Stotine miliona za poljoprivredu ostaje neiskorišteno

Nevrijeme, Afrička kuga svinja, uvoznički lobi, slabe cijene otkupa pšenice i mlijeka, stali su na put poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini. Pomoć im je kažu neophodna. Svjetlo na kraju tunela mogli su biti EU grantovi. Međutim, ta sredstva, kako ističu, odlaze velikima.

Republika Srpska 25.08.2023 | 20:22
Stotine miliona za poljoprivredu ostaje neiskorišteno

Evropa nudi grantove za poljoprivrednike, ali pod odgovarajućim uslovima. Javni pozivi se otvaraju svake godine. Trenutno su aktivna dva. Nebojša Đokić koji se bavi proizvodnjom mlijeka smatra da su uslovi za pristup fondovima teški za ljude koji se bave poljoprivredom.

“Na tu temu političari su gluvi. Ne interesuje ih uopšte zašto mi te fondove ne iskorištavamo. Stalno je priča da ih trebamo iskoristiti i stalno ih i ima, koliko ja znam, ali poljoprivrednik nije u mogućnosti da ispuni te zahtjeve koje oni traže.”, priča Đokić u izjavi za BN.

Uspjeha sa fondovima nemaju ni u drugom bh. entitetu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo, kaže da ne poznaje nikoga od malih proizvođača u Federaciji BiH koji je prošao na javnom pozivu  EU FOR AGRI. 

“Nemogući uslovi. Postoji par firmi koje su to ostvarile, ali su to velike firme koje imaju završen krug i on je moćan i finansijski i svakako.”

Evropska unija godinama od bh. vlasti traži uspostavljanje institucije na državnom nivou s kojom bi  mogla komunicirati na temu dodjeljivanja sredstava za poljoprivredu iz fondova Unije. A šta rade političari?

Bićo ističe da je problem u bh. političarima.

“Oni nisu u stanju ni plavi dizel da dogovore, a kamoli šta drugo. Nisu u stanju da dogovore zaštitu domaće proizvodnje, sve nam živo propada, oni ništa. Ne znam što bi im bio problem napraviti ured neki ili agenciju s kojom bi Evropa razgovarala i preko koje bi implementirala ta sredstva.”, navodi on.

Pošto nemamo ništa od pomenutog loptica odgovornosti pada na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pa smo pitali ministra šta misli zašto stotine miliona EU grantova za poljoprivredu ostaju neiskorišćeni?

“Ja zaista cijenim da se naši poljoprivredni proizvođači nalaze u neravnopravnom položaju. To je tačno. Ja želim da to pitanje promijenim. Ali da bih dobio saglasnost za tako nešto Savjet ministara treba da da saglasnost Ministarstvu spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa.” , rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

A do tada mnogi će odustati od poljoprivrede, kaže za BN Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice. 

“Stvarno nema matematike ili raditi za par velikih igrača koji uz politiiku rade i dobijaju pa čak i te EU grantove, njima je to dostupno, jer namjerno pravilnici se prave onako kako štima tim velikim igračima, a ne onim poljoprivrednim proizvođačima koji su iskreni i dosljedni.”, navodi Bakajlić. 

Sad je cijena mlijeka 83 pfeninga prosječna, a cijena mlijeka u prodavnici izlazi i od 3 KM. Veliki je raspon između proizvođača i potrošača, dodaje Nebojša Đokić, vlasnik farme goveda 

“Zašto se niko ne buni nije mi jasno. Nama samo kažu uzmi ili ostavi.”

I mnogi su ostavili proizvodnju. Prema procjeni Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice broj proizvođača  u ovoj regiji od 2015. godine do danas smanjio se za 11.500 i sada ih ima svega 5.500.  Zato onima koji se još bave poljoprivredom država treba pomoći da dobiju sredstva iz koja su im namijenjena kao što su EU grantovi. 

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

BOB ROCK

26.08.2023 05:47

OPET LAŽETE, SVE JE ISKORIŠTENO I U POLJOPRIVREDI SU ODLIČNI REZULTATI A SAD ĆE BITI IZUZETNI, BOLJI ILI NA NIVOU EU

ODGOVORITE
Name

Do koga je???

26.08.2023 06:54

Svi razlozi haosa,potiču od nesloge,i haosa u narodu!!! Ako nema sloge,i međusobnog razumijevanja,šta drugo očekivati,nego da nas pretvore u robove,i konačno to javno objave...Svi ćemo se hraniti otrovima bjelosvjetskih demona,dok nas ne istrijebe,jer smo malodušni i zlobni.Mije nam stalo ni do svojih potomaka,koliko do prljavog novca,našeg najvećeg uništitelja!!! Pita li se neko,šta ćemo s novcem,zlatom,bogatstvom,kad su nam duše opustošene,prazne,i zatrovane pohlepom??? Okrenuli smo leđa Bogu,i to će nas koštati...zaslužili smo tako,jer,odabrali smo satanu za druga,i,ne vidimo,da nam se kezi u lice,dok nas vodi na put bez povratka.Opet,zasluženo!!!

ODGOVORITE
Name

Istina

26.08.2023 08:00

Naši političari rade za sebe a mi ih plaćamo. Oni ili neko njihov su vlasnici uvoznih firmi,tako da nikakva proizvodnja njima nije u interesu. Znamo to godinama i šutimo. Znači do nas je!

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

26.08.2023 10:25

Hoće li neko odgovarati iz vlasti ŝto nije napravljen plan i program ŝto eu donira za poljoprivredu i privredu da se sredstva povuku.

Name

Crvena familija

26.08.2023 15:58

Štaje sa šipovačkom kugom? radnikom ministarstva poljeprivrede republike srpske koji pravi ogromnu stetu poljeprivrednicima

ODGOVORITE