Stevandić izbjegava da prizna istinu, tražimo sjednicu

- Odgovor koji je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić dostavio danas Klubu poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red je krajnje nepriličan funkciji koju obavlja, odnosno predsjedniku najviše zakonodavne institucije Republike Srpske, budući da predsjednik NSRS, da se kulturno izrazimo, izbjegava da prizna istinu – saopšteno je iz Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red u PD PS BiH.

Republika Srpska 28.08.2023 | 16:50
Stevandić izbjegava da prizna istinu, tražimo sjednicu

U ovom Klubu kažu da, iako ih Stevandić, koji bi sa funkcije koju obavlja trebao da štiti NSRS i njen dignitet, a ne prevarantsku politiku koalicije kojij pripada i njegova stranka, uvjerava da zaključci koje je izglasala Narodna skupština nisu prekršeni, jer su ministri iz Republike Srpske na sjednici Savjeta ministara „predstavili“ Zakon o Ustavnom sudu BiH, lako je provjerivo da prvi čovjek NSRS govori neistinu. 

- Jednostavnim uvidom u dnevni red i saopštenja nakon sjednice Savjeta ministara, jasno je da se o tom zakonu uopšte nije govorilo, što je i potvrdio zajednički SNSD-Trojka ministar Sevlid Hurtić koji je demantovao svoje kolege koji su to pokušali da plasiraju u javnost. Da ne govorimo o tome da je „predstavljanje“ zakona neki novi pojam, poznat očigledno onima koji neistinama brane neodbranjivo – ističu. 

Podsjetili su Stevandića da zaključak NSRS glasi: ''U okviru 14 prioriteta ispostavljenih od Evropske unije prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe''.

- Zaključak je jasan: nema ni razgovora o drugim zakonima u okviru 14 prioriteta dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda, a poslanici vladajuće koalicije ne da su razgovarali, nego su i glasali, odnosno odlučivali o drugim zakonima. Čak i da je zakon „predstavljen“, šta god im to značilo, Stevandić neće i ne smije da prizna da je i ovaj, još jedan u nizu zaključaka, prekršen, nego ide dalje i pokušava da nas uvjeri da je postignut načelni dogovor na nivou BiH o odlasku OHR-a. Pa i ako je od Stevandića, previše je! – poručili su iz Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red. 

Ističu da ovakav odgovor predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske ne prihvataju i da i dalje zahtijevaju da zakaže posebnu sjednicu NSRS. 

- U suprotnom, shvatićemo da je, sa pozicije predsjednika NSRS, direktni saučesnik u prikrivanju odgovornosti vladajuće strukture SNSD i njihovih satelita za prevare, obmane i sve što rade suprotno interesima Republike Srpske. Umjesto saopštenjima za javnost koja su toliko nemušta da vjerovatno ni sam ne može sa sigurnošću tvrditi šta je rekao, neka i on i drugi poslanici vladajuće koalicije argumente sa našim poslanicima suoče tamo gdje se donose i gdje su donijeti zaključci i zakoni koji su predmet naših zahtjeva – u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Neka tamo narodu koji je birao svoje predstavnike dokažu ispravnost svojih postupaka, ako mogu – ističu, dodajući da su, ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni, spremni da i na druge načine zaštititi Republiku Srpsku, njenu poziciju i nadležnosti od prevaranske vlasti koja je prodaje za šaku interesa. 

(BN) Foto: Arhiv 

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Marinko

28.08.2023 17:01

Vi stalno kasnite i uvek nešto čekate kasno je za sve

ODGOVORITE
Name

Jaffa

29.08.2023 06:24

Zašto li stranci podržavaju Dodika bez obzira na sve?!

Name

bošnjak

28.08.2023 17:08

Strane sudije če otići iz BIH kada se usvoje 13 prioriteta i onih 5+2 u evrposkom stilu a zadnji 14 prioritet rekonstrukcija Ustavnog sudaŠta bi vi da se prvo otjeraju stranv+ci i da ostanu oavkvi zakoni ko što su d+sda za vjele vjekova Malo morgen......

ODGOVORITE
Name

BoracRS

28.08.2023 17:19

Da li je vama jasno da se Stevandić pita isto koliko i ja on je kupljena papčina koja viri iz anusa takozvanog predsjednika i pokorno sluša šta će mu narediti i onda se poslije šepuri da se pokaže kao on je donio neku odluku.Fuj stoko iz crvenog kombija

ODGOVORITE
Name

Koju

28.08.2023 18:01

istinu, vasu istinu siti smo vase istine sve ove godine za dzaba.

ODGOVORITE
Name

+

28.08.2023 18:01

Bravo Bosiću. Ne štiti Narod. Već onoga ko ga je tu smijestio, da zarađuje, više nego što vrijedi i radi. Samo Narod na ulice. Nas ovdje više nestaje, nego se rađa.

ODGOVORITE
Name

Petar

28.08.2023 18:37

Da li je moguće da je papak, a da laže. Da li su zbog laganja, kod nas, papci najcjenjenija roba.

ODGOVORITE
Name

Zocy

28.08.2023 19:14

Kupujem kombi, samo da je crveni

ODGOVORITE
Name

Maxmaxo

28.08.2023 23:06

Hoće li biti od septembra borački. To me intetesuje. Ne ovo presipanje.

ODGOVORITE
Name

re

28.08.2023 23:20

Bice ti boracki malo sutra a mozda i prekosutra

Name

11903

29.08.2023 07:43

E sad da boračka organizacija nije sebi dopustila da bude druŝtvo dobro organizovanih klimoglavaca moralo bi se dogovoreno ispoŝtovati? Ovako vlasti je data mogućnost da se to ostvari kad se za to steknu uslovi?

Name

Ilija

29.08.2023 07:47

Ja mislim da neće da će nas zeznuti.