Sloboda govora u Srpskoj na agendi UN-a u BiH

Dva mjeseca nakon što su, uprkos protestima medijske zajednice i civilnog društva, usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS, kojima se u Srpskoj ponovo kriminalizuje kleveta, ova se tema našla na agendi Ujedinjenih nacija u BiH. Znači li to da ova priča još nije završena?

Republika Srpska 18.09.2023 | 15:30
Sloboda govora u Srpskoj na agendi UN-a u BiH

Povodom 75. godišnjice usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, u organizaciji Ujedinjenih nacija u BiH, u Sarajevu je održana Regionalna konferencija o slobodi medija i sigurnosti novinara.

Rekriminalizacija klevete u Srpskoj bila je jedna od tema koja je privukla najviše pažnje učesnika skupa iz Srbije, BiH i Crne Gore i predstavnika UN.

– Iz perspektive Ujedinjenih nacija, mi smo jasni: mi to ne podržavamo, to nije u skladu sa međunarodnim standardima, to je veoma zabrinjavajuće –  poručila je Ingrid Mekdonald, rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u BiH.

Edin Forto, ministar komunikacija i trasporta u Savjetu ministara BiH, istakao je da je rekriminalizacija klevete “povratak u prošli vijek”.

– Kriminalizacija nečeg što kažete je pogrešna. Može to biti prekršaj, može se tražiti odšteta, ali voditi krivični postupak, hapsiti nekog zbog onog što je rekao, to je apsolutno neprihvatljivo – rekao je Forto.

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava u Savjetu ministara BiH, koja je od početka podržavala novinare i aktiviste u Srpskoj u borbi protiv rekriminalizacije klevete, rekla je da je ova izjava ministra Forte jako značajna.

– Možda smo prvi put čuli jednog od lidera “trojke”, koji se javno protivi kriminalizaciji klevete – rekla je Jurišićeva.

Ona je istakla da je poređenje sa zemljama članicama EU, koje klevetu tretiraju kao krivično djelo, krajnje neumjesno.

– U zemljama EU rijetki su slučajevi krivičnog sankcionisanja novinara za klevetu, zahvaljujući nezavisnom i profesionalnom pravosuđu.  U većini evropskih zemalja novinare sankcionišu samo u slučajevima kada je ugrožen javni interes, a ne interes nekog pojedinca – rekla je Jurišićeva.

Podsjećajući da je zaštita slobode izražavanja jedan od 14 prioriteta, koje vlasti BiH treba da ispune na putu ka članstvu u EU, Jurišićeva je rekla da jedina brana uskraćivanju te slobode u BiH može biti “zasluženo crveno svjetlo Evropske unije”.

Jurišićeva je podsjetila da su od marta do danas u BiH u prosjeku zabilježena po dva napada na povratnike mjesečno i da se za to ne bi znalo da nije bilo medija.

– Mediji su uradili najvažniji dio posla i indirektno izvršili pritisak na izvršnu i zakonodavnu vlast da radi svoj posao – rekla je Duška Jurišić.

Pritisak na zakonodavnu vlast pokušali su da izvrše i novinari i aktivisti u Srpskoj, ali im ta misija nije uspjela: sporni zakon je usvojen.

Jovana Kisin Zagajac, advokatica iz Banjaluke, podsjetila je da su, kroz amandmansko djelovanje, aktivisti uspjeli samo da iz predloženog zakonskog teksta “izbace” krivično djelo uvrede, koje je bilo krajnje proizvoljno definisano.

Ipak, i ovako “ublažen” zakon je zastrašujući, jer uz klevetu sankcioniše i krivično delo “iznošnje ličnih i porodičnih prilika”, koje se takođe može tumačiti na razne načine.

– Mada se ovaj zakon odnosi na sve građane, na svaku javno izgovorenu riječ, on je naročito usmjeren protiv novinara i aktivista, koji kritikuju, istražuju i otkrivaju ono što je u javnom interesu, a što moćnici skrivaju – rekala je Jovana Kisin Zagajac.

Dodala je da je već sama najava rekriminalizacije klevete stvorila atmosferu za cenzuru i autocenzuru.

– Uzmite samo u obzir istražnu radnju oduzimanja stvari. Dakle, novinaru još u toku istrage može biti oduzet mobilni telefon i računar, u kojima su mu svi kontakti i informacije i koji su mu osnovna sredstva za rad – upozorila je advokatica.

Ona je rekla da advokatski tim priprema inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama Krivičnog zakona RS, koju će do kraja nedjelje podnijeti Ustavnom sudu RS.  

Jovana Kisin Zagajac je podsjetila da je vlast u Republici srpskoj vodila kampanju, kojom je kriminalizaciju klevete prikazala kao legitiman alat za borbu protiv govora mržnje, i da je mnogo građana povjerovalo u tu priču.

(Srpskainfo) Foto:UN BiH

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ahaaaa

18.09.2023 15:40

Zato je vucic tamoo da odbrani zakon brani bratkaa na sve strane!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

18.09.2023 16:20

Ne moze biti kriminilizacije ako nesto kazete,ali se moze traziti osteta i biti tretirano kao prekrsaj,tako kaze Forto .Pa onda dodjemo na isto,ako kazes istinu nece te smatrati kriminalcem ,ali ces morati da platis odstetu, a jos ti uz ostetu napisu i kaznu.

ODGOVORITE
Name

SRĐAN DRAŠKOVIĆ

18.09.2023 16:38

Predsjednik narodne skupštine i moj predsjednik partije Ujedinjena Srpska, uvaženi dr Nenad Stevandić, inače veliki gospodin i visoki intelektualac, vodi borbu protiv klevete. Ja, u svojstvu predsjednika skupštine opštine Foča i u svojstvu jednog od rijetkih visokih intelektualaca u Foči, podržavam našeg predsjednika, intelektualnu gromadu dr Stevandića. Ja sam mu obećao da ćemo sledeće izborne godine poslije lokalnih izbora biti druga partija po broju osvojenih glasova, u Foči , odmah iza SNSD-a. Ja, kao uvaženi građanin imam povjerenje naroda u Foči. Ovih dana ću kao vd predsjednika opštinskog odbora ujedinjene srpske zakazati izbornu skupštinu, te zato pozivam svu svoju rodbinu, prijatelje i komšije da dođu, daju mi podršku time što će glasati za mene za predsjednika, ja ću se znati odužiti!

ODGOVORITE
Name

Dragi

18.09.2023 19:02

Srdjane, vasa stranka nakon sljedecih izbora sigurno vise nece postojati jer ce u RS-u nastupitinpotpuna polarizacija. Savjeujem Vam pod hino zamjenite stranku. LP

Name

Ratko

18.09.2023 16:55

Tek cete se čuditi kad se uskoro uvede sluzbena valuta rublja u RS, a RS postane nova i najzapadnija ruska gubernija.

ODGOVORITE
Name

Austrija

18.09.2023 17:22

Sa ovakvim politicarima Sretno do propasti

Name

Re

18.09.2023 17:42

Da Bog da da svi sektasi, njihova djecica, zetovi, snahe i kumovi zive u Rusiji, ali bez pokradenih sredstava. Kamo srece da im svima sve zemlje EU i SAD uvedu sankcije.

Name

Njemacka

18.09.2023 17:55

demokraija je kad dvaije budale imaju vise prava nego jedan pametan.

ODGOVORITE
Name

+

18.09.2023 18:13

Ali se SRMANE reklamiraš sam. Znaš ko to radi. KO NE VRIJEDI.

ODGOVORITE
Name

Providno

18.09.2023 18:24

Tako nam Dodik onomad obeća da Šmit ne može ući u Republiku srpsku......a sad kaže da Mandiću neće to proći...E, moj narode? Use i u svoje kljuse.On iz Česme bolje vidio šta se dpgađa u Trebinju nego očevici.

ODGOVORITE
Name

Joja

18.09.2023 21:53

UN je prekrsio sva ljudska prava koja postoje

ODGOVORITE