Maroko: Druga noć pod ruševinama, traže se preživjeli

Spacioci traže preživele u Maroku nakon razornog zemljotresa, u kojem je stradalo više od 2.000 ljudi. Bilans žrtava nije konačan. Najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima. UN, EU i vlade širom sveta najavljuju pomoć.

Svijet 10.09.2023 | 10:40
Maroko: Druga noć pod ruševinama, traže se preživjeli

Nastavlja se potraga za preživelima u Maroku, nakon razornog zemljotresa jačine 6,8 jedinica po Rihterovoj skali, u kojem je prema poslednjim podacima stradalo više od 2.000 ljudi.

I broj povređenih je premašio 2.060, od kojih je više od 1.400 u kritičnom stanju.

Najviše smrtnih slučajeva zabeleženo je u zabačenim planinskim oblastima na jugu Maroka.

Bilans žrtava nije konačan, a spasioci tek pristižu u najugroženija područja. Preživele traže ispod ruševina kuća, istorijskih i verskih objekata.

Epicentar zemljotresa bio je 70 kilometara jugozapadno od Marakeša, u planinama Visokog Atlasa.

"Nakon postavljanja kampa u bazi, naš tim će najpre otići u inspekciju terena. Sa sobom obavezno vodimo pse koji će pretraživati ruševine u potrazi za preživelima", kaže Anke Platner iz Nemačke savezne agencije za tehničku ispomoć.

Istorijska zdanja u tom gradu su teško oštećena. Kralj Muhamed Šesti proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost naredivši da se otvore skloništa i obezbedi neophodna pomoć preživelima, od kojih su mnogi i drugu noć proveli na otvorenom.

"Moja deca se plaše, pa sam ostao sa njima umesto da odem na posao. U prodavnicama nema hrane, trpimo glad i žeđ", kaže Muhamed iz Marakeša.

"Mnogo zgrada se srušilo u Medini. Neke od njih su verske građevine, džamije, a ima i dosta porušenih kuća. Šteta je ogromna. Naročito su pogođeni najsiromašniji kvartovi poput Mele, gde ljudima treba sve: voda, hrana, ćebad, lekovi, šta god", ističe Muhamed Aitadi, Marokanac iz Amerike.

Tlo je podrhtavalo i u Alžiru, na jugu Španije i u Portugaliji.

Potres ekvivalentan snazi 25 nuklearnih bombi.

Profesor na katedri za seizmologiju Hašemitskog univerziteta u Jordanu, Id el Tarazi, kaže za Sputnjik Arabik da je Maroko pogodio potres ekvivalentan snazi 25 nuklearnih bombi.

Budući da se ta zemlja nalazi 400 kilometara daleko od granice dodira afričke i evroazijske tektonske ploče, naučnici su ranije, kaže, isključivali mogućnost tako jakog potresa u regionu.

Ipak, smatra da zemljotres neće imati jak uticaj na zemljinu koru na severu Afrike i Bliskom istoku, i da su slični potresi malo verovatni u okolnim državama.

(Agencije) Foto: MORCHIDI/EPA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

😏

10.09.2023 11:14

Pricaju da nije trebalo da strefi ni Maroko pa ga ipak drmnulo,jadan samo obican narod,ostadose bez icega isto ko i Turska…..sve same price u prazno,kao ono neki vajni naucnici zali boze samo

ODGOVORITE