Borelj: Činjenice o napadu moraju biti utvrđene

Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na severu Kosova, u kojem je jedan policajac mrtav, a dva povređena. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom, reagovao je i visoki evropski predstavnik Žozep Borelj.

Svijet 24.09.2023 | 14:55
Borelj: Činjenice o napadu moraju biti utvrđene

Posle vesti da je noćas u ovom selu, u zasedi ubijen narednik kosovske policije i dva policajca ranjena, glavna vest se preselila na sukobe koji i dalje traju oko samog manastira.

Sama Eparhija je potvrdila je grupa naoružanih, maskiranih ljudi sa oklopnim vozilima jutros provalila u manastirsku portu probivši oklopnim vozilima zaključanu manastirsku kapiju.

Kosovski premijer je na hitnoj konferenciji za medije posle sednice Saveta bezbednosti, saopštio da se radi o profesionalnim vojno-policijskim snagama koje su ušle na teritoriju Kosova, te da su kosovske snage trenutno opkolile u samoj Banjskoj 30 teško naoružanih ljudi, pozivajući ih da se predaju.

U okruženju u kojem se puca još uvek su i sami stanovnici sela, a to potvrđuje i sam Borelj.

„Više je nevinih života ugroženo u sukobima koji još uvek traju u okolini manastira Banjska. Ovi napadi moraju odmah da prestanu“, saopštio je.

Euleks, kao drugi bezbedonosno odgovoran stepen je na terenu i u bliskom kontaktu sa vlastima i KFOR-om.

EU i njene države članice ponovo poziva sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova, ponovio je Borelj, ono što mesecima govore zvaničnici iz EU.

(KoSSev) Foto: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BB

24.09.2023 15:06

A kada napadaju Srbe, nikom nista.

ODGOVORITE
Name

Arandjel

24.09.2023 15:06

И кад се утврде чињенице да су шиптари криви, биће ником ништа, хајде мало сви да попустите....

ODGOVORITE
Name

Igor

24.09.2023 15:10

Eto vam Kurti, on je jutros znao sve činjenice ( da su Srbi, da je Beograd organizator,...), neka vam objasni on pošto zna! Sve je ovo vaša zajednička igra, zbog koje nedužni narod ispašta. Ko zna šta će sve biti... Sada je terorizam a kada je ovk napadala Srpsku policiju tada ste im dali podršku i nije bio terorizam!!!

ODGOVORITE
Name

Da

24.09.2023 15:22

Kao tunel u Podgorici, paljenje IRBa u Republici Srpskoj itd, je... li vam m... zapadnjacku

ODGOVORITE
Name

Praseci

24.09.2023 16:44

Posaljite dva drona i gotova stvar, ako hoces da rijesis nesto, mozes.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

24.09.2023 20:04

Licemjeri bjelosvjetski, siti smo vaše zabrinutosti i paljenja vatre u rukavicama!

ODGOVORITE