Zorica iz Kanade se bori za pokradene grobove u Bijeljini

Slučaj Zorice S. (70) rodom iz Bijleljine, koja već više od pola života živi u Kanadi, dokazuje na šta su ljudi spremni u svojoj pohlepi.

Vijesti 29.07.2023 | 11:05
Zorica iz Kanade se bori za pokradene grobove u Bijeljini

Da ni Srbima koji žive u inostranstvu “ne cvetaju uvek ruže” svedoči i slučaj Zorice S. (70) rodom iz Bijeljine, ali koja već više od pola života živi u Kanadi.

Ona se Kuriru požala na svoju muku, odnosno ljutu borbu koju već mesecima vodi sa tetkom i kako kaže “samoživim sveštenikom”, a koji, tvrdi, pokušavaju nezakonito da uzurpiraju grobova njenih predaka (oca, majke, bake, strica…) u zavičaju. Taj marifetluk, kako živopisno objašnjava, navodno je pun korupcije, a u slučaj je uključena i policija.

"Više od pola svog života živim u lepoj, pravno urđenoj zemlji Kanadi, gradu Torontu, i kakva je trenutna situacija, tamo ću verovatno ostati do kraja svog života",  započinje Zorica u pismu Kuriru i odmah prelazi na glavnu stvar:

"Samovoljno, bez ičije saglasnosti i odobrenja (što se po zakonu mora imati, u protivnom se čini grozno krivično delo) na grobove se okomila očeva polusestra, i uz svesrdnu pomoć lokalnog sveštenika koji je zadužen za staranje oko groblja, spomenici su jednostavno udaljeni, tj. pokradeni", tvrdi Zorica.

Objašnjava da ta grobnica pripada njenoj familiji skoro 100 godina i ponavlja:

Ali je tatina polusestra naumila da to mimo zakona preuredi i pretvori u novu grobnicu svoje porodice, sve uz prećutnu saglasnost moćnog sveštenika, častila ga je za to i to dobro.

Ističe da je prošle godine u maju posetila večnu kuću najmilijih, kada je, kako se vidi po slikama koje nam je poslala, sa grobovima bilo sve u redu, ali da je u septembru navrat nanos neplanirano doletela iz Kanade i šokirala se zatečenom situacijom.

"Bilo je to veoma mučno, ali ući u trag ukradenim spomenicima nije bilo šanse. Tek kad sam sve prijavila policiji, i oni se uključili u celu priču i pripretili krivičnim prijavama, spomenici mojih najmilijih su se pojavili niotkuda. Naređeno im je da se sve mora vratiti u prvobitno stanje (zadnje sahranjeni u tu grobnicu su bili moji mili roditelji pre 22 godine) i time bi se sav taj mučni egzodus okončao", navodi Zorica i dodaje:

"Sveštenik je obećao da će sve tako biti urađeno, obećao i obmanuo, tj. slagao. Spomenici jesu vraćeni, ali su postavljeni tako kao praćkom dete da ih je postavljalo. Deo jednog spomenika nedostaje, ukraden zauvek. Najgore od svega je što spomenik mojih milih roditelja strči preko parapeta nekih 30-ak centimetra i nadkriva grob drugog preminulog. Tako pre nije bilo."

(Kurir.rs) Foto: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar