Ukrajina dobila "Leoparde", pa ih vratila Njemačkoj

Ukrajina je pre nekoliko dana vratila seriju od 10 tenkova Leopard 1A5 Nemačkoj zato što im je potrebna popravka, piše nemački Špigel.

Svijet 19.09.2023 | 21:38
Ukrajina dobila "Leoparde", pa ih vratila Njemačkoj

Ukrajinska strana nije mogla sama da ih popravi zato što trenutno nemaju potrebne tehničare i komponente.

Nemački list piše da je Kijev obavestio specijalni štab nemačkog ministarstva odbrane da je nemačkim tenkovima Leopard 1 koji su stigli u Poljsku potrebna popravka, a nekima od njih i veliki remont.

Nemačka strana poslala je u Poljsku grupu stručnjaka da sami provere tenkove. Tamo je otkriveno da su tenkovi "već prilično istrošeni posle obuke ukrajinskih vojnika u Nemačkoj i da im je potrebna popravka".

Štaviše, nekoliko tenkova Leopard 1A5, iz prethodne serije od 10 vozila koji su stigli u Ukrajinu u julu, pokvarilo se iz istog razloga.

Nemačko ministarstvo odbrane saopštilo je Špigelu da ne može da komentariše "konkretan pojedinačni incident" i dodaju da se tenkovi Leopard remontuju "zajedno sa Ukrajinom nakon intenzivne obuke u Nemačkoj".

Nemački list je takođe naveo da stanje tenkova Leopard 1A5, kojih je Nemačka obećala da će isporučiti Ukrajini oko stotinu, odražava probleme planiranja u logistici nemačke vojne pomoći.

Tenkovi "zaglavljeni" u Poljskoj su druga tranša planirane velike isporuke tenkova Leopard 1A5.

Bundesver ih je povukao iz upotrebe pre više od 10 godina, ali pošto se mnogi od ovih tenkova još uvek nalaze u skladištu, naređena je popravka što je pre moguće.

Početkom avgusta objavljeno je da će Nemačka isporučiti skoro 30 dodatnih tenkova Leopard 1 Ukrajini nakon što ih je oružni koncern Rajnmetal kupio od Belgije.

Pored toga, prema izveštajima medija, Nemačka se obratila Grčkoj sa predlogom da Ukrajini isporuči 100 grčkih Leopard 1A5 koji su sada u upotrebi, u zamenu za unapređena oklopna vozila.

(Kurir)    Foto: Youtube/BTB-concept

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

O55

19.09.2023 22:07

Kao Kralj Pera,neodgovarajucu topvsku municiju, u prvom svjetskom ratu,od Francuza...

ODGOVORITE
Name

A Šta

19.09.2023 22:54

NATO kaže komičar Zelensky Štefan Bandera, Je li on to pregledao, ?????

Name

Gvidi

20.09.2023 09:05

Sve su to dresovi suo placeni.

Name

Penaje noVca

19.09.2023 22:10

Zagarantovano

ODGOVORITE
Name

CPOGLEDAJTE I ZAPAMTITE,

19.09.2023 22:54

KAKO SE ZAVRŠAVA LJUBAV SA RUSIMA,PRODAŠE JERMENCE ZA KORIDOR PREMA IRANU KROZ AZERBEJDŽAN!

ODGOVORITE
Name

Milko

19.09.2023 23:53

Jermenci su sami sebe prodali đavolu onog momenta kada su okrenuli leđa Rusiji i pomislili da im je NATO prijatelj.

Name

Bibi

20.09.2023 06:43

To je isto ko kad praznis ormare, das nekom da se rijsis, a kao nesto si mu ucinio, jos uz to ocekujes zahvalnost, a inace bi zavrsilo na kontejneru

Name

Re

20.09.2023 08:45

Jermeni su glasali za pro-zapadnu vlast,neka ih oni brane ! Kakav koridor ,šta lupetaš, Azeri su Suniti, Iranci Šiti, kod te dvije Muslimanske frakcije , nema ljubavi !

Name

KRK

20.09.2023 13:34

Nemoj tupane pisati komentare,kad nisi upoznat sa situacijom.Oni su Rusiju prodali.

Name

Miroslav

19.09.2023 23:22

Probali su se rešiti smeća, pa ga poklanjaju prijateljima. Sve je prljavo, rat, prijatelji, neprijatelji, tehnika, političari, generali. Teško će mo se izvući od ovih prljavih, jedino u koga se još možemo pouzdati je dragi Bog.

ODGOVORITE
Name

Realnost

20.09.2023 08:00

"Pored toga, prema izveštajima medija, Nemačka se obratila Grčkoj sa predlogom da Ukrajini isporuči 100 grčkih Leopard 1A5 koji su sada u upotrebi, u zamenu za unapređena oklopna vozila." Pravoslavna Grčka, pravoslavna Ukrajina prva da daje tenkove drugoj, a pravoslavna Rusija i Putin zaštitnik pravoslavlja da to sve uništi uključujući i narod. A neki ovdje u istog tog Putina gledaju kao u Cara, zaštitnika pravoslavlja i narod se raduje ratu dve najveće pravoslavne zemlje Ukrajine i Rusije, i navija za Rusiju. Pa da li ste normalni.

ODGOVORITE
Name

Re: realnost

20.09.2023 12:05

Nevjerovatno je koliko ti stvari gledas povrsno iliti plitko, da je malo zagrijati sive celije i siru sliku sagledati, mozda bi mogao "realan" zakljucak izvuci. Grcka je pravoslavna ako gledas narod, vlast to nije, kao uostalom ni u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji...da ne pricamo o Ukrajini, njihova legitimna meta vec deceniju su pravoslavne svetinje, stanovnistvo koje ide u pravoslavne crkve, kod svojih porodica u danasnju Rusiju koje njeguje tradiciju i kulturu svojih predaka...da si bar informisan, znao bi da Zelenski, poznati ukrajinski glumac, pripada istom narodu kao preci Stefana Bandere, Klausa Svaba, Solca, ali i hiljada drugih poznatih imena iz globalnih politickih zapadnih sila, cija imena si slusao zadnjih 30-40 godina, to su Hazari, jevrejsko pleme, poznato po svojim hegemonistickim vjerovanjima i teznjama. Ti nisi dovoljno obavijesten niti da je sadasnja ukrajinska vlast iznad Brisela, Londona...jedino u Vasingtonu donekle mogu da im protivurjece i opale cusku, ako zatreba, na sve ostale ukrajinske diplomate istresaju gace i to je sasvim normalno, sta mislis zasto?! Solc je digao svoj "krvotok" u vazduh i svjesno prepolovio Njemacku privredu, sta mislis jel bio drogiran ili je morao? Jel mislis da se narodi u EU nesto pitaju? Jel mislis da ovamo ima demokratskih izbora? Mislis da na zapadu upravljaju zemljama izabrani predstavnici naroda? Sta mislis ko je birao Solca? Makrona? Ko je izabrao Plenkovica u Hrvatskoj? A tek Finska, Estonija, Norveska...niko od stvarnih sefova drzava nije ni bio na izbornim listama, liste ili naredbe su stigle iz jednog mjesta preko Brisela u te zemlje, kao i kod nas, jel Smit rekao morate proglasiti Izbore legalnim, nema veze sto su namjesteni...a CIK se samo iskukao i potvrdio isto, nema resursa da istrazi toliko veliku i sveobuhvatnu kradju u RS...jel to demokratija? E takvi grci salju takvoj Ukrajini da spasilac covjecanstva unisti uz sto manje ljudskih zrtava.

Name

jovo

20.09.2023 15:23

Svaka cast za komentar. Na zalost vrlo malo ljudi razmislja u tom pravcu.

Name

+

20.09.2023 09:02

Da zbilja. Je li to nešto novo i ozbiljno u stavu Rusije.

ODGOVORITE
Name

Treba se znati

20.09.2023 09:20

Voda(vir,jezero) je obicno mnoogo dublja nego sto izgleda. Velika vecina nikada nece dotaci dno toga. Lek za sve je ljubav,vera i nada.

ODGOVORITE
Name

Z

20.09.2023 09:40

Ovo mi liči na sabotažu.

ODGOVORITE
Name

Предатор

20.09.2023 10:34

Тако је то кад зеленко уговара послове а народ гине ли гине

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

20.09.2023 12:18

Sve će to Putin u željezo pretvorit samo šaljite,mogu i pokvareni samo da se čuje da su stigli kao pomoć Ukrajini.

ODGOVORITE