Pravosuđe Srpske palo na slučaju Grand Trejda (VIDEO)

Saga oko izgradnje famozne zgrade Grand Trejda u Picinom parku počela je prije dvadesetak godina, Tada je Gradska uprava Banjaluke dodijela zemljište Grand trejdu u centru Banjaluke na korišćenje. Ali, to nije bilo dovoljno, pa je uslijedilo širenje na susjedne parcele javnih preduzeća i fizičkih lica.

Republika Srpska 21.07.2023 | 20:00
Pravosuđe Srpske palo na slučaju Grand Trejda (VIDEO)

Prva na tapetu je bila Medicinska elektronika. Malverzacije akcijama ovog preduzeća omogućile su vlasniku Grand Trejda da smanji vrijednost Medicinske elektronike i kupi je za oko 180.000 maraka i tako proširi svoj građevinski posjed.

Ipak, veliko interesovanje javnosti doveli su na kraju do kakvog takvog sudskog epiloga.

U tom procesu, ispostavilo se, Radišić je imao pomoć nadležnih institucija, a zbog svega su, zajedno sa njim, na manje zatvorske kazne u trajanju do tri godine, osuđeni i odgovorni u Investiciono razvojnoj banci RS i javnom preduzeću Medicinska elektronika.

Akcije su na kraju vraćene državi, ali je vlasnik Grand Trejda ipak uspio da kupi ovo preduzeće koje je ubrzo otišlo u stečaj.

Novinar koji je i otkrio aferu Medicinska elektronika kaže da je to jedna od najtežih priča na kojoj pravosuđe Srpske nije položilo ispit.

„Mile Radišić je presuđeni kriminalac. Zato je i služio kaznu. Ja sam pišući o tome godinama dobijao od njega prijetnje smrću koje je on na kraju i priznao i platio kaznu. Pritisci koje smo imali tada radeći taj posao su zaista bili nevjerovatni. On se pozivao na kako je sam govorio kuma Milorada Dodika, na uticajne ljude u samom vrhu vlasti Republike Srpske“, kaže Siniša Vukelić, urednik portala Kapital.

Izgradnji objekta Grand Trejd na parceli u centru grada na kraju je zasmetalo i privatno imanje porodice Vulić, kojeje bilo uzurpirano uz asistenciju policije, a Sud je tek 2018. godine presudio da je oduzimanje zemljišta bilo nezakonito.

Lice otpora iza koga su prije nekoliko godina stale mnoge nevladine organizacije i mediji bilo je oličeno u Željku Vuliću, koji danas živi u nekadašnjem Picinom parku, okružen zgradama Grand Trejda koje se neprestano šire.

Vulić od pravde nije odustao, iako ga je nepravda okružila sa svih strana.

"Pritisci se nastavljaju i dalje, ne sa ponudama njihovim nego sa njihovim podbacivanjem klipova u točkove, s obzirom da ja imam tu i firmu, koja je postojala i prije nego što su došli. Inatim se sam sa sobom, sa njima, sa državom da to opstane“, poručuje jasno Željko Vulić.

Posljednja u nizu izgrađenih zgrada u krugu Grand Trejda je i ona za koju je već poznato u javnosti da bi trebalo da postane novi dom Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Dom od 100 miliona maraka. Iako je bilo nekoliko bezuspješnih pokušaja da se ta zgrada "proda" Upravi, zanimljivo je da se to pokušava okončati sada, u jeku krize u BiH.

„Dugoročno planiran projekat u kojem je trebalo ovladati tom jednom atraktivnom lokacijom na kojoj se trebalo napraviti nekoliko grandioznih zgrada koje su išle za poznatog kupca. I očigledno je da se išlo ka tome da jedna od tih zgrada ide ka Upravi za indirektno oporezivanje“, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Transparency International u BIH objavio je prije nekoliko godina studiju slučaja „Grand Trade – Osamnaest godina pljačke“, koja hronološki pokazuje razmjere izgradnje privatne države i zarobljavanja institucija, koje su omogućile ovom preduzeću otimanje državnog zemljišta i privatnih posjeda, uništavanja javnih preduzeća i preusmjeravanje budžetskog novca u ovaj projekat.

„Mi smatramo i htjeli smo i poručiti tom studijom da je to zatvaranje jedne konstrukcije i da će to biti nagrada za kriminal koji je trajao 18 godina, koji je doveo i do uništavanja Medicinske elektronike, i do otimanja privatnih posjeda, kako porodice Vulić tako i mnogih drugih građana“, poručuje Srđan Traljić iz Transprensija.

Od epiloga krize na nivou BiH, moglo bi se riješiti i pitanje Radišićevog objekta, da li će dobiti dugo čekane milione ili će pravna država pokazati zube. Po svemu sudeći, ulog nije samo Ustavni sud i ugroženost Republike Srpske, kako se to predstavlja u javnosti, nego i kako izvući stotinjak miliona maraka iz budžeta u privatne džepove.

(BN) Foto: BN

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Mile Grand, kumašin

21.07.2023 20:08

Tri godine sam se muvao okolo i po koji put prespavao na Tunjicama, malo li je?

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2023 22:49

A zar postoji pravosuđe???

Name

Rik-kiki

21.07.2023 20:14

Mafija vlada sve konce drzi u svojim rukama i samo pljacka

ODGOVORITE
Name

Samo istjerati

21.07.2023 20:19

Te seoske skorojeviće iz grada.

ODGOVORITE
Name

Du

21.07.2023 20:22

Noću nešto buče iz tih zgrada, navodno drekavac

ODGOVORITE
Name

Čaruga

21.07.2023 20:28

Ratko Stamenić, direktor Med. Elektronike ja najveći prevarant. SDS pa SNSD a podmetnuo glupane da odgovaraju. Nazovi banjalučanin a smrad neviđeni.

ODGOVORITE
Name

Čaruga

21.07.2023 20:30

A Čava Trava šta reći o tom ljigavcu. I on je kao banjalučanin.

ODGOVORITE
Name

Pera

21.07.2023 20:34

Ko se sjeća gos Stevandića i njegovog ponašanja i njegovih izjava oko otimanja tog zemljišta!

ODGOVORITE
Name

Rile

21.07.2023 20:41

Ovo je najveci sljam sad su preuzeli primat u kocki napravili monopol.Milione pljackaju od lutrije nezati su.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

21.07.2023 21:28

ULICA, ULICA I SAMO ULICA. NARODE PROBUDI SE.

ODGOVORITE
Name

Prostorno uredenje

21.07.2023 21:30

Zna li ko Srebrenku Golic...kakva je ona

ODGOVORITE
Name

ZEC

21.07.2023 22:50

FUKARA JE NEVIĐENA G O L I Ć K A

Name

replay

21.07.2023 22:12

Nemoze se lazima nesto pobjedit☝️

ODGOVORITE
Name

O Čemu Vi

21.07.2023 22:37

Republikom Srpskom "vladaju" potomci onih koji su popljuvali Srpskog Kralja ! U njihovim domovima, dan danas na zidu stoji "ikona sa likom hrvata-bravara" ! E to su vam danas "srbske patriote" koje vas vode u "srećnu" budućnost ! Zanimljivo, da naša Crkva sve ovo zna, ali ćuti, draže su im tri marke danas, nego šest prkosutra !

ODGOVORITE
Name

Kume kume

22.07.2023 09:23

Al di ga se nahapoooo za ginisa 0ljackaaaa! U istoriji ovog naroda nevidjenaaaa!

ODGOVORITE
Name

Naslov je loš

22.07.2023 13:02

Pravosuđe RS ne postoji,Sudije su grupa MAFIJAŠA Koji su u tijesnoj Vezi sa KRIMINALCIMA na terenu i skupa Rade,Terenski kriminalci Kradu ubijaju Pljačkaju otimaju,jednom riječju rade skupa sa Krivosuđem. 100% .Skoro svako ima svog operativca.

ODGOVORITE