Hamas tvrdi da su sve bolnice u Gazi ostale bez goriva

Militantna grupa Hamas objavila je saopštenje u kojem navodi da su sve bolnice u Gazi ostale bez goriva.

Svijet 23.10.2023 | 14:21
Hamas tvrdi da su sve bolnice u Gazi ostale bez goriva

Kako su naveli, opsada koja je u toku osakatila je humanitarne uslove i izazvala ozbiljne nestašice u zalihama hrane i lijekova.

Kritikovali su ograničenu količinu pomoći dozvoljene u Gazi i pozvali arapske i islamske zemlje, kao i Ujedinjene nacije, da "intenziviraju napore" za otvaranje humanitarnog koridora.

"Pojas Gaze nije bio podvrgnut ničemu osim genocidu i zločinima protiv čovječnosti, koji će, ako se nastave, biti apsolutna sramota za čovječanstvo", dodaje se u saopštenju.

Još ranije je navedeno da bi blokada dolaska goriva u Gazu mogla imati "teške posljedice" po živote 1.100 pacijenata sa zatajenjem bubrega, uključujući desetine djece.

Humanitarna agencija UN-a UNRWA rekla je za CNN da je regionu potrebno gorivo "hitno kao voda i hrana", u molbi da se uključi u ograničenu ponudu pomoći koja prelazi u Gazu.

(Klix)  Foto:Mohammed Abed/Afp

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Decko

23.10.2023 14:34

Klasican rat do istrebljenja!

ODGOVORITE
Name

A Hamas ima

23.10.2023 14:45

Goriva, jel? Važno da ste se za to pobrinuli.

ODGOVORITE
Name

???

23.10.2023 15:25

Cuj terorista sto se brinu za uslove u kojima zive civili? Pa zasto umjesto raketa ne nabave gorivo za bolnice? Imaju pare za rat i oruzje, za kopanje tunela i sigurne kuce u Dubaiju, a nemaju za osnovne potrebe ljudi koji za njih glasaju? Jadan Palestinski narod, prosto je tuzno... naravno da im treba humanitarna i svaka druga pomoc, ali bezobrazluk je da se grupa terorista zali na uslove koje su sami izazvali. Da im je zao tog naroda trazili bi mir, a ne radili to sto rade. Neko treba da spasi taj jadni narod, prvo od rata pa onda i od njihovih "vodja". Sramota je sta rade.

ODGOVORITE
Name

Mirko.

23.10.2023 15:35

Tako vam I treba ocete prec granicu I ubijat zene I djecu I uzimat u plijen vi ste divljaci sto posto zato ce vas Ameri unistit.

ODGOVORITE
Name

Ujko Vukasin

23.10.2023 19:34

Zao mi je naroda Palestine ..

ODGOVORITE