema nigdje u svijetu da se struka i sindikat bori protiv povećanja plata koju vlast predlaže. A mogućnosti ima. Nonsens. Kažu gde nastaje Bosna, prestaje logika.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

10.11.2023 10:54

Srpska je, po glavi stanovnika, duplo manje zadužena nego Srbija, a plate u mnogim sektorima su odavno veće u Srpskoj nego u Srbiji. Manite se Vučićevevih laži o Srbiji kao ekonomskom tigru. To su gluposti za one sa IQ ispod 80.

ODGOVORITE
Name

Ok

10.11.2023 16:01

Ali zasti je Vucicev budzet toliko manji, zasto je gradnja bolnica jeftinija, puteva isto. Zasto su veca izdvajanja za kulturu. Ioak, neuporedivo.

Name

TO TI JE DRUZE

10.11.2023 11:01

HRANA ZA LAKOVJERNE USI OD STRANE LOPOVA I LAZOVA.

ODGOVORITE
Name

Koji

10.11.2023 11:02

Koji si ti privrednik Vasiću.Tvoje paštete u koji trpaš otpad su naručivale najsiromašnije firme.Radnici paštete nisu zvali Trivas nego Trovas.Paštete su trovačnica.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

10.11.2023 11:03

Malo je 1050KM, bolje da je Dodo najavio, recimo 3050KM jer to bolje zvuci a dobice i vise glasova od naivnog naroda.

ODGOVORITE
Name

Dodik

10.11.2023 11:10

Iz federacije sam, ali sam realan... ne valjaju ni ovi iz federacije ni ovi iz rs-a, pa ljudi moji treba biti realan ako povecaju minimalac pola firmi ce dati otkaz svojim ljudima...mogu se samo povecati plate u drzavnim firmama i to je to...ali vi i dalje pricajte o ocjepljenju a nemate za kifle...ja hvala Bogu imam ali me i dalje to nervira.

ODGOVORITE
Name

Re Dodik

10.11.2023 12:20

Tvrdiš pola će firmi dati otkaz ako povećaju minimalac ..ne pričaj gluposti , u kojoj gradjevinskoj , zanatskoj firmi se ne isplaćuje dodatnih 300-400-500 KM , ti tvrdiš da šofer kamiona hoće raditi za 600-700 KM , ne fantaziraj .

Name

BiH protiv svih

10.11.2023 11:11

Ja ne znam da li stvarno ljudi vjeruju u ovo? Svi na biro idemo jer gazde sigurno nece davati 1000KM nekom tamo sto kopa jame ili sto nosa nekakav alat..i ne govorim samo o rs-u nego ako se i u federaciji to desi isti ce slucaj biti

ODGOVORITE
Name

Dodik

10.11.2023 13:01

Medo jedan nisu svi soferi, imas one koji rade u tekstilnoj industriji koji rade kao trgovci mislis da oni imaju 2000KM platu, sta je sa onima koji rade ja znam barem 10 firmi koje su najavile otkaze ako se to desi...pa bolan sve tekstilne firme su u k...

Name

Kriza

10.11.2023 11:14

Kriza u citavom svijetu ali nas Mile dize plate... svaka cast Mile ... kad propadamo da otmjeno propadamo!!!

ODGOVORITE
Name

Re Dodik

10.11.2023 15:58

Ti znaš ...evo ja znam istinu , gro ljudi u RS radi u uslužnom sektoru , gradjevinarstvu , kozarstvo i otkazi o tome brbljate , pa to je uspjeh da idu u stečaj , neki u likvidaciji , kome treba trg na vratu , nisi konkurentan sklanjaj se sa tržišta , postoji u RS ministarstvo koje vodi socijalnu politiku .Šta bi ti u kožarstvu na tržištu gdje caruju Kina , Turska i sl., vrijeme socijalizma je gotovo 🤓

Name

Info

10.11.2023 11:16

Cuo sam da firme u federaciji pripremaju ugovore za ljude iz rs-a da ili se odreknu politike dodika o ocjepljenju ili da se odreknu posla u toj firmi... da li je to istina?

ODGOVORITE
Name

Idealno

10.11.2023 21:21

Pa posteno je i to... Mene kao Srbina naj vise iritira ona osoba koja klice Dodiku i podrzava ga, a onda ode na posao u Federaciju jer u svom mjestu zivljenja nema nikakve fabrike osim proizvodnje gluposti... Mada ne vjerujem da je to tacno...

Name

Ре сергије

10.11.2023 11:16

За твог додика и владу РС се нема шта лијепо написати.Он хоће да уништи све,све је презадужено,дужно богу и народу,и ти имаш памети да овако пишеш.

ODGOVORITE
Name

055

10.11.2023 11:17

Gospodo ,interesantno niko se posebno ne buni za "MAXSIMALAC",npr čitam čovjek ima MILION MARAKA platu,pa će družebrižnici o minimalcu reći "pa šta čovjek zaradio"!. Kako,zato što je pokrao i dalje ponižava ovog što se bori za minimalac,jer je upropastio njegovu,radničku fabriku pa je podžabljenu otkupio i unajmio istog tog sa minimalcom da radi ali sada bez ikakvih prava.. Minimalac je da bi čovjek teško mogao da preživi,a i ne može se smanjiti .Prema tome, ovi drugi su problem,njima treba uvesti mjere,a to su jednostavne,da rade u skladu sa zakonom i ne pljačkaju i ne kradu,i koriste mogućnosti da se zadužuju kreditno i nevraćaju kredit kao ovaj u IRB,BOBAR banka,PAVLOVIĆ banka i dr.,pa se stvori situacija da neki šarlatan otkupi 200 000 000 KM za 28 000 000 KM,gdje će se svi "ugraditi"a i dalje se žučno boriti i kritikovati prevelik minimalac!

ODGOVORITE
Name

Mile

10.11.2023 11:20

Treba da bude minimalac 1000 KM makar. Ne slažem se sa mnogim odlukama Predsjednika države, ali mislim da je u pravu da minimalac treba da bude 1000 KM bar. Daću vam firmu, koja je u vlasništvu države Jp i gdje od 26 radnika , 16 ima minimalac 700 KM, a ljudi pošteno rade i doprinose... tako da li smo slabi ekonomski ili nismo, ja sam za to da se podigne plata kao što je u Federaciji od 1. januara = 1000 kM. pozdrav

ODGOVORITE
Name

Re

10.11.2023 12:55

Predsjednik drzave? Polupani loncici, burazeru...

Name

Napokon

10.11.2023 12:00

U mnogo čemu se ne slažem sa politikom u SNSD,nažalost opozicija koju imamo ,kao predstavnike vlasti su mnooogo gori.,a samo bolesni umovi mogu da se bune na minimalac od 1050km...jer to jedino pogoduke crnom trzištu rada,peračima novca...oni ostaju kratkih rukava i praznijih dzepova...pozz za odluku nadajuci se da ce biti usvojena

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

10.11.2023 12:00

Pustite kraju Srbiju. Srbija nije ono što priča njen precednik. To znaju i pjane vrane, što zlokobno grakću sa pokislih i golih grana oronulih stabala. Pitajte narod pa će vam se sve samo kazati. Posljednji u redu čekanja, po mnogo čemu.

ODGOVORITE
Name

Samo redom

10.11.2023 12:12

Prvo stalke nabaviti

ODGOVORITE
Name

Lopovska logika

10.11.2023 12:56

Druge stvari su tu u pitanju. Dodik po svaku cijenu 'oće da je ispred Vučića, da ga prešiša i ostavi iza sebe. Da ga nadgornja, da se zna ko je prednjak. Da se uspne na tron prvoga među srbljem, da je sinonim za 'srpski svet' ili 'svijet', svejedno, Nešto kao Putin međ Rusima u 'ruskom svetu', pa da ga Putim još milije gleda. Pa da sačuva ono što je na čudne, kontroverzne i na vrlo sumnjive načine stekao.

ODGOVORITE
Name

Pop

10.11.2023 13:02

Hoce oni da dopune Budzet. Ne bore se oni za Radnike vec da bude veci priliv u Budzet. Veca plata visi Doprinosi. Ako bude 1050KM za godinu priliv veci za 240,000 KM. Da oni brinu za Radnike smanjili bi Cijenu Struje i ukinuli Akcize. Nije Rijesenje Dizat Doprinose vec sve natjerati da rade Legalno. Ugradnja Klime 200KM. Kvadrat Plocica 25Km. Moleri,Vodoinstalateri ,Kozmeticari sve na Crno rade.

ODGOVORITE
Name

Minimalac

10.11.2023 13:04

Kontam ja da ovi sto imaju 600KM hoce minimalac od 1050KM ali jedna solucija je da ce dobiti te pare i razliku vracati a druga je da ce dobiti otkaz jer gazda nece da placa. Mile ko Mile gleda samo sebe

ODGOVORITE
Name

MD

10.11.2023 13:07

Ne možemo mi na crtu sa ekonomskim tigrom. Kod njih će plate biti 2032. godine, preko 5 hiljada Evra. Pisalo u Dezinformeru.

ODGOVORITE
Name

Normalno

10.11.2023 13:45

Hrvati zappad bosnjaci arapi naftsa, a srbija nista ni rusi, normalno je da je bosna naprednija zbog zapada i islamskog sveta

ODGOVORITE
Name

Normalno2

10.11.2023 13:47

To se vidi po srpskom entitetu koji je nazadniji od federacije, tako je i sa srbijom nazadnija od zapada i islama

ODGOVORITE
Name

Marko Krme

10.11.2023 13:53

Znaci kod nas u Srpskoj ce da bude veca plata vec i u Srbiji i u Crnoj Gori i u Sjev Makedoniji. Koliko je kredita poruceno od strane Dodikove vlade da ostanu samo na poziciji. Ja mislim da ni djeca nase djece nece moc odplatit pomrijet ce narod od gladi za 3-5 god. Je….m i Rep Srpsku i Dodikovce.

ODGOVORITE
Name

A

10.11.2023 16:09

Penzionere cete ostaviti da crkavaju sa 300 km? Evropski penzioneri putuju oko svijeta sa svojim penzijama, a nasi?

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

10.11.2023 17:31

Ma nismo slabiji, samo treba domaćinski upravljati državom ko u zapadnoj Evropi, i sarađivati sa najuređenim državama svijeta i Amerikom a ne sa nekim ludacima diktatorima od onih Turaka preko Kineza do onog Putina, kolike su im plate radnika kod njih a imaju milijarder više od Amerike

ODGOVORITE