Poslanici danas o finansiranju med. kompleksa u BL

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće danas sjednicu u Sarajevu, na kojoj bi trebalo da bude data saglasnost za ratifikaciju Ugovora o finansiranju medicinskog kompleksa u Banjaluci.

Bosna i Hercegovina 31.10.2023 | 07:53
Poslanici danas o finansiranju med. kompleksa u BL

Ugovor o finansiranju medicinskog kompleksa u Banjaluci, koji je potpisan između BiH odnosno Republike Srpske i Evropske investicione banke, bio je i na dnevnom redu hitne sjednice ovog doma, koja je bila planirana za 10. oktobar, ali je odgođena.

Šef kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić tada je pojasnila da poslanici ovog kluba nisu pristali na ucjene koalicionih partnera iz Federacije BiH /FBiH/ koji su se protivili davanju saglasnosti.

Кomisija za spoljne poslove dala je mišljene da su ispunjeni svi uslovi za davanje saglasnosti.

Dnevnim redom je planirano i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu.

Osim davanja saglasnosti, na sjednici bi trebalo da budu razmotreni i izvještaji o finansijskoj reviziji instititucija BiH za prošlu godinu.

Izvještaje o reviziji u 73 istitucije sačinila je Кancelarija za reviziju institucija BiH.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2022. godinu, u kojem je navedeno da je BiH ostvarila dobar ekonomski rast i da je spoljnotrgovinska razmjena BiH u prošloj godini iznosila 57,3 milijarde КM, što je povećanje za 11,8 milijardi u odnosu na godinu ranije.

Na dnevnom redu, koji je objavljen na zvaničnoj stranici Paralamentarne skupštine BiH, je i izvještaj o radu Кancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2022. godinu, prema kojem je Кancelarija prošle godine primila 3.316 žalbi, kao i izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu.

Pred poslanicima će se naći i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za prvih šest mjeseci ove godine u kojoj je navedeno da je Granična policija BiH evidentirala 4.567 lica u nezakonitom prelasku ili pokušaju prelaska granice, što je u odnosu na isti period lani povećanje za 65 odsto.

Služba za poslove sa starncima u prvom polugodištu je evidentirala 12.931 nezakonitog migranta. Ovim podacima obuhvaćena su lica nakon nezakonitog ulaska u BiH, kao i lica koja su nakon isteka viza ili boravišnih dozvola ostala u BiH.

Na dnevnom redu je i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, čiji je podnosilac Кancelarija za reviziju institucija BiH. 

(Srna) Foto: PS BiH

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Micko

31.10.2023 08:22

Sta oni imaju da raspravljaju,pa ne daju oni iz svog dzepa...

ODGOVORITE
Name

re

31.10.2023 09:53

U slučaju da RS ne može da vrati kredit onda vraća BiH. Normalno da će ih ucjenjivati.

Name

Jasko

31.10.2023 09:54

Ne mogu dobiti kredita kao entitet jer entiteti ne mogu biti garanti posto su niže administrativne jedinice u BiH. Mora biti potpis ispred drzave Bosne i Hercegovine.

Name

sasa

31.10.2023 10:10

Čuj ti smo ovu kobilu ,,nismo pristali na ucijene" a šef joj, tj bog u koaliciji sa istim tim ucijenjivačima ? ! Pa ljudi dragi stvarno mi nije jasno u šta vam život prođe???

Name

Re

31.10.2023 10:19

Daje Dodik jebo te on

Name

Savoo

31.10.2023 11:24

Moze kada su izbrisali seranicev potpis. Ministar korona nabavke je pod sankcijama. Eto vladi crti jos novca za klizecu garazu.

Name

Igor

31.10.2023 09:53

Šef kluba poslanika snsd Sanja Vulić. I tako će nam i biti ... jer je to jedna pametna, obrazovana .... Pa ovo je horor.

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2023 12:13

Mile, Radovan, Željka, Sanja, Denis, Staša, Nenad, Đajić... Kakva selekcija kadrova za blistavu budućnost naroda.

Name

benito

31.10.2023 11:31

Ovo je vrhunac licemjerja! Kao gradanin BH koji zivi u Federaciji zasto bih ja finansirao nesto u RS koja propagira politiku otcjepljenja, neprestano stvara tenzije, favorizuje nacionalizam i cetnistvo kao njegov eklatantni oblik i stvara osjecaj nedigurnosti! Ne prihvata me kao Bosanca i negira moj identitet! Eto dsjte mi jedan racionalan razlog zasto hi bih bila gsrsnt bilo kakve investicije u RS?!

ODGOVORITE
Name

Re Benito

31.10.2023 12:03

Od kada si ti Bosanac. Ovdje žive Srbi, Hrvat i Muslimani /pravoslavne i katoličke ispivijesti/. Odavno. Sve poznato po popisu 1.961 godine. Dokle ćete se mijenjati, i praviti haos. Svaki popis vi ste neko drugi. A korijeni ?????

ODGOVORITE