Ovo je vjetar u leđa svim onim vrijednim ženama

Žensko preduzetništvo podržano je u Bijeljini na 2. sajmu ženskog preduzetništva koji je okupio 31 izlagača iz Bijeljine ali I okolnih gradova, od Vlasenice do Pelagićeva.

Republika Srpska 30.09.2023 | 15:16
Ovo je vjetar u leđa svim onim vrijednim ženama

Žene regije Bijeljina polako uspijevaju u svojoj borbi da dokažu I pokažu da mogu I znaju. Na ovom sajmu je 31 izlagač pokazao svoje radove kako ručnog veza, tako hrane, ukrasa, predmeta, biljnih kultura I svih drugih proizvoda koje je stvorila ženska ruka.

 Sajam ženskog preduzetništva je ove godine više od običnog sajma, on je već regionalni sajam I okupio je preduzetnice iz više opština koje su pokazale na svojim štandovima raznovrsne proizvode koje su vrijednim rukama, kroz ideje I stvaralaštvo zamislile I napravile, istakli su organizatori. Osim što je izložbeno-prodajnog karaktera, na njemu su održana I predavanja o ženskom preduzetništvu.

Mirzeta Tomljanović, iz Društvenog preduzeća “Ženska zadruga” istakla je da je su na njihovom štandu izloženi radovi žena sigurne kuće koje su omalovažavane kroz svoj život, I dodala da je izuzetno važno da upravo ova kategorija žena pokaže da mogu sve ššto zamisle. U okviru programa njihovog rada “Ženske zadruge” uključene su radionice koje žene osposobljavaju da pokrenu sopstveni biznis I da se ekonomski osnaže, dodala je Tomljanović.

 Tatjana Milinković, panelista na sajmu, iz Udruženja žena sa invaliditetom “Impuls”, istakla je da iako je položaj  žena sa invaliditetom I dalje jako loš, one se I dalje trude da pokažu da mogu da doprinesu društvu kroz pravljenje brojnih  elemenata ručnog rada is svih elemenata u okviru kulturne baštine.

Žensko preduzetništvo se na našim prostorima podržava još uvijek samo kroz različite projekte, I to treba da se mijenja u budućnosti, istakla je Slavica Marković, direktorica Područne privredne komore Bijeljina I dodala da će uputili inicijativu Vladi Republike Srpske da se sredstava za podršku ženskom preduzetništvu koaj se dodjeljuju upravo ovih konkursa povećaju I da se time ekonomski podrže ideje I rad žena.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiše Petrović istakao je da je ova manifestacija pun pogodak jer daje vjetar u leđa svim onim vrijednim I kreativnim ženama koje žele da doprinesu društvenoj zajednici, I jer utiče na  veću samostalnost žena I na njihovo potpunije ispoljavanje u društvu.

On je naglasio da Gradska uprava Bijeljine pomaže ženskom preduzetništvu kroz brojne programe samozapošljavanja, kroz programe dodjele podsticajnih sredstava I osnaživanja kroz programe edukacije ispred Inovacionog centra za održivi razvoj.

Ekonomsko osnaživanje žena treba da bude mnogo bolje u narednom periodu, zaključili su organizatori manifestacije I dodali da će se narednih godina težiti još boljim I većim ciljevima kako bi se svaka žena osnažila I pokrenula zarad dobra cjelokupne zajednice.

(BN) Foto: BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

disident

30.09.2023 16:54

Svaka vam čast, poštovane žene, gospođe i gospođice. Stvarate i radite a niste obukle haljine od nekoliko hiljada eura. Vi vrijedite milioneee, samo što je ovaj polupismeni narod zaboravan i nezahvalan.

ODGOVORITE
Name

Bravo

30.09.2023 17:29

Obišao sam sajam i mogu reci samo ruke im se pozlatile. Naše žene su najbolje i ne posustaju u svom preduzetnistvu. Treba im dati još više vjetar u ledja jer vrijede. Hvala Gradskoj upravi i Gradonacelniku.

ODGOVORITE
Name

+

30.09.2023 20:30

Sigurno su mnogo vrijedne i ukupne u svemu. Ali mi samo gledamo na Zapad, a svoje ne poštujemo. Ima li u tom Udruženju žena, koje tkaju na Stari način na NATRI. Neka pobliže napišu kontakt. Adresu ili telefon. Udruženje moga grada ??? Nema takve tkalje i natre. Zahvalan unaprijed.

ODGOVORITE