Izrael u novoj fazi rata, Hamas najavio oslobađanje civila

Ministar odbrane Joav Galant istakao je da je Izrael prešao u novu fazu rata i da će se vojna akcija nastaviti dok se ne izdaju nove naredbe.

Svijet 28.10.2023 | 15:26
Izrael u novoj fazi rata, Hamas najavio oslobađanje civila

Izraelske odbrambene snage tvrde da su minobacači i protivtenkovske vođene rakete ispaljene iz Libana na vojne položaje i izraelske gradove na granici, što je aktivralo sirene za uzbunu.

Nema izveštaja o povređenima.

IDF kaže da odgovara artiljerijskim granatiranjem.

Palestinski militantni pokret Hamas je spreman da oslobodi sve civilne taoce, ali ne i zarobljene izraelske vojnike, za čije oslobađanje očekuje pregovore i međusobnu razmenu zarobljenika sa Izraelom, kaže za RIA Novosti jedan od lidera militanata Musa Abu Marzuk.

Marzuk je pojasnio da Hamas taoce deli u dve kategorije – jedno su nevini civili koji će biti oslobođeni i na njima nema krivice, a drugi su vojnici, odnosno za njihovo oslobađanje su potrebni pregovori i razmena zarobljenika.

Tvrdi da je Hamas zarobio stotine vojnog osoblja.

Izrael je 7. oktobra bio meta do tada nezabeleženog raketnog napada iz pojasa Gaze u okviru operacije "Poplava Al Aksa" koju je najavilo vojno krilo Hamasa.

Nakon toga, militanti su ušli u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce.

(Tanjug/RIA Novosti) Foto: AA

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Srbo

28.10.2023 16:16

Ode i hamas u vražju mater, mislio sam da će se boriti malo jače.

ODGOVORITE
Name

Ime

28.10.2023 16:36

Srbo, slabo ti izgleda kontas! Pa Hamas je tvorevina Izraela! Sad nesto jasnije?

Name

???

28.10.2023 16:33

Prvo su sacekali da Izrael pobije hiljade civila u Gazi, i sada kada su na racun Palestinskih zivota sakupili svu propagandu koja ima treba, sad su spremni da oslobode civile koje su oteli i tako poceli sve ovo... bas su divni ovi teroristi, ja nemam rijeci.

ODGOVORITE
Name

Mo

28.10.2023 17:49

Ovaj okrutan cin izraelske osvete postao je teror neduznih.

ODGOVORITE