Slavska poruka: Porodica je nešto najsvetije

Bijeljina danas svečano proslavlja slavu grada svetog Pantelejmona. Skromnije, ali dostojanstveno u ovim izazovnim vremenima u kojima je grad prepušten sam sebi želimo da se okupimo oko pravih porodičnih vrijednosti i akcenat stavimo na našu djecu i obrazovanje, poručio je prvi čovjek Bijeljine Ljubiša Petrović gostujući u Jutarnjem programu BN Televizije.

Republika Srpska 09.08.2023 | 10:47
Slavska poruka: Porodica je nešto najsvetije

Zbog vanrednih okolnosti izazvanih Afričkom kugom svinja i vremenskih nepogoda koje su pogodile Bijeljinu, program pantelinskih svečanosti ovoga puta je drugačiji. Krsnu slavu proslavljamo skromnije, kaže gradonačelnik Petrović i dodaje da su domaćice pozvane da izlože svoja jela na platou ispred Gradske uprave, a u Ulici patrijarha Pavla postavljena je slikarska radionica za najmlađe sugrađane.

“Kao naš zaštitinik sveti svemislostivi Pantelejmon poručuje,treba da budemo milostivi jedni prema drugima i onda kada je teško budemo podrška jedni drugima. Upravo je grad Bijeljina u stanju elementarne nepogode i Afričke kuge svinja prepušten sam sebi. To smo govorili i
prethodnih dana, a i na dan slave kažemo neka služi na čast svima.”, jasan je gradonačelnik.

Želimo da krsnu slavu obilježimo na hrišćanski način sa krsnom svijećom, žitom i slavskim kolačem i pošaljemo poruku da su mladi nešto što je najvažnije, dodaje Petrović.

“Zato će sa našim preosvećenim vladikom Fotijem koji će predvoditi litiju biti naši učenici generacije koji će i ove godine lomiti slavski kolač.”

Grad pomaže mladim bračnim parovima koji žele da zasnuju porodicu na seoskom domaćinstvu.  Porodica je nešto najvažnije i moramo učiniti sve da je osnažimo, zato su nam djeca i obrazovanje na prvom mjestu, kaže gradonačenik.

“Mi za sljedeću godinu spremamo set mjera za stambeno zbrinjavanje i da grad bude snažna podrška mladim bračnim parovima koji treba da zasnuju svoje potomstvo da ostanu u našoj Bijeljini i da je zajednički razvijamo.”

U vrijeme kada su veliki udari na sistem obrazovanja, grad je prepoznao važnost ulaganja u obrazovne ustanove.

“31. avgusta naš preosvećeni vladika Fotije će osveštati novi gradski vrtić `Đurđevak` koji je predviđen za boravak 200 mališana, a uređen je po standardima i prilagođen potrebama i na tome ne smijemo stati, već imamo novu lokaciju kada je u pitanju novi gradski vrtić.”

Potrudićemo se da povećamo sadašnju subvenciju od 20 procenata za boravak djece u privatnim vrtićima, dodaje Petrović i naglašava da je cilj da se izjednači cijena boravka djeteta u privatnom i javnom vritiću, a u krajnjem postići da boravak djece u predškolskim ustanovama na području Bijeljine bude besplatan. Koliko god izazovi bili jaki, ako se držimo okupljeni oko pravih vrijednosti, a to su porodične, onda društvo može ići naprijed, poručio je gradonačelnik.

(BN) Foto: BN

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Modriča

09.08.2023 11:08

Bijeljino naša,srećna vam slava da ste nam živi,zdravi,srećni i veseli još mnogo,mnogo godina..

ODGOVORITE
Name

Re

09.08.2023 20:11

Vaš gradonačelnik se "borio i borio" sa svinjskom kugom! Zahvaljujući njemu imaćete za samo 10 maraka po kilogramu žive vage svinjetinu na jesen, a za Božić najpovoljnije pečenice od samo 20 marala po kilogramu žive vage!

Name

Samo pljujte

09.08.2023 11:33

Po samcima, koji se nisu mogli oženiti jer nemaju TATU... Još malo će biti 40% samaca, jel trebaju prihvatiti da žive kao građani drugog reda, iako plaćaju porez od kog se TUĐA DJECA liječe i školuju? KOJI JE VAMA?

ODGOVORITE
Name

Njemacki

09.08.2023 17:54

Sistem uvode a?

Name

Za samo pljujte

09.08.2023 21:44

A zašto se niste mogli ( ili znali) oženiti? Zašto vam treba Tata? Imate mamu koja vas je rodila, a ostalo je na vama!

Name

RE Za samo pljujete

10.08.2023 00:02

Jeste jste, samo je do njih, žene danas imaju totalno realna očekivanja

Name

maja

09.08.2023 11:34

Sve cestitke....SRECNA SLAVA

ODGOVORITE
Name

Mm

09.08.2023 12:10

Srecna vam slava.Živi i zdravi bili.

Name

BL

09.08.2023 12:16

Bas tako i Dodik pa uhljebi batu i seku.

ODGOVORITE
Name

Cast i postenje

09.08.2023 13:31

Ljubisa je pokazao i dokazao da je dostojan povjerenja koji mu je narod izglasao, da je Covjek, da je isti arsin za sve gradjane, da je dio svog naroda, koji se iznad svega bori za pravdu u drustvu. Srecna Slava svima kojj Bn osjecaju svojim gradom i Ljubisu dostojnim gradonacelnikom!

ODGOVORITE
Name

RE čast i poštenje

09.08.2023 13:52

On meni dosad pokazuje da jedan seljak više vrijedi od jednog programera, koju u državu donosi ogromne DEVIZE od kojih se mogu kupiti mašine za tog seljaka, ali i lijekovi i mnogo drugih bitnih stvari... OD SELA ne živi MODERNA DRŽAVA

Name

Samci

09.08.2023 13:34

Porodica je šta? Koliko se porodica stvorilo iz ljubavi? Veoma mali broj! Koliko je familija opstalo jer se žena nije smjela razvesti ili vratiti roditeljima? Kod nas se spominje hrišćanska ljubav a ljubavi nema! Samo prisila i sila! Porodica je i kada su dvije žene u braku ili dva muškarca! Homoseksualizam nije bolest, ljudi se vole ali natjerati ženu ili muškarca da se udaju/oženio jer ocu čast u pitanju ili je muž iz bogate familije ili žena!? To je bolesno! Koliko je homoseksualac rođeno u "normalnim" familijama a koliko su te familije normalne i koliko je brakova sklopljeno bez uzajamne ljubavi!? Pa kako pokazati djetetu ljubav kad među ocem i majkom nema ljubavi a ni oni od svijih nisu dobili ljubav...

ODGOVORITE
Name

RE Samci

09.08.2023 13:53

Tako je!

Name

Bas tako

09.08.2023 14:54

Sve je tacno receno, slazem se u potpunosti. Svaka Vam cast za razmisljanje van ustaljenih normi. Trebalo bi se vise fokusirati na ono sustinski bitno-ljubav, umjesto na zadovoljenje zahtjeva okoline.

Name

Joka

09.08.2023 16:04

Da nije seljana gradjani,programeri i sl njima nebi imali sta jesti.Dzaba vam znanje i pare to se ne jede

Name

RE Joka

09.08.2023 23:15

Postoje i fabričke farme, sa radnicima, inžinjerima i menadžerima, bez seljaka... Sa takvih uvozimo jer je efikasnija proizvodnja

Name

Njegos

09.08.2023 13:55

Imo sam sedam zena i sa njima 19 djece. Sad imam 27 unucadi. Kad dodju jedni me briju, drugi nokte podrezuju. Penzija mi njemackih 800 oira. Svakom unucetu kupim po zvaku.

ODGOVORITE
Name

Familizam

09.08.2023 13:55

Taj stav da je samo porodica bitna u društvu (naravno bitna je ali ne samo porodica) se zove familizam, i opisan je u knjizi "Moralna osnova nazadnog društva"... Između ostalog uništi institucije moderne države jer postanu rodbinsko kumovske umjesto da se biraju sposobni

ODGOVORITE
Name

Grdonacelnik

09.08.2023 15:04

Ovaj je zaglavio u kamenom dobu.Gradonacelnice, 21.vijek je!

ODGOVORITE