U Bijeljini otvoren 5. Karavan zimnice i bazar rukotvorina

Proizvodi domaće radinosti su i ovoga puta bili u prvom planu u Bijeljini, izloženi na zelenoj pijaci, gdje su vrijedni prozvođači ovih proizvoda, njih 23, pokazali rezultate svoga truda, rada i zalaganja u prethodnome periodu i to zimnicu i ručne radove, a u okviru 5. bazara zimnice i rukotvorina koji se već tradicionalno održava u Bijeljini. 

Republika Srpska 10.10.2023 | 14:48
U Bijeljini otvoren 5. Karavan zimnice i bazar rukotvorina

Jesen je stigla a sa njom I vrijeme za pravljenje zimnice. Zelena pijaca u Bijeljini bila je ispunjena mirisom zimnice, sira, meda, okićena bundevama, kukuruzom I lišćem, ali I uljepšana raznovrsnim ručnim radovima učesnica bazara koje su pokazale svoje umijeće I na svojim štandovima izložile svoje proizvode. 

Sahida Ulasalhović, izlagač iz Udruženja žena Janja, je na ovom bazaru prvi put a urmašice, baklave, sokovi i brojni durgi proizvodi krasili su štand udruženja čiji je član.

Milica Pejić, proizvođač vina iz Male Obarske je istakla da iako je godina bila teška I da je 70 posto prihoda grožđa ove godine izgubljeno, ne odustaju od proizvodnje i došli su u Bijeljinu kako bi I oni pokazali svoje proizvode.

“Godina ova je jako teška bila, imali smo lođe  nevrijeme koje je zadesilo većinu a ne samo nas, I teško smo prošli sa time”, izjavila je ona.

Izlagač iz Popova kod Bijeljine, Rada Marinković na bazaru je izložila svoje proizvode svile, a osim toga oslikava I pravi  odjevne predmete, ikone, kišobrane, čestitke ali i veze na ešarpama.

Iako svilu jako teško nabavlja I nema nekih velikih prihoda od ovog posla, kaže da u njemu uživa  I da joj je želja da se narodna tradicija očuva I zbog toga u planu ima da otvori radionicu kako bi svoje znanje mogla da prenese mlađim osobama. 

Na štandovima bazara su se našli I proizvodi sira. Zdenka Mitrović, proizvođač sira iz Lopara kaže da se radi mnogo, ali da je u posljednje vrijeme smanjena proizvodnja zbog teške godine. Ipak, opstaje se na tržištu. Svaki sir je tražen, od zarca, masnog sira, do ljutog sira, navodi ona. “Ovakvi događaji su odlični jer možete da upoznate nove ljude, ali i da zaradite, da spojite lijepo I korisno, proizvodnju sa druženjem I uživanjem”, navodi ona.

Ovakvi događaji poput bazara su vjetar u ledja onima  koji se iz dana u dan bore da naprave nešto po čemu će biti drugačiji I posebni, ali I da izadju na kraj sa svim poskupljenjima I teškoćama koje samostalna proizvodnja nosi sa sobom, I to sve uz osmijeh na licu I uživanje u svome poslu.

Zelena pijaca u Bijeljini kao bitno mjesto u gradu je bila odlična lokacija za reprezentovanje  proizvoda domaće radinosti, istakla je iz organizacije ovogodišnjeg bazara zimnice I rukotvorina, Helena Stojić, iz A.D. “Komunalac” Bijeljina.

Ona je takođe ovom prilikom navela  da ljudi kupuju I traže svježe voće I povrće na zelenoj pijaci za pravljenje zimnice u sopstvenoj režiji ali ima I dosta kupaca gotove zimnice I rukotvorina. “Nada je da će ovaj događaj preći u tradiciju u budućnosti, a  izlagači su ovoga puta bili iz Janje, Lopara I Bijeljine”, navela je Stojić. 

Svi oni gradjani koji nisu u prilici da samostalno naprave svoju zimnicu ali I svi oni drugi zastajali su od štanda  do štanda na bazaru rukotvorina I zimnice razmišljajući za šta da se odluče ovoga puta, većina vjerovatno se prisjećajući starih ruku svojih baka I mirisa zimnice iz djetinjstva ali i ručnih radova koji su odraz naše kulture, običaja  I pečat načina života na našem podneblju.  

(BN) Foto:BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bijeljinac

10.10.2023 15:15

Dobre hurmašice.

ODGOVORITE