Već stižu krivične prijave! Počeo je progon novinara zbog kritičkog stava

Posebno opasna situacija za sve koji kritički izvještavaju o radu zvaničnika i instiutcija, nastala je i zbog političkog uticaja na rad pravosuđa, kažu novinari.

Republika Srpska 14.10.2023 | 20:00
Već stižu krivične prijave! Počeo je progon novinara zbog kritičkog stava

Za nešto više od mjesec dana od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim je kriminalizovana javna riječ, podneseno je šest krivičnih prijava za klevetu. Postavlja se pitanje da li su na ovaj način političari ili drugi pojedinci već poslali poruku novinarima da ih čeka progon u slučaju iznošenja slobodnog i kritičkog mišljenja?

Nedugo nakon kriminalizacije javne riječi, već stižu krivične prijave pojedinaca širom Republike Srpske, međutim iz okružnih tužilaštava ne otkrivaju detalje jer se kako navode, radi o otvorenim predmetima. 

"Dakle, već se vidi ta neka tendencija da se radi što je bio osnovni motiv usvajanja ovih izmjena - da se pravi pritisak na medije, da se smanji kritička misao, da se smanji namjera medija da preispituju sve ono što bi moglo da bude sporno za neku javnu ličnost. Kao što znate u izmjenama se tretira da nema pronošenja porodičnih okolnosti - znači nemojte pitati za nepotizam i za namještanje poslova porodici kumovima i tako dalje", navodi urednik "Nezavisnih novina" Sandra Gojković-Arbutina.

Podnesene krivične prijave, kaže Gojković - Arbutina, jasna su poruka novinarima i medijima. 

"Mislim da će svako ko ima bilo kakvu moć ili mehanizam u rukama stalno koristiti Krivični zakonik da uvede autocenzuru, da smanji broj medija."

Posebno opasna situacija za sve koji kritički izvještavaju o radu zvaničnika i instiutcija, nastala je i zbog političkog uticaja na rad pravosuđa, kažu novinari, pa su rijetki tužioci koji će se voditi interesom građana i javnosti kod postupanja sa ovim prijavama.

"Međutim, kad vi ne znate odakle napad dolazi i kad vam nije jasna ta pravna situacija jer vas, podsjećam, da i zbog istine objavljene možete da odgovarate - mene čudi da je do sada samo šest prijava podneseno, ne znamo šta će tužioci reći. Mislim da je to mala brojka i da ćemo se tek suočavati sa posljedicama tog zakona", naveo je urednik portala "Buka" Aleksandar Trifunović.

Zbog brojnih i opravdanih kritika na izmjene zakona, pravni tim koji je angažovala medijska zajednica nedavno je predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika kojima se kriminalizuje javna riječ. 

"Prosto naš Ustav ne predviđa krivični progon za klevetu. Dakle, predvidio je naknadu štete ali krivični progon smatra određenom vrstom cenzure koja je zabranjena. Shodno tome, mi smo ocijenili da vlasti Republike Srpske kada su donijeli ovaj sporni zakon su prekršili sva ona načela legalnosti, proporcionalnosti, svrsihodnosti uopšte", jasna je advokat Jovana Kisin-Zagajac.

Iako tužilaštva ne otkrivaju detalje o podnesenim prijavama, portal Kapital je nedavno objavio da je  prvu prijavu podnio upravo Kabinet predsjendika Srpske Milorada Dodika, koji je 2022. godine prvi najavio kriminalizaciju javne riječi.  

Iz Dodikovog kabineta su negirali ove informacije, međutim u istom tekstu priznaju da su obavijestili policiju da se na internetu pojavio izmišljeni Dodikov snimak i da je zatraženo da MUP djeluje u skladu sa ovlašćenijma.

(BN) 

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Dedinje

14.10.2023 21:14

Nema druge - ko ne bude slusao Burlu, bio sa skolom ili ne, ode u cuzu. Samo on odolijeva svim sudskim tuzbama!

ODGOVORITE
Name

Mile nezamjenljivi

15.10.2023 09:19

Ko me voli, i treba da me voli. Ko me ne voli, morat ce da me voli. Pa nema nas stotinu ovakvih

Name

Joja

14.10.2023 21:15

Zivimo republiku, da da.

ODGOVORITE
Name

Brane Doboj

14.10.2023 21:22

Kakvi novinari, nema danas novinara , svi prepisuju jedni od drugih...

ODGOVORITE
Name

Evo ga, Brane

14.10.2023 23:11

Režimski pristalica. Takav je režim u Mađarskoj, u Rusiji, kina i Koreju da ne spominjem. To je to, sa vama pristalicama će mu to i proći, trend je takav, težnja za totalitarizmom. Šta publika traži to joj i nudi režim. To je početak fašizma, ali naravno vi ste bili i ostali "antifašisti".

Name

Bravo Brane!

15.10.2023 13:39

Čast izuzecima, ali većina novinara kopa sebi rupu u koju će da upadnu. Takvi novinari žele da budu politički i pravni tumači, kao da su najpametniji, a obični su drekavci koji ne samo da plaše nego izavađaju sopstveni i jadan narod.

Name

Re

14.10.2023 21:41

Novinarska zajednica treba da se ogradi od neprofesionalnih i neodgovornih pojedinaca koji se sakrivaaju iza novinarske profesije!

ODGOVORITE
Name

Ovom tipu Re,

14.10.2023 22:05

Ako si ti taj Re, koji redovno optužuje sve i svakog, za sve svašta i pri tome laže, izmišlja, vrijeđa onda i takve poput tebe treba rebnuti po džepu, pa ćeš se prestati praviti profesor za sve, opet napominjem ako si ti taj profesor

Name

Milkos

14.10.2023 22:11

Ukoliko bilo ko izjavi istinu, netreba odgovarati, a treba se zapitati zasto se ta druga strana boji istine, u prevodu neka svi rade po pravdi

Name

MeNAGER

14.10.2023 23:17

Atmosferu u drzavi pravi vlast te drzave Znaci sve krece od onih koji obnasaju vlast Kako se oni ponasaju tako se dalje vremenom pocinju ponasati svi od novinara doktora policajaca profesora pa nadalje do svih ostalih Naravno da uvijek postoje i oni koji rade onako kako oni smatraju da treba ali ako recimo jedna vlast vlada jedan duzi period (kao sto je slucaj kod nas) onda se vremenom takvi procentualno sve vise smanjuju (znaci nevezano da li se radi o nepostenoj ili postenoj vlasti ovakav razvoj se odnosi i na jedne i na druge)

Name

Evo ja, re

14.10.2023 23:26

Jedno od ljudskih prava je pravo na slobodne medije, na informacije. E sad, tako neki među nama, pozivaju se na ovo pravo, ali ga istovremeno nekim drugim narodima uskraćuju, npr. Rusima. Njima žele diktaturu jer su opčinjeni istom. To su ti dupli aršini, dvostruki standardi.

Name

Mile Ronhil, dugački

14.10.2023 22:01

Neko mora da mi pravi društvo u Foči, bolan... Ili Vojkovićima, a najbivolio na Tunjicama... Ma, no sikiriki, kikiriki... Kako ono bi, tako nešto... Ma pusti, bolan, ako mene mojih 117 komada advokata ne može odbraniti, ja ću se baciti sa... Sa odakle god treba, imam ja savjetnike... Uhhh, odoh pripremati odbranu... Sad će ponedeljak, dva roštilja, jedan kotlić i sač, ako uhvatim vremena...

ODGOVORITE
Name

Tabasko Pit

14.10.2023 22:30

Sad svi trebamo pisati sve što nam padne na pamet, bilo to istina ili fikcija. Pa neka bude desetine hiljada tužbi, sudovi i onako nisu nizašta....

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

14.10.2023 23:06

NEKA TUXILASTVA RADE NA SUZBIJANJU KRIMINALA U PRIVREDI,POTURENO IM JE KUKAVICIJE JAJE DA SE BAKCU NOVINARIMA DOK SE PRODAJU PRIRIDNI RESURSI REPUBLIKE SROSKE,DOK SE IZVLACI MOVAC IZ JAVNIH PREDUZECA KROZ NEZAKONITE TENDERE,KOME CE TREBATI KRIMINALIZACIJA KLEVETE KAD OD REOUBLIKE SROSKE OSTANE ORAZNA LJUSTURA.GDJE CETE ONDA VI SUDIJE I TUZIOCI.JESTE LI I VI NAKUPILI DOVOLJNO KAPITALA DA ODETE I DA SE SEOURITE PO BJELOSVJETSKIM DESTINACIJAMA,TE VAM I NIJE STALO STA CE ISTATI OD REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

Trazili

14.10.2023 23:11

Ste,gledajte… mislim na narod

ODGOVORITE
Name

benito

14.10.2023 23:47

Treba biti pametan pa pratiti izjave politicara i svaki dan bi ih mogli prijavljivati za klevetu sta sve izjavljuju!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

15.10.2023 00:15

Nikome nije sijalo do zore pa nece ni tim crvenima.Nace se i oni na optuzenickoj klupi zajedno s sudijama i tuziolcima koji su zloupotrebili polozaje cim panu s vladti i ukine se tak tajkunski i kriminalni zakon koji stiti kriminalce i tajkune.Nadam se da ce biti uveden i zakon o poreklu imovine cim diktatura padne.

ODGOVORITE
Name

Шљам

15.10.2023 05:18

Треба да се обавезно пријављује.

ODGOVORITE
Name

Vesna Banjaluka

15.10.2023 06:20

Kladim se da će građani opet za istog glaqsati...

ODGOVORITE
Name

Re STATISTIČAR i Tražili !

15.10.2023 07:24

SVE STE TAČNO I NAJVAŽNIJE REKLI. Narod glupi to zabavlja. A PRAVOSUĐE JE DODIK ZAPOSLIO OVIM, PA KAD SE POKRADE I OPUSTI CIJELA RS, ONI ĆE SE ŠEPURITI PO SVIJETU. Seljak.

ODGOVORITE
Name

Preuzet

15.10.2023 08:05

program od SDA u Sarajevu !!! Kad tamo moze sto ne bi to islo u RS ?

ODGOVORITE
Name

Gile

15.10.2023 09:39

Bolji entitet

ODGOVORITE
Name

Slavica

15.10.2023 09:54

Kako je Milorad Dodik hrabar covjek silom doveden na vlast covjek koji je poslednje izbore pokrao rasproda sve prirodne resurse tvornice sve.ponistio i sve to radi dvadeset godina ima hrabrosti da donosi zakone koji se odnosi na medije halo Srpski narode probudi se vidis li narode da nemas ni sudstvo svi su se umrezili sa Dodikom narode nemas nikakva prava dezerteri i lesinari vladaju RS da ne dozivimo Srpsku Krajinu Palestinu ili Nagorno Karabah kriminalci su vlasnici nasih zivota a mi cutimo li cutimo

ODGOVORITE
Name

Baš

15.10.2023 12:09

Srbija srbine pa makar?@?🤣🤣🤣🤣Čuvajte Dodika...

ODGOVORITE
Name

Miromo

15.10.2023 19:42

Zanemaritekrivićne prijave sve pada u vodu i nametnuti zakon štosu ga nametnuli kriminalci e to vidite dokle su stigli U dubokom su oćaju iskopom nestanku sa vlasti i krače nego što misle problem je izaći iz fotelja gdje se enormno uzimajunarodne pare Izgubili sukrebilitet u cijelom svjetu prošenje u Turaka Mađara ali im Rusi nepomažu i ne dajumarke niti su davali samo pljaćkali imovinu Srpske

ODGOVORITE