Čime su ohrabreni u delegaciji EU u Sarajevu

Nakon jučerašnjeg sastanka političkih lidera, Kancelarija EU u Sarajevu je ohrabrena viješću da se čini mogućim napredak u pogledu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i početak pregovora o sporazumu s Frontexom.

Republika Srpska 27.10.2023 | 13:40
Čime su ohrabreni u delegaciji EU u Sarajevu

Nakon jučerašnjeg sastanka političkih lidera, Ured EU je ohrabren viješću da se čini mogućim napredak u pogledu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i početak pregovora o sporazumu s Frontexom.

- S druge strane, razočaravajuće je da se nije mogao postići kompromis oko sjedišta apelacione instance Suda BiH. Ključni prioritet 6 iz Mišljenja Evropske komisije ističe potrebu „unapređenja funkcionisanja pravosuđa“, uključujući usvajanje novog Zakona o sudovima. Prema shvatanju EU, rasprava se vodila između sjedišta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci - kaže se u saopštenju.

Navode da u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritvorski objekti i kazneno-popravne ustanove, te usluge pravne pomoći.

- Na osnovu toga, EU ne vidi nikakav razlog da politički akteri insistiraju na Banjaluci umjesto Istočnog Sarajeva - kaže se u saopštenju.

(BN) Foto: Ilustracija 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

BLB

27.10.2023 14:04

Cim ste vi zadovoljni znaci da vambsadasnja vlast odgovara i radi u vasem interesu. Lesinari-licemjerna eu g.vna!

ODGOVORITE
Name

Ovi,

27.10.2023 14:25

Iz EU, još malo će nam određivati i kad u wc da idemo. Šta njih briga jel to Istočno Sarajevo ili Banja Luka, u sve se petljaju, a vi ih podržavate još malo nećemo od njih ništa smeti, postrojavati će nas ko debil. Dokle više.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

27.10.2023 15:51

Nije se u prvom potezu prihvatilo Sarajevo,ko fol brane se nadležnosti,biće malo navalite a mi ko fol branimo...

Name

Re

27.10.2023 19:08

I na kraju ce zavrsit u Sarajevu jer Dodiku treba lova pa ce sredit neki kredit ili donaciju.

Name

Saggitarius

27.10.2023 16:03

Gospodo iz EU uz dužno poštovanje, moram da konstatujem da ste vi kao vegeta, ima vas u svakom jelu naše BIH kuhinje, i svakom loncu morate biti poklopac!! Hajde preskoćite barem jednu epizodu, jer postajete stvarno dosadni!!

ODGOVORITE
Name

Re

27.10.2023 19:09

A da ih nema ovi nasi nebi nista odradili.

Name

Ohranremi su

27.10.2023 23:14

Ljigavcima koji zdusno u ime najbrojnijeg naroda, zarad svojih pozicija ucestvuju u slabljenju države. Fukare i lopovi iz EU.

ODGOVORITE