Usvojeno 5 zakona koji su važni za evropski put

Dom naroda Parlamenta BiH danas je usvojio pet zakona koji su važni na putu ka Evropskoj uniji. Riječ je o zakonima koje je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Bosna i Hercegovina 30.08.2023 | 11:54
Usvojeno 5 zakona koji su važni za evropski put
Usvojena su tri zakona iz takozvanog evropskog paketa koje je utvrdilo i u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH, a prošle sedmice usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.
 
Sa 9 glasova je usvojen i Zakon o slobodi pristupu informacijama na nivou institucija BiH.
 
Opozicioni delegati su još jednom skrenuli pažnju da ovaj zakon predviđa da žalbeno tijelo imenuje Savjet ministara, što kako kažu, jasno ukazuje na to da će na odluke o žalbama politika imati uticaj. 
 
Sa druge strane,  jednoglasno je usvojen Zakon o ombudsmenu za ljudska prava.

Usvojen je I Zakon o organizaciji tržišta vina. Od 14 prisutnih delegata  9 je glasalo za.

Protiv je bio Nešković iz SDS-a, jer kaže da se radi o prenosu nadležnosti sa entiteta na nivo BIH.

Uzdržani su bili delegati iz Kluba Bošnjaka, osim Kemala Ademovića iz NiP-a.

Isti ishod glasanja je bio i za Zakon o strancima, koji je upravo usvojen, takođe po hitnoj proceduri.

Dom naroda Parlamenta BiH odbio da na dnevni red uvrsti prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH koji je predložio delegat SDS-a Želimir Nešković.

Protiv su glasali svi delegati Kluba Bošnjaka i Kluba Hrvata. Za je bilo svih pet delegata Kluba Srba u Domu naroda.

Iz SDA su poručili da je prijedlog neustavan, dok su iz HDZ-a istakli da Savjet ministara BiH već radi na Zakonu o Ustavnom sudu BiH.

Delegati su sa osam glasova za usvojili i izmjene i dopune Zakona o VSRS u BiH.

Protiv je glasao samo delegat Nešković.

U pitanju je zakon o VSTS-u koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

2022 ste podnijeli zahtjev

30.08.2023 12:54

za clanstvo u EU za BiH. Sta ste radili poslednjih 25 godina, sram vas sve bilo! Sta su vasi konkretni rezultati? Dajte rokove do kada sta planirate uraditi, uradite to ili prihvatite da niste sposobni da donesete progres ovom drustvu i idite.

ODGOVORITE
Name

prof

30.08.2023 13:06

Kada vidim tetroaktivno usvajanje izvještaja SAvjeta ministaranaježim se-ovo ljudi nema smisla,još kada čujem Špirića da muca i grguće,!!!????

ODGOVORITE
Name

Borac

30.08.2023 13:30

E to se zove rika pod šatorom i skupština od koje je napravljena prazna ljuštura. Samo jedinstveno ZA BiH. Ti zakoni su sigurno jedan od uslova BIH za pristupanje u Azijsku uniju?

ODGOVORITE
Name

Borivoje

30.08.2023 13:59

Hahahah...Baja je kralj, prenosi nadleznosti na BiH, glasa za Zakone o priblizavanje EU i ond izadje sa izjavom da nece podrzati gradjansku BiH, nema prenosenja nadleznosti na BiH itd. Ovaj narod je glup i slep i ne vidi sta mu Dodik radi.

ODGOVORITE
Name

re

30.08.2023 14:13

Sve luđe o luđih budaletina, da li oni znaju šta je evropski put i kuda idu u banrktotiranu u propalu EU.

ODGOVORITE
Name

Dejvid

30.08.2023 14:48

Zakon o vinu Zakon o djedovači Zakon o konjaku Zakon o vinjaku Zakon o rumu. To su prioriteti za EU..Bolje da nas primi pijane nego trijezne. Svaki gradjanin BiH bice obavezan ispiti po litar ovih pica kako bi se otplatio strani dug.

ODGOVORITE