Sutra ujutru imam sastanak "u četiri oka" sa Zelenskim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Atini, gde će večeras prisustvovati neformalnoj večeri priređenoj za lidere regiona.

Srbija 21.08.2023 | 17:49
Sutra ujutru imam sastanak "u četiri oka" sa Zelenskim

Vučić je rekao da je ne razume kako je pravljen format u Atini, za koji kaže da je čudan. Dodaje da je pet zemalja Zapadnog Balkana pozvano, ali kako, ko i na koji način, nisu dobili poziv.

- Čak je pozvana i Priština, mada oni neće doći, iako ih Grčka nije formalno priznala. Pozvani su Hrvati, Rumuni i Bugari, Mađari nisu, takođe, Zelenski je pozvan, kao i predsednica Moldavije - rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovori sa Ursulom fon der Lajen bili veoma dobro, ozbiljni i odgovorni.

- Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, imali smo veoma konkretne razgovore - rekao je Vučić.

Kako kaže, sutra ujutru će imati bilateralni sastanak sa Zelenskim. Ističe da situacija za Srbiju nije baš najlakša, ali dodaje da nije prvi put i da će se boriti za Srbiju i njenu evropsku budućnost, ali i za naše nacionalne interese. Ipak, ističe da će to u budućnosti biti sve teže.

Predsednik je najavio da će u naredna dva dana da se obrati građanima Srbije i da ih obavesti šta se sve tačno zbiva, bez skrivanja.

- Želeo sam i želim da vodimo samostalnu i odgovornu politiku, zato smo u toj poziciji. Nikakav problem ne bi imali da smo pristali da to nemamo. Stvar je u izboru, da li hoćete da služite nekom drugom ili svom narodu. Ja sam izabrao da služim svom narodu, što smatram da je najvažnije za nas - rekao je Vučić.

Dodaje da je i jačim zemljama teško da vode takvu politiku, dodaje da je izabrao put slobode, samostalnosti i nezavisnosti.

- Možete li da zamislite koliki strah i tremu imam prede svaki od ovih sastanaka. Ali svaki put sebi kažem nema problema, neka me osuđuju, ali moje je da se borim za svoj narod. Zato idem i borim se, za svoj narod i za svoje građane - rekao je Vučić.

Kako kaže, njegov problem je da brine o građanima i o zemlji.

- Dolazim iz slobodoljubive i slobodarske zemlje, a opet znam da moramo da budemo na evropskom putu - rekao je Vučić.

Ističe da će ponoviti stav Srbije, dodaje da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, pa se nada da će i oni poštovati teritorijalni suverenitet Srbije. Na sastanku, koji će se održati u vili Maksimos, razgovaraće se o proširenju i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Na večeri će, pored Vučića, biti prisutni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Na skupu će učestvovati i lideri zemalja regiona koje su članice EU - premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Hrvatske Andrej Plenković i Rumunije Jon-Marsel Čolaku, dok su predsednica Slovenije i predsednik Albanije sprečeni da dođu.

(Kurir)    Foto:Pink

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Debelokožac

21.08.2023 17:56

Idem i ja isto. Zvali su me 17 puta, 16 propustenih poziva i more poruka na twitteru

ODGOVORITE
Name

Deutschland

21.08.2023 18:03

Lazove,dok si sa Dodikom,niko si i nista,sto se narod iseljava,ako je dobro,i to masovno,

ODGOVORITE
Name

Miroslav

21.08.2023 21:07

Gospodine iz Nemacke, ko bi vama bi optimalan presednik, u RS, i RS? Od ovih sto ulicare, i ovih sto tracaju, a nude se britancima, nemcima, amerima, da ih ustolice za vladare Srba, bila bi katastrova nevidjena u nasoj istoriji.

Name

Aska

21.08.2023 21:54

Najbolje bi bilo da jedan drugom oci iskopaju i ne vrate se vise kuci svojoj. Da ne jade svoje narode. A i ona kucka Von de Lajen

Name

Gordana

21.08.2023 18:16

Pa šta ćeš ti na tom sastanku? Kojeg đavola radiš sa njima,a posebno Zelenim idiotom?Šta imaš pričati sa tim predstavnicima zemalja kohe priznaju Kosovo?

ODGOVORITE
Name

55

21.08.2023 20:08

Sramota me je od ovakvih stvari majke mi.

Name

Bravo Gordana

21.08.2023 20:26

Samo siluje ove male zemlje makedoniju i c goru koje su priznale kosovo, što ne kažeš turskoj mađarskoj e moj srbine

Name

MEMORIA

21.08.2023 18:33

PONESI ONU IKONU STO JE DODIK POKLONO LAVROVU ....NIJE LIJEPO KASTI I LAGATI

ODGOVORITE
Name

Goran

21.08.2023 18:42

Hoces li mu opisati koliko je tebi tesko dragi Precednice? Nezna on tvoje muke i probleme...

ODGOVORITE
Name

Mrki

21.08.2023 20:27

Hahahaha ,komentar vrh.

Name

Istina

21.08.2023 18:48

Prodaja oružja???!

ODGOVORITE
Name

RE Gordana

21.08.2023 18:52

Slažem se da mu nije mjesto ovdje. Ovo je skup civilizovanih državnika i političara.

ODGOVORITE
Name

XY

22.08.2023 10:07

Civilizovani političari, zar ima toga danas?