Putin: Proces dedolarizacije u BRIKS-u nepovratan

- Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je proces dedolarizacije među članicama BRIKS-a nepovratan.

Svijet 23.08.2023 | 07:43
Putin: Proces dedolarizacije u BRIKS-u nepovratan

"Nepovratni proces dedolarizacije uzima maha, ulažu se napori da se razrade efikasni mehanizmi za međusobna poravnanja i monetarnu i finansijsku kontrolu", naveo je Putin u video-obraćanju tokom samita BRIKS-a u Johanesburgu, prenosi TASS.

Dodao je da udeo dolara u plaćanju koje se odnosi na izvoz i uvoz opada, te da je prošle godine iznosio 28,7 odsto.
 Predsednik Rusije je istakao da članice BRIKS-a sarađuju na principu jednakosti i međusobne podrške, kao i da su se međusobna ulaganja zemalja članica povećala šest puta u poslednjih 10 godina.

"Ulaganja u globalnu ekonomiju se se udvostručila, a njihov ukupni izvoz je dostigao 20 procenata izvoza na svetskom nivou", rekao je juče Putin.

On je naveo da je inflacija, koja je danas jedan od najvećih problema u svetu, delimično izazvana štampanjem novca u nizu zemalja usled pokušaja da se saniraju posledice pandemije korona virusa.

Govoreći o sporazumu o žitu, Putin je poručio da se Moskva povukla iz dogovora jer nisu ispunjene odredbe koje su joj obećane.

Dodao je da je Rusija spremna da se vrati sporazumu, ukoliko bude bilo ispunjeno ono što joj je obećano.

(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bily Piton

23.08.2023 09:01

Sad samo ovi Rusofili i Ruski biznismeni i cjelokupna Ruska populacija da se odreknu dolara i drugih zapadnih materijalnih vrijednosti , a i ti bi mogao da skineš taj Roleks za koji ne znaš na kojoj ruci ga nosi .Jjoj, joj šuplje priče.Ovo slušam od kada sam živ a skoro će 50 ljeta

ODGOVORITE
Name

Oleg

23.08.2023 14:49

Rublja pala za 25 % prošle sedmice , biće redova pred pekarama ,Putin vodi Ruski narod u izolaciju kao I naš Dodik pas bio ko laže !

Name

Ipe

23.08.2023 10:02

Indija i Kina da idu zajedno,hahah,pa nema većih konkurenata do te dvije zemlje.A da ne govorim da bez zapadnih tehnološki dostiguća ni za hljeba nebi imali.

ODGOVORITE
Name

To i jeste najveci

23.08.2023 10:03

Problem interesa "godpodara" i njegovih podanika u kolekeivnom Zapadu, fucka im se za ukrajinske ili bilo cije zrtve ...

ODGOVORITE
Name

Pardon

23.08.2023 10:14

Za njih je lako ali za poltrone hegemona je panika.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

23.08.2023 12:04

E ovo diranje u novcenik amera, moze izazvati veliko zlo po celi svet. Kod njih je do sada bio svetski novcanik. Sad velika vecina drzava zeli imati svoj novcanik, i upravljati svojim parama. To je za amere veca nesreca, nego pretnja bombama.

ODGOVORITE
Name

Sveo im se

23.08.2023 15:09

Novcanik vec na 28% upravljanja, šize psihopate....

Name

Rusija je prva

23.08.2023 14:39

Ispred cijelog svijeta iz oblasti nukleatne energije u svemiru a i inace....

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

23.08.2023 17:39

Stvar je jednostavna i ne treba nikakva najava, za to. Jednostavno prestanete da koristite dolar i prica zavrsena. Jedino ne znam kako cete da uvozite iz USA ili nekih drugih zemalja koje traze da im to platite u dolarima?. Medjusobno vam dolar i ne treba, ali sa drugima treba. Mozete koristiti Euro, ali to je samo paralelna valuta koja parira dolaru ne pokusavajuci da ga istisne sa trzista. Bez toga stvari bi bile nemoguce.

ODGOVORITE