Lični interesi lidera u BiH iznad nepretka i reformi

- Vlasti u BiH samo prikazuju privid napretka i “reformskog zamaha”, dok je stvarni napredak u drugom planu, naročito u odnosu na interese stranaka, lične interese njihovih lidera i sve izraženije autoritarne tendencije i zakone kojima se uskraćuju građanske slobode.

Bosna i Hercegovina 26.07.2023 | 13:08
Lični interesi lidera u BiH iznad nepretka i reformi

 U cjelosti je ispunjen samo jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i to onaj koji se odnosi na formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji se ni ne sastaje, dok je tek pet prioriteta realizovano samo parcijalno, uz generalno pogoršanje po mnogim pitanjima koja se tiču demokratije, ljudskih prava i funkcionisanja institucija, pokazuje analiza koju je proveo Transparency International u BiH.

Izvještaj koji analizira provođenje reformi pokazuje da je, od usvajanja Mišljenja 2019. godine, BiH nazadovala u mnogim segmentima koji su sadržani u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropska Komisije za članstvo u EU, a najviše zabrinjava nazadovanje u oblasti osnovih prava, naročito po pitanjima koja se tiču stvaranja povoljnog okruženja za, pružanja garancija i zaštite novinara i finansiranja RTV servisa.

Nazadovanje u mnogim oblastima

BiH ne samo da je nazadovala u pojedinim segmentima relevantnim za ispunjavanje prioriteta na putu članstva EU, nego su institucije na svim nivoima pokrenule procese uskraćivanja osnovnih ljudskih prava čije posljedice će trpiti svi građani, što je najjasnije ilustrovano izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje su u atmosferi linča, verbalnih i fizičkih napada protiv novinara te kroz problematične procedure, klevetu ponovo prepoznale kao krivično djelo u ovom entitetu.

Slične negativne tendencije vidljive su i u ostatku zemlje, u vidu nacrta zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, koji bi ako se usvoji pod izgovorom borbe protiv lažnih vijesti, mogao otvoriti prostor za ograničenje slobode govora i cenzuru, razotkrivši namjeru vlasti širom Bosne i Hercegovine da suzbiju kritiku i ućutkaju građane, medije, opoziciju i nevladine organizacije koje ukazuju na korupciju.

U oblasti koja se tiče demokratičnosti i funkcionisanja vlasti ostvaren je jedan prioritet koji se odnosi na formiranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, dok je u ostalim segmentima ova oblast značajno unazađena zahvaljujući političkim opstrukcijama. Tu se prije svega misli na problem nesprovođenja odluka Ustavnog suda, te dovođenje u pitanje njegovih nadležnosti, prijetnje potpunom obustavom dijaloga sa EU i primjene SSP i blokiranjem rada institucija zahvaljujući političkim odlukama koje dolaze mahom iz Republike Srpske.

Određen napredak zabilježen je u oblasti koje se tiču upravljanja granicama i kapacitetima za  migracijama dok se usvajanje izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH često pominje kao ispunjavanje jednog od prioriteta, iako ni ove izmjene nisu osigurale jačanje nadležnosti i kapaciteta za  nad javnim nabavkama, što je suština ovog prijedloga na kom insistira EU. Međutim, u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije generalno je primjetno nazadovanje a ključni zakoni ne samo da nisu još usvojeni već se pokušavaju usvojiti rješenja koja su lošija od postojećih.

U ovom segmentu još uvijek nije usvojen Zakon o  BiH, a da je zaštita pojedinačnih interesa, a ne napredak na evropskom putu osnovni cilj nadležnih u BiH najbezočnije pokazuje i ekspresna procedura usvajanja izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa RS, koje zapravo legalizuju određene oblike sukoba interesa, a koje su nastupile nakon što je TI BiH prijavio savjetnika Predsjednika RS Milana Tegeltiju zbog sukoba interesa.

Sredstva za zgradu UIO odobrena, zakoni ne

Jučerašnja odluka Vijeća ministara BiH koje je, prema pisanju medija, povuklo nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i nacrt zakona o sudovima BiH dok je donesena odluka o odobravanju sredstava za zgradu UIO u Banja Luci, samo potvrđuju navode analize i pokazuju odnos vladajuće koalicije na nivou BiH prema ključnim reformama, koje se već godinama označavaju kao hitne.

Pored toga, predložena rješenja su pokazala i manjkavosti, te tako nacrt zakona o sukobu interesa  ne obezbjeđuje adekvatan status i nezavisnost Komisije i ostavlja širok prostor za tumačenje sankcija za pojedine prekršaje, dok se kroz Zakon o sudovima nastoji suziti nadležnost Suda BiH za procesuiranje korupcije i organizovanog kriminala.

Na to sve, Zakon o slobodi pristupa informacijama, koji je u parlamentarnoj proceduri, ne garantuje nezavisnost Žalbenog vijeća a njegova primjena će biti obesmišljena velikim brojem izuzetaka.

Svi navedeni primjeri služe kao pokazatelj da vlasti u BiH samo prikazuju privid napretka i “reformskog zamaha”, dok je stvarni napredak u drugom planu, naročito u odnosu na interese stranaka, lične interese njihovih lidera i sve izraženije autoritarne tendencije i zakone kojima se uskraćuju građanske slobode, saopšteno je iz TI BiH.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Xx

26.07.2023 13:46

Ova vlast i juri lične interese. Narod je ovca za šišanje. Čuvar RS uze sto miliona i Bosku. Donese zakon o kleveti da ga ne smijemo nazvati lopovom. To je naša realnost. Ovo je zemlja apsurda.

ODGOVORITE
Name

Re

26.07.2023 16:11

Stvaranjem vlastitih entiteta stvaraju vlastiti konfor i uzivaju bez odgovornosti. Sva odgovornost je prepisano plan na nacionalni interes gdje su nadi nacionalni interesi da oni postaju nekakvi bogavi. Stvarni interes naroda nije nacionalni nego egzistencijalni. A aj ti to objasni da glupani shvate

Name

Dr Mile Radisic

26.07.2023 13:59

Dr Mile Radisic vozacku a diplomu kupio od profesora.Sad oni nemaju platu jer su tako zasluzili a Dr Mile Radisic 100 miliona. Idemo dalje glupi narode

ODGOVORITE
Name

Re

27.07.2023 01:21

Radisic Mile je bio vozac dr Branislava Lolica. Kasnije presudjeni kriminalac. Ovo je zemlja sansi, vozaci su milioneri, a doktori rade za manje- vise istu platu vec 15 godina, vise zaragjuju njegovatelji u Njemackoj, od specijalista u RS. Eto koliko je ovo bijedna zemlja.

Name

To

26.07.2023 14:01

Sve znamo vec odavno i šta sad.Oni rade ono sto njima i njihovom privatnom interesu ide u prilog.Na izborima dobiju podrsku naroda ,znači daje dobro to sto rade ,barem onoj većini koja izidje na izbore.A mi smo postali apatični do bola .Samo nam je bitno kako je nama lično a za druge boli nas briga.Nismo bolje ni zaslužili..

ODGOVORITE
Name

Ispravno

26.07.2023 14:50

Odavno je potpuno jasno da vlastima na nivou entiteta,kao i na BiH nivou nije bitno članstvo u EU,čak šta više to bi za njih bila propast,jer bi u tim vodama morala profunkcionisati država,odnosno njena tužilaštva i sudovi,posebno u pravcu sankcionisanja visoke korupcije.Onda bi bilo:dabogda imao ,pa ne imao!To ova vlast neće sebi dozvoliti i sve će uraditi da se BiH ne inkorpornira u EU!

ODGOVORITE
Name

Real-an

26.07.2023 15:06

U svim totalitarnim sistemima su ljudi u sluzbi politicara.Dok je u demoratskim drustvima obratno.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

26.07.2023 15:44

Slušamo vas godinama i sve to znamo,šta vrijedi pričati,samo dajemo do znanja da smo živi i životarimo,pogledajte samo vozni park kod baje u BL.

Name

SONE BL

27.07.2023 19:58

Koji su licni interesi ove dve spodobe.....

ODGOVORITE