Sjednica SM bila produktivna, ima političkih tenzija

BiH čekaju milijarde KM projektnih I grant sredstava iz EU koje čekaju da, kako je rekao,  “budu zaslužene”.

Bosna i Hercegovina 03.10.2023 | 15:18
Sjednica SM bila produktivna, ima političkih tenzija

Ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković ocijenio je da je sjednica bila produktivna s obzirom na to, kako je rekao “koliko smo posvađani”.

“Bilo je 15-20 materijala koji su prošli iako ima političkih tenzija”, rekao je Konaković, te posebno naglasio odluku o isticanju zastave EU u tijelima Savjeta ministara BiH.

Konaković je rekao da odluka o odobravanju 3.6 miliona KM iz budžetske rezerve za helikoptere, odnosno za potrebe Ministarstva odbrane, nije dobila podršku.

Kada se radi o stavu ministara iz Republike Srpske, koji tvrde da neće donositi nove zakone iz 14 prioriteta, dok se ne donese novi Zakon o Ustavnom sudu BiH, Konaković je istakao da ultimatumi vraćaju BiH unazad i da ne zna kome to dobro donosi.

Podsjetio je da su na čekanju zakoni o sudovima i sprečavanju sukoba interesa, ali i da BiH čekaju milijarde KM projektnih I grant sredstava iz EU koje čekaju da, kako je rekao,  “budu zaslužene”.

Ni na današnjioj sjednici ministri Savjeta ministara BiH nisu razmatrali Nacrt zakona o sudovima BiH, jer je skinut sa dnevnog reda.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Staša Košarac rekao je da postoji jasna poruka iz Republike Srpske I SNSD-a kada se radi o Zakonu o sudovima BiH.

“Želimo ispunjavanje svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali kao paket, računajući i donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH. Mi trebamo razgovarati i tražiti rješenje bez stranaca”, naglasio je Košarac.

(BN) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Jode

03.10.2023 16:03

Kad će uskladjivanje penzija.

ODGOVORITE
Name

Joja

03.10.2023 16:20

Hahaa zasluzeni ... bedno jadno ucenjivacka politika

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2023 16:20

Ko daje platu ovima likovima za svađe i nerad. Skupe automobile, helikoptere i luksuziranje po svijetu.

ODGOVORITE
Name

eto

03.10.2023 16:22

Ministri iz RS.a se ponasaju kao da je samo drugima stalo do zakona u BiH.

ODGOVORITE
Name

Zoki

03.10.2023 16:26

E,moj Konakovicu,kad ćete shvatiti da SNSD I Milorad Dodik rade na rušenju BiH,a tako ruše i RSu.

ODGOVORITE
Name

Ipe

03.10.2023 19:06

Upravo su "shvatili"Konaković i ostali,čim su "poklopili" državna preduzeća kao BHTelekom i EPBiH,upravne odbore,imenovali direktore,sad se mogu i svađati sa Dodikom.

Name

Prnjavor

03.10.2023 17:10

Da,konakovič je rekao za rudonju iz Laktaša da je to vašarski klaun i šator bukađija..to su im neki novi politički termini

ODGOVORITE
Name

Evropski put 😂

03.10.2023 17:24

Savjet ministara, zakoni, priblizavanje EU, ma koga vi zaje…… godinama, cak je Ukrajina blize EU od BiH. Politicka mafija nikada nije zeljela u EU, oni su zeljeli postati milioneri, napravili kartel drzavu i otjerali pola stanovnistva nakon rata, koji se nisu zeznuli i protracili zivot u ovom kriminalnom i korumpiranom vilajetu od drzave i entiteta.

ODGOVORITE