Izrada socijalne karte mrtvo slovo na papiru

Ukoliko ne dođe do izarde socijalne karte do kraja ove godine, odbornici opozicionog SDS-a, predlažu da, zbog nepoštovanja skupštine opštine Gacko i neodgovornog pristupa radu, kao i poziciji funkcije koju obavlja, Skupština opštine prilikom donošenja budžeta za 2024. godinu umanji stimulativni dio ličnog dohotka načelniku opštine  za 20%.

Republika Srpska 17.10.2023 | 22:09
Izrada socijalne karte mrtvo slovo na papiru

Klub odbornika SDS Gacko traži od lokalne skupštine da najo najoštrije osude načenika opštine Gacko Ognjena Milinkovića (SNSD), jer se, kako navode, na krajnje bezobziran način oglušio da sprovede Odluku o izradi socijalne karte te lokalne zajednice.

Inicijator izrade socijalne karte bio je Klub odbornika SDS-a, što je lokalna skupština jednoglasno prihvatila početkom marta ove godine.

Dati su rokovi za izradu socijalne karte, a na osnovu skupštinske odluke, zaduženja su imali načelnik opštine, kao i pojedine opštinske službe, dok je Centar za socijalni rad trebao da bude nosilac tih aktivnosti.

Time se, kako se objašnjava, trebalo utvrditi da li u opštini Gacko postoje stanovnici koji su u stanju socijalne potrebe, odnosno za koje sve kategorije društva treba obezbijediti najosnovnije potrebe za život.

Tada usvojenom odlukom je definisana i norma kojom se izrađena socijalna karta nalazi u vlasništvu navedene Javne ustanove kao i obavezujući normativi za izvršioca usluga koji u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnosti podataka ne ostavljaju prostora za bilo kakav vid zloupotreba. 

Takođe. načelnik opštine bio je zadužen i da u roku od 60 dana obavijesti lokalni parlament o aktivnostima na izradi socijalne karte, ali do toga nije došlo u prethodnim mjesecima, a lokalna skupština nije zasjedala sedam mjeseci.

 Odluka o izradi socijalne karte nikada nije realizovana što predstavlja jasan pokazatelj odnosa načelnika opštine Ognjena Milinkovića prema lokalnom parlamentu ali i prema stanovnicima Gacka, naročito prema odom dijelu stanovništa zbog kojeg i postoji potreba za izradom socijalne karte, navode iz Kluba odbornika SDS-a gacko.

Zato ponovo traže od lokalne skupštine da zahtijeva od načelnika opštine da se sprovedu sve odlukom potrebne aktivnosti te socijalna karta izradi do kraja ove godine.

Ukoliko ne dođe do izarde socijalne karte do kraja ove godine, odbornici opozicionog SDS-a, predlažu da, zbog nepoštovanja skupštine opštine Gacko i neodgovornog pristupa radu, kao i poziciji funkcije koju obavlja, skupština  prilikom donošenja budžeta za narednu godinu umanji stimulativni dio ličnog dohotka načelniku opštine za 20%.

Ta sredstva, kako stoji u zaključcima Kluba SDS- Gacko, dobijena usljed umanjenja ličnog dohotka načelnika opštine , budžetom za 2024. godinu biće dodijeljena Udruženju sa četvero i više djece „Кolijevka“.

(BN) Foto: Arhiva                                                            

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jokso

17.10.2023 23:13

Vukota vrati se. Sve ti je oprosteno.

ODGOVORITE
Name

Dragan.st

18.10.2023 01:52

A gde je boracki za ovaj mesec za nezaposlene borce do 60 g.nema ga...

ODGOVORITE
Name

+

18.10.2023 07:35

Samo neka žderu oni. Pocrkali dabogda.

ODGOVORITE
Name

Ajde briši

18.10.2023 09:59

Kakva crna socijalna karta, zašto to i čemu..??!! Kad se znaju tokovi novca, kuda i kamo u čije bisage se slijevaju. Taka su vremena, taki narod, kao divlja plemena, gladež i grabež sveopšta, pljačka do balčaka, nema nade.

ODGOVORITE
Name

222

18.10.2023 13:25

Propas za narod mi stari dako pomremo tesko mladosti kakoce preziviti ako nije sve i otislo iz ove pustinje