Požar u Tesaliji je pod kontrolom, gradovi opustošeni

Požar u okolini Volosa, u centralnoj Grčkoj,  koji je izazvao eksplozije u vojnom skladuštu, stavljen je pod kontrolu, saopštila je Vatrogasna služba te zemlje.  

Svijet 28.07.2023 | 08:46
Požar u Tesaliji je pod kontrolom, gradovi opustošeni

Kako prenosi televizija ERT, na gašenju vatre u okrugu Magnezija, u Tesaliji, gde se Volos nalazi, angažovano je 90 vatrogasaca sa četiri grupe vojne pešadije, 31 vozilo, pet aviona i jedan helikopter.

Konkretno, kako je saopšteno iz Vatrogasne službe, situacija u Magneziji je daleko bolja, jer je noćas u Mikrotebesu, gde je najpre došlo do razbuktavanja, požar je do jutra ugašen i odatle se širi dim. 

Taj požar, koji je izbio u sredu, u četvrtak je doveo do niza jakih eksplozija u skladištu municije Ratnog vazduhoplovstva, nedaleko od Nea Anhijalosa u Tesaliji.

Posle eksplozija, stanovnici mesta Nea Anhijalos, Stupi, Velanidija, Maratos, Kritarija, Soros, Kastraki, Kokino i Perivleptos, bili su obavešteni da se evakuišu.

Od posledica eksplozija nije bilo žrtava, niti povređenih, javlja ERT.

U Nea Anhijalosu, Obalska straža je preduzela ukrcavanje građana na privatne čamce, koji su se okupili u luci. 

Građani su odvedeni u Lučku kapetaniju Volos, a zatim u smeštni gradski Izložbeni centar. U tom prostoru smešteno je više od 1.000 ljudi.

Reporteri ERT-a izveštavaju da Nea Anhijalos ovog jutra liči na "grad duhova", sa tragovima razaranja izazvanim uzastopnim eksplozijama vojnog materijala.

Polomljeni izlozi, oštećene fasade kuća i otvorene kapije svedoče da se nešto loše dogodilo u tom gradiću, koji su stanovnici bili prinuđeni da napuste.

"Grad je od juče prazan i polako se neki vraćaju da vide kolika je šteta pretrpljena. Stanovnici su napustili Nea Anhijalos u 18:00 po podne i otišli ​​na bilo koji način, ostavljajući i svoje automobile za sobom", kažu izveštači ERT.

(Tanjug) Foto: AP

Komentari / 0

Ostavite komentar