Sarajevo: Protest zeničkih rudara - "Nema predaje"

Članovi Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH okupili su se danas u Sarajevu te su se uputili prema zgradi Elektroprivrede gdje će iskazati nezadovoljstvo zbog neisplate plata zeničkim rudarima, ali i obezbjeđivanju uslova za penzionisanje radnika koji su ispunili uslove za to tokom 2023. godine.

Bosna i Hercegovina 01.08.2023 | 12:18
Sarajevo: Protest zeničkih rudara - "Nema predaje"

Protest je prvenstveno organizovan zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica kao i ignorisanja zaključaka sa sastanka održanog 27. jula između Vlade FBiH i rudarskog sindikata kojim bi se omogućilo poštovanje odredbi kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić istakao je da moraju biti preduzete mjere kako bi se odblokirali procesi u Rudniku mrkog uglja Zenica te obezbijedila isplata plata za mjesec juni i topli obrok za mjesec maj.

"Ako je to puno, onda države nema. To što navode iz Elektroprivrede je netačno. Mogu pričati nekome drugom, ali meni ne mogu. Ja sam 3. jula bio uključen u kompletan proces.

Pomoćnik generalnog direktora za zavisna i povezana društva, 3. jula je rekao meni da je moguće računati i da će rukovodstvo Elektroprivrede osigurati finansijsku podršku RMU Zenica za isplatu plata samo ako sindikat i direktor rudnika pristupe potpisivanju sporazuma kroz koji se utvrđuje metodologija obračuna plate za mjesec maj i juni", rekao je Husić.

Kazao je da su svjesni da njihova priča "zamara javnost", ali da "izbora nemaju".

"Zamoreni su i rudari, ali trpe. Naša poruka je jedinstvena. Bez obzira koliko bilo teško, mi ćemo ostati ujedinjeni. U ovoj državi nije lako biti ujedinjen. Nećemo se predati, pružaćemo otpor nehumanom odnosu onih koji odlučuju o našim sudbinama", naveo je on.

(Klix)  Foto:N1

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

PCKrajina

01.08.2023 12:44

НЕМА ПРЕДАЈЕ ;)

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

01.08.2023 12:57

Sada ce da vam kazu kako smo mi Srbi krivi.Pa Vam onda pocne prica o patriotizmu o ugrozenosti drzave vase vam jjedine BIH .A moji u Republici Srbskoj vec poceli da pricaju kako ste vi zadovoljni i da je to protest protiv Republike Srbske,pa kada Baja kaze ustaj Srbine branimo mene tj.republiku srbsku.

ODGOVORITE
Name

Bravo Dubraga

01.08.2023 13:02

A u Ugljeviku sve super.Kradu se desetine miliona ali se i radnicima daje.Dobra fora.Krades radnici zadovoljni a kad sve pukne to ce biti preko noci a tada kasno za proteste i bilo sta.

ODGOVORITE
Name

odgovor

01.08.2023 13:09

I ovi protesti ce zavrsiti kao i oni kada su demonstranti zapalili Predsjednistvo, a onda su otisli pred americku ambasadu i pitali "sta cemo sad".

ODGOVORITE
Name

Mislim Stvarno

01.08.2023 15:36

"Bezobrazluk ovih rudara prelazi sve granice, čuj traže plate, pa kada bi se te plate tako davle, kako bi se razni klošarci vozali u novim audijima ? Sa ovakvim neradnicima kakvi su ovi rudari, ova država će propasti skroz na skroz ! Nebi me čudilo da su Sarajvo došli svojim vozom , dok se političari po dvojica tiskaju u automobilima ! Ničija nije do zore gorila, tako neće ni ovim bezobraznim rudarima" !

ODGOVORITE
Name

Rudar

01.08.2023 21:18

SREĆNO!

ODGOVORITE
Name

Предатор

01.08.2023 21:31

Лопате у руке господо рудари, Лопате у руке па по леђима министара

ODGOVORITE
Name

Rudar

02.08.2023 05:44

E da je narod pametan kao što nije pa da se pridruži rudari, digne ove proteste na viši nivo, da bar malo zastrašujuće ove bahate idiote što sve pokrajine. Ali od toga nema ništa. Jer kod nas štrajkuje svak za sebe. Ostali samo posmatraju i navijaju preko društvenih mreža.

ODGOVORITE