U Egiptu pronađeno vino staro 5000 godina!

Egipatsko-nemačko-austrijska arheološka misija u Um el Kaabu u Abidosu u Sohagu, uspela je da otkrije stotine zapečaćenih amfora vina starog 5000 godina!. Ova misija arheologa je koja je iskopavala grobnicu kraljice Merit-Neith iz 1. dinastije, dok ostaci vinastarog 5000 godina pronađeni su zajedno sa pogrebnnom opremom.

Zanimljivosti 04.10.2023 | 16:38
U Egiptu pronađeno vino staro 5000 godina!

Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da je arheološki tim pronašao nekoliko grobnih predmeta, uključujući stotine velikih tegli za vino, od kojih su neke imale netaknute čepove i sadržale dobro očuvane ostatke vina starog 5000 godina.

Natpisi takođe ukazuju da je Merit-Neith bila zadužena za kancelarije centralne vlade, poput trezora, što daje verodostojnost teoriji da je ona igrala istorijski značajnu ulogu, primetio je Vaziri.

Ditrih Raue, direktor Nemačkog arheološkog instituta, istakao je da je Merit-Nejt bila jedina žena sa svojom monumentalnom grobnicom na prvom egipatskom kraljevskom groblju u Abidosu i verovatno najmoćnija žena svog doba.

Raue je dodao da su nedavna iskopavanja pružila nove informacije o ovoj „jedinstvenoj ženi i njenoj eri“ i da su podstakla spekulacije da je Merit-Neith možda bila prva žena kraljica u starom Egiptu, dakle pre kraljice Hatšepsut iz 18. dinastije. Njen pravi identitet, međutim, ostaje misterija, zaključio je.

E. Kristijana Keler, šefica misije, rekla je da je monumentalni kompleks grobnica Merit-Neit u pustinji Abidos, koji uključuje njenu sopstvenu grobnicu, kao i grobnice 41 dvorjana i sluge, izgrađen od nepečenih cigli od blata, blata i drveta piše portal egypt-museum

Keler je dodao da je tim kroz pedantne metode iskopavanja i nove arheološke tehnologije pokazao da su grobovi građeni u fazama tokom relativno dugog perioda.

“Ovo zapažanje, zajedno sa drugim dokazima, radikalno osporava često predlaganu, ali nedokazanu ideju o ritualnom žrtvovanju ljudi u Prvoj dinastiji“, primetila je ona.

Otkriće ovog drevnog vina značajno doprinosi oblasti arheologije i proučavanja drevnih civilizacija. Arheolozi su dugo smatrali da su proizvodnja i potrošnja vina bile sastavne komponente drevnih društava, posebno među elitom. Vino nije bilo samo dragoceno piće, već i simbol statusa i moći. Naročito su egipatski kraljevi bili poznati po svojoj naklonosti prema vinu, koje su konzumirali tokom rituala i prinosili bogovima.

Nalaz ovog 5000 godina starog vina dokazuje da su ova društva imala napredno znanje o proizvodnji vina. Očuvanje vinskih ostataka tokom tako dugog perioda svedoči o njihovoj veštini i tehnici. Takođe nudi jedinstven uvid u metode i prakse proizvodnje vina pre više hiljada godina.

Otkriće je značajno jer pruža nove informacije o Prvoj egipatskoj dinastiji. Kraljevi ove ere, kao što je Hor-Aha, smatraju se prvom kraljevskom porodicom koja je kontrolisala i Gornji i Donji Egipat u ujedinjenom kraljevstvu. Međutim, malo se zna o ovoj eri, a ovo nedavno otkriće moglo bi pružiti vredan uvid u život i praksu tog vremena.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Koza ili rog?

27.12.2023 12:32

Neko pravio vino pre 5000 godina,covek postao od majmuna a danas 2023? Ko li laze koza ili rog?

ODGOVORITE