Predsjednik Vučić raspisao izbore za 17. decembar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspustio je danas Skupštinu Srbije i raspisao parlamentarne izbore za 17. decembar. 

Srbija 01.11.2023 | 10:40
Predsjednik Vučić raspisao izbore za 17. decembar

"Poštovani građani Republike Srbije. Na osnovu člana 109, stav 1. i 5. Ustava Republike Srbije i člana 21. stav 1. Zakona o predsedniku Republike. Na obrazloženi predlog Vlade od 30. oktobra 2023. godine donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da raspisuje izbore za narodne poslanike za 17. decembar 2023. godine.

Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu ove odluke, rekao je Vučić.

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Vučić je ukaz o raspusstanju Skupštine i raspisivanju izbora potpisao u Predsedništvu Srbije.

"Pod jedan, raspisujem izbore za narodne poslanike za 17. decembar 2023. godine. Pod dva, rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu ove odluke. Pod tri, izbore za narodne poslanike sprovodi Organizacija provođenja izbora na osnovu odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika. Pod četiri, ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u službenom glasniku Republike Srbije. Poštovani građani Republike Srbije, želim vam srećne izbore". 

Vučić je poželeo građanima srećne izbore navodeći da živimo u vremenima koja su teška za ceo svet, u vremenima globalnih izazova ratova i sukoba.

"Živimo u vremenu u kojem je neophodno da svi budemo ujedinjeni u borbi za očuvanje vitalnih, nacionalnih i državnih  interesa Srbije. U vremenu u kojem ćemo biti pod brojnim pritiscima , kako zbog našeg odnosa prema KiM, tako i zbog drugih regionalnih i svetskih pitanja", rekao je on.

Dodao je da je veoma važno da Srbija sačuva mir i stabilnost i unutrašnju koheziju i pokaže svu demokratičnost, dodajući da je ova kampanja prilika da se na civilizovan način predstave građanima različite ideje, programi, politike koje treba da se takmiče, ali koje nikada ne smeju ugroziti vitalne interese Srbije.

"Želim svim učesnicima u predstojećoj kampanji dobar rezultat u predstavljanju svojih ideja i političkih ciljeva. Želim im da sve to čine na demokratski i civilizovan način, a za građane Srbije je važno da najbolji pobede, da najbolji programi i najbolje ideje pobede", rekao je Vučić.

Predsednik je iskazao uverenje da će se ovim izborima učvrstiti demokratija u Srbiji i istovremeno obezbediti siguran put u budućnost našoj deci i našoj zemlji. 

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Samo pitam

01.11.2023 15:37

Koliko mi iz dijaspore imamo poslanika u skupštini? Hrvati iz BiH, imaju i biraj 3 svoja poslanika u Hrvatskoj, koliko mi iz Republike Srpske imamo u Srbiji? Ah da, nama je zabranjeno glasanje za izbore u Srbiji, toliko kako se braća poštuju i vole, više Srbi u Hrvatskoj imaju poslanika, nego mi iz milionske Srpske Repbulike, ovo je po meni sramota i nije u redu da mi nemamo prava glasa za izbore u Srbiji kao Hrvati za Hrvatsku, hoćemo li dočekati ikad pravdu, a ne da budemo slijepo crijevo, da se i nas nešto pita,.

ODGOVORITE
Name

+

01.11.2023 16:11

Srećno Narodu Srbije. I Vama PREDSIJEDNIČE. Vi ste do sada, najjači lider Srba. Srbin iz RS.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

01.11.2023 18:19

Nadam se da ce buduci premijer vlade Srbije biti unuce od Ravnogorskog oficira.

ODGOVORITE